Titularul orgii din Biserica Neagră va concerta la Timişoara

În cadrul Timorgelfest, Festivalul de muzică de orgă

 Hans Eckart Schlandt Foto adz.roLa Timişoara începe, mâine, Festivalul Timorgelfest. Aflat la cea de a XV-a ediție, Festivalul Timorgelfest este dedicat maeștrilor organiști români din țară și străinătate.

 

Timorgelfest își deschide porțile joi, 1 octombrie, ora 19, la Domul Romano-Catolic, din Piața Unirii, cu un recital de excepție susținut de organistul clujean Erich Türk, profesor de orgă la Academia de Muzică „Gh. Dima”, din Cluj-Napoca.

Tematica recitalului, anunţă organizatorul festivalului, prof. univ. dr. Felician Roşca, de la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest, are ca bază forma cântată a rugăciunii Tatăl nostru, în tradiţia protestantă. „Coralul apare sub diverse forme în tălmăcirea a trei compozitori din Baroc: Georg Böhm, Ditrich Buxtehude și Johann Sebastian Bach. De asemenea, coralul este prezentat într-o prelucrare romantică, în «Sonata a 6-a pentru orgă», de Felix Mendelssohn Bartholdi. Începutul şi sfârşitul programului sunt marcate de piese din tradiţia franceză, catolică, un Kyrie de Couperin şi Litanies de Jehan Alain. Ca o pată de culoare desprinsă de tematica programului, apare «Toccata», de Sofia Gelman-Kiss, compozitoare clujeană, stabilită în Israel”, mai spune Felician Roşca.

Eva Gyorgyi Megyesi si Pawel CabalaDuminică, 4 octombrie, de la ora 19, la Biserica Adventistă din Str. Independenței nr. 19, Timișoara (loc din care vor fi transmise concertele online pe adresa http://betaniatm.adventist.ro/) și luni, 5 octombrie, de la ora 19, la Biserica Roșie (Luterană) din Arad, va avea loc recitalul organiștilor Éva Györgyi Megyesi și Pawel Cabala.

Absolventă a Universității de Vest din Timișoara, în prezent organistă în  Norvegia-Kvinnherad, împreună cu soțul ei Pawel Cabala, Éva Györgyi Megyesi invită publicul să asculte lucrări de mare popularitate din repertoriul norvegian, unele lucrări fiind  piese transcrie pentru orgă la patru mâini. „Va fi un concert plin de virtuozitate și muzică de bună calitate”, dă asigurări Felician Roşca.

Un concert de excepție se anunţă cel din 6 octombrie, de la ora 19, programat la Biserica  Adventistă, de pe str. Independenței nr. 19, Timișoara. Invitat va fi seniorul organiștilor din România, maestrul Hans Eckart Schlandt, titularul orgii din Biserica Neagră, din Brașov. Recitalul de orgă va fi o este seară de muzică barocă în care se interpretează lucrări de Christian Ritter, Nikolaus Bruhns, Johann Gottfried Walther, Johann Sebastian Bach și Martin Schneider.

Hans Eckart Schlandt s-a născut la Braşov, într-o familie de muzicieni. A studiat orga cu Victor Bickerich, la Biserica Neagră, din Brașov. După absolvirea Conservatorului din Bucureși, la clasa lui Helmut Plattner, a participat la cursuri de perfecţionare la Weimar, Dresda, Nürnberg, Frankfurt, Millstatt. În 1965 a devenit organistul Bisericii Negre, concomitent conducând mai multe decenii corul Bach al Bisericii Negre, din 1965 până în 2004. „Activitatea actuală principală rămâne coordonarea concertelor de orgă estivale renumite în ţară şi străinătate, înfiinţate în 1953, care au făcut ca Braşovul să fie unul dintre centrele muzicii de orgă recunoscut internaţional”, declară Felician Roşca.

În aceeași lume muzicală a barocului, mai spune el, se înscrie și concertul organistei Molnár Tünde, de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. Concertul acesteia este programat pentru joi, 8 octombrie, ora 19, la Biserica Adventistă, din Timișoara. Aceasta va interpreta lucrări de Johann Pachelbel, Samuel Scheidt, Johann Bernhard Bach și Johann Sebastian Bach. „Recitalul susţinut la Timişoara propune o incursiune plină de farmec sonor și muzical în maniera Barocului german autentic”, adaugă Felician Roşca.

Molnár Tünde a absolvit Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu”, din Bucureşti. În timpul anilor de studenţie a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Milan Slechta, din Praga, şi Johannes Ernst Köhler, din Weimar. În peste 25 de ani de carieră interpretativă a cântat pe toate orgile importante din România. În străinătate a concertat la Berlin, Weimar, Gera, Altenbourg, Düsseldorf, Bruxelles, Enghien, Biel, Bern, Amsterdam, Praga, Bratislava, Luxemburg, Viena, Rzeszow, Tunis, Budapesta etc.

Intrarea la concerte se face pe bază de invitații sau de bilete, care cost 10 lei şi se pot cumpăra la intrare.

Print Friendly, PDF & Email