Toaletele ecologice ar putea dispărea de pe străzile Timişoarei

Toalete ecologice Timisoara Foto opinia timisoareiPrimăria are de gând să renunţe la soluţia toaletelor ecologice amplasate pe străzile oraşului şi să construiască toalete civilizate, inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi.

 

Costuri mari şi rezultate departe de aşteptări

Problema toaletelor ecologice amplasate pe străzile Timişoarei a fost luată în discuţie la ultima şedinţă de Consiliu Local, în contextul în care s-a propus şi dezbătut un proiect care viza alocarea sumei de 61.979,76 de lei pe lună pentru întreţinerea toaletelor publice din Timişoara.

Cu ocazia acestor discuţii, conducerea Primăriei a precizat că toaletele ecologice ar putea dispărea din oraş pentru că sunt insalubre. “Am redus mult sumele, dar mi se pare că sunt încă costuri mari, iar toaletele nu sunt civilizate, nu arată bine în locurile în care sunt amplasate, produce şi miros neplăcut în jur şi cred că se impune să construim toalete adevărate, cvilizate, inclusiv cu facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, aşa cum sunt standardele lumii civilizate de astăzi”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Potrivit planului Primăriei, toaletele ecologice ar urma să mai fie folosite doar cu ocazia concertelor sau a altor evenimente la care participa un număr mare de oameni.

“Este evident că, fără să luăm în discuţie problema toaletelor ecologice, toaletele publice sunt insuficiente în Timişoara. Din acest punct de vedere, conducerea Primăriei ar putea lua ca exemplu ceea ce se întâmplă în aproape toate oraşele vestice în care s-a mers în delegaţii”, spune consilierul local ALDE Ilare Bordeaşu.

 

Doar 11 toalete publice funcţionale în tot oraşul

Tolatele publice din Timişoara, alternativa cât de cât civilizată la cele ecologice, sunt puţine, iar unele sunt deschise după un orar cel puţin interesant. În aceste condiţii, timişorenii sau turiştii aflaţi sub presiune se îndreaptă către toaletele magazinelor, ale instituţiilor publice sau private. Când acestea sunt închise sunt alese tufele ori zidurile din oraş.

În momentul de faţă, în Timişoara sunt doar 11 wc-uri publice administrate de Primărie: în Piaţele Unirii, Traian, Ţepeş Vodă, în Parcurile Central, Rozelor, Carmen Sylva, Copiilor, Botanic şi Uzinei şi pe străzile Ciprian Porumbescu şi Iuliu Maniu.

Municipalitatea anunţa anul trecut că, pentru toaletele ecologice, alocă suma de 873.935,15 lei, într-un contract cu are marje variabile destul de mari – închirierea a 25 de toalete pe un contract subsecvent, şi maxim 55, şi serviciile de întreţinere ale acestora fiind la fel de variabile – minim 3.900 de servicii şi maxim 17.160.

Primăria a continuat să opteze pentru această soluţie „mobilă” de a rezolva problema toaletelor publice din oraş, deşi experienţa ultimilor ani a dovedit că nu este întotdeauna cea mai bună variantă, existând plângeri de la diferite asociaţii de locatari care au avut „bucuria” de a avea amplasate astfel de toalete în preajma imobilelor lor.

Primăria Timişoara a adoptat de ani buni acelaşi mod de a rezolva nevoia amplasării de toalete publice pe spaţiile publice din municipiu, deşi în oraşele mari din Europa acest gen de toalete sunt folosite doar la festivaluri sau concerte, existând variante mult mai curate, cu apă curentă ale acestui tip de toalete, care funcţionează cu acces pe bază de monedă. Din 2005, Municipalitatea timişoreană închiriază toalete ecologice, cheltuind anual sume cuprinse între 800.000 şi 1.200.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email