„Fără compromisuri”, astfel și-a intitulat europarlamentarul Tőkés László expunerea susținută la sediul Societății Timișoara, menită să atenționeze asupra imperativului clarificării circumstanțelor care au îngăduit reprimarea succesivă a manifestațiilor de stradă din timpul Revoluției din Decembrie 1989, apoi din martie 1990 și, ulterior, din iunie 1990.
„Cât timp se mai poate menține situația în care, într-un stat membru al UE, aceiași călăi să decidă soarta victimelor lor?”
Europarlamentarul Tőkés László a apreciat, în cuprinsul expunerii susținută, sâmbătă, în cadrul dezbaterii „Decembrie 1989 – Timişoara, Martie 1990 – Târgu-Mureş, Iunie 1990 – Bucureşti. Represiune în formă continuată, aceleaşi victime, aceiaşi călăi”, că perpetuarea și revitalizarea, la începutul anilor '90, a structurilor vechiului regim a cauzat grave neajunsuri României. Și a precizat că aplicării Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara – care ar fi permis, încă de atunci, salubrizarea mediului politic românesc – i s-a opus cel pe care l-a desemnat cu apelativul de contrarevoluționarul Ion Iliescu. „Puciul instrumentat de Ion Iliescu a fost urmat de restaurarea comunistă ce ține și în zilele noastre. Partidul și fosta Securitate au revenit la conducerea statului cu ușurință”, luându-și un chip democratic și euroconform, spune Tőkés László. Subliniind că păgubașii acestei continuități și a tuturor consecințelor moștenirii comuniste retrograde sunt țara și poporul român.
Tőkés László a făcut trimitere la argumente de ordin istoric, dar și moral-religios, pentru a-și argumenta convingerea potrivit căreia desprinderea definitivă din ghearele trecutului poate fi făcută doar prin confruntarea directă cu acest trecut. Acesta s-a referit la opinia formulată de fostul președinte ceh, Václav Havel, potrivit căruia „regimul post-comunist pseudo-democratic este falit și condamnat la pieire”, dar și la spusele Apostolului Pavel referitoare la nevoia de consecvență în apărarea adevărului și a propriilor crezuri. „Stați, deci, tari în libertatea cu care Christos ne-a făcut liberi și nu vă prindeți iarăși în jugul robiei”, a citat fostul episcop Tőkés László un îndemn al Apostolului Pavel. Acesta a precizat și că victimelor trebuie să li se facă dreptate: „Victimele cer, chiar și de pe lumea cealaltă, să li se facă dreptate”.
Și a precizat că nu se poate trece cu nepăsare nici peste concluziile raportului de condamnare a comunismului elaborat de echipa coordonată de profesorul Vladimir Tismăneanu, nici peste rapoartele istoricului Marius Oprea, nici peste sacrificiile repetate ale revoluționarului Teodor Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, și nici peste eforturile susținute ale fostului procuror militar Dan Voinea, referitor la care a apreciat că a fost marginalizat înainte de vreme.
„Întrebarea de bază este care sunt șansele reale ale actului justițiar în cazul crimelor comise odinioară? Cât timp se mai poate menține situația în care, într-un stat membru al UE, aceiași călăi să decidă soarta victimelor lor?”, a chestionat Tőkés László, referindu-se la unul dintre motivele tergiversării soluționării dosarelor Revoluției de după 22 Decembrie 1989, dar și al dosarelor evenimentelor din martie și iunie 1990, indisolubil legate de persoana fostului președinte Ion Iliescu.
„Tragerea la răspundere a lui Ion Iliescu este un fapt care se lasă așteptat. Dreptatea socială trebuie, însă, să prevaleze, iar elita politică să se ocupe cu promovarea echității sociale”, mai spune Tőkés László. Punctând faptul că, în condițiile în care Justiția a dovedit că s-a urnit din loc, România aflându-se aproape de demiterea celui pe care l-a numit „UTC-istul Victor Ponta”, devine plauzibil faptul că va urma și rândul judecării fostului președinte Ion Iliescu.
„Investigarea crimelor comunismului, un demers necesar și în plan european”
Tőkés László s-a referit și la inițiativa, născută în aprilie 2009, în urma adoptării unei rezoluții, de creare a Platformei Memoriei și Conștiinței Europene, dar și la necesitatea înființării unui Tribunal European menit să investigheze crimele împotriva umanității înfăptuite de dictaturile comuniste și să identifice victimele regimului, dar și pe făptașii încă în viață. „Europa și statele membre ale UE pot urma drumul credibil al democrației și al statului de drept dacă sunt gata să aducă în fața justiției pe cei care pot fi învinuiți de comiterea crimelor împotriva umanității”, a conchis el, menţionând că este absolut necesară impulsionarea acestei inițiative, născută în anul 2009, dar care, din pricina inerției și a necunoașterii de către țările Europei centrale a experienței ororilor comunismului, trece printr-o perioadă de stagnare: „Față de 2009, după cinci ani, suntem într-o situație mai proastă. Actualmente facem noi încercări și insistăm ca, pe scară europeană, să se ia un avânt nou în această investigare a crimelor comunismului”,declară Tőkés László. Potrivit acestuia, stagnarea ar putea fi motivată de „ignoranța tradițională a democrațiilor din Vest față de comunism, pentru că ei nu au avut experiențe directe cu comunismul, nu cunosc exact despre ce s-a petrecut în lumea noastră”, dar și de ceea ce a desemnat a fi influența mare a Guvernelor din țările foste comuniste.
Societatea Timișoara a găzduit, sâmbătă, la Salonul Vega, dezbaterea intitulată „Decembrie 1989 – Timişoara, Martie 1990 – Târgu-Mureş, Iunie 1990 – Bucureşti. Represiune în formă continuată, aceleaşi victime, aceiaşi călăi”, prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la începerea represaliilor dispuse de către exponenții puterii instaurate după Revoluție împotriva manifestanților din Piața Universității.
În cadrul dezbaterii – moderate de Toró Tibor, fost deputat, vicepreşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania – au expus opinii referitoare la situația de atunci și la regretabila perpetuare, până în prezent, a unei stări de fapt care îi generează României mari neajunsuri, europarlamentarul Tőkés László, generalul maior (r) Dan Voinea, fost procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
Citeşte şi:
Tőkés László: „În 22 Decembrie, pe mişcările populare s-a montat o lovitură de stat”
Dan Voinea şi Tőkés László vorbesc, la Timişoara, despre represiunea în formă continuată
Ultimele comentarii