Tom Clancy, autorul unor cunoscute romane de spionaj, a murit

Scriitorul american Tom Clancy, autorul unor foarte apreciate romane de spionaj, care au reprezentat ulterior principala sursă de inspiraţie pentru o serie de filme şi de jocuri video, a murit la vârsta de 66 de ani.

Tom ClancyPotrivit publicaţiei The New York Times, citate de Mediafax, romancie­rul american a murit, în 1 octombrie, într-un spital din oraşul Baltimore. Ivan Held, directorul G.P. Putnam’s Sons, editura cu care colabora Tom Clancy, nu a precizat cauza decesului romancierului.

Cărţile scrise de Tom Clancy au fost adaptate în filme de mare succes la Hollywood, precum Jocuri patriotice/ Patriot Games, Vânătoarea lui Octom­brie Roşu/ The Hunt for Red October şi Singur împotriva preşedintelui/ Clear and Present Danger. Ultimul său roman, intitulat Command Authority, va fi publicat în Statele Unite pe 3 decembrie.

17 dintre romanele sale au ajuns pe primul loc în lista de bestseller-uri întocmită de The New York Times, in­clusiv cel mai recent roman al său, Threat Vector, lansat în decembrie 2012.

Tom Clancy a lansat genul literar “tehno-thriller”, evocând în romanele sale, foarte bine documentate din punct de vedere tehnologic, teme precum terorismul nuclear, terorismul bacte­riologic, spionajul industrial şi spionajul de stat.

Potrivit Editurii RAO, care a tradus în limba română multe dintre romane­le sale, Thomas Leo Clancy Jr., născut pe 12 aprilie 1947, în Calvert County, Maryland, este un scriitor cunoscut pentru romanele sale de spionaj a că­ror acţiune este plasată în timpul şi du­pă Războiul Rece, în care abundă deta­liile militare şi tehnice. Tom Clancy a studiat literatura engleză la Loyola College în Baltimore, absolvind în 1969. În 1992, a primit un doctorat onorific în Litere. Deşi a dorit să se înroleze în Armata SUA, a fost respins la exame­nul medical. Înainte de debutul literar, Tom Clancy a condus o agenţie inde­pendentă de asigurări.

Alături de John Grisham, Tom Clancy a fost singurul scriitor care a vândut peste două milioane de exem­plare dintr-un roman, Pericol iminent, de la primul tiraj, în anii ’90.

În 1996, a înfiinţat compania Red Storm şi, de atunci, numele său a apărut în titlurile mai multor jocuri video de succes produse de această companie. Mai târziu, Red Storm a fost cumpărată de Ubisoft, care continuă să folosească numele lui Tom Clancy în jocurile video pe care le lansează. Re­publican declarat, Tom Clancy a deve­nit un scriitor foarte bogat, fiind co­proprietar al unei echipe de baseball, Baltimore Orioles.

Print Friendly, PDF & Email