Tineri „fermieri”, mutaţi fictiv la sat pentru bani europeni

În Timiş încă nu au fost semnalate cazuri

SONY DSCAproximativ 20% din tinerii care au accesat fonduri europene pentru a începe afaceri cu ferme la ţară, în ultimii ani, s-au mutat în mediul rural doar scriptic, iar de afacere s-au ocupat părinţii sau rudele acestora, peste 500 de beneficiari fiind în situaţia de a restitui sumele primite. Reprezentanţii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale spun că, deocamdată, nu există cazuri de acest gen semnalate în Timiş.

 

Fermieri doar cu numele

Directorul adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Nicolae Popa, a declarat zilele trecute că agenţia are probleme cu Măsura 112, privind instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, deoarece aproape 20% nu au respectat condiţiile de mutare propriu-zisă la sate, iar în situaţii mai grave nu au respectat planurile de afacere propuse. „Cu 112, cu instalarea tânărului fermier, avem nişte probleme. Pe de o parte, nu au respectat toţi condiţia de a se muta în mediul rural, dovadă că am luat măsuri mult mai aspre privind implementarea instalarea tânărului fermier în programul 2014 – 2020. Cam 20 la sută din tineri nu s-au instalat în mediul rural pentru că au venit din Canada, din America, au stat aici câteva luni, au plecat înapoi, iar de toată treaba aceasta s-au ocupat părinţii, fraţii, mamele şi nu este în regulă”, afirmă reprezentantul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Acesta mai declarat că în cazul foarte multora dintre cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, după trei ani, când trebuia să se efectueze a doua plată, s-a constatat că nu au respectat planul de afaceri, nu au respectat criteriile şi cifrele pe care le-au trecut în planul respectiv. „Orice abatere de la programul respectiv înseamnă că nu au îndeplinit obiectivele respective şi ne vedem în situaţia nefericită de a nu plăti a doua tranşă, de a recupera obligatoriu prima tranşă pe care am acordat-o tânărului fermier", mai spune Nicolae Popa.

Întrebat câţi tineri fermieri ar fi în situaţia în care să restituie banii primiţi de la Uniunea Europeană pentru instalarea în mediul rural, acesta a răspuns că sunt peste 500 de cazuri: „Vreau să vă spun că avem mulţi tineri în această situaţie şi o să avem în vedere ca pentru programul viitor să îi atenţionăm la modul cel mai serios pe cei care vor să facă proiecte şi să acceseze proiecte pe această măsură să nu mai greşească cum au făcut-o cei din programul 2007 – 2013”.

Nicolae Popa a precizat în programul financiar 2007 – 2013 pe Măsura 112 privind instalarea tânărului fermier în mediul rural au fost primite în întreaga ţară 26.000 de cereri, iar aproximativ 13.000 dintre solicitări au fost finanţate.

Întrebat cum era posibil ca un tânăr să acceseze fondurile pe această măsură, dar să nu se mute în mediul rural, Nicolae Popa a răspuns că beneficiarul era mutat „cu buletinul” la sat, iar de afacere se ocupau părinţii, fraţii sau alte rude:

„El figura cu buletinul în localitatea respectivă, dar ce au constatat organele noastre de control sau organele UE este că nu s-a ocupat tânărul respectiv de afacerea respectivă. S-a ocupat tatăl, s-a ocupat mama, s-a ocupat un frate, un văr, chestiuni de acestea care nu plac celor de la Uniunea Europeană. Au nişte reguli stricte pe care noi trebuie să le respectăm. Trebuie să înţelegem foarte clar că fiecare cent pe care îl dă Uniunea Europeană este verificat la maxim, nu putem să ne jucăm cu treaba aceasta”.

Anul trecut, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara că sprijinul acordat fermierilor tineri pentru instalarea la ţară ar putea creşte de la 40.000 de euro la 70.000 de euro, iar subvenţia pe hectar va fi mai mare cu 25% pentru o suprafaţă de maxim 25 de hectare, timp de cinci ani.

Prima sesiune de cereri de proiecte aferentă Măsurii 112, „Instalarea tinerilor fermieri”, a fost deschisă în decembrie 2008. „Tânăr fermier” este considerat, în litera acestui program, o persoană cu vârsta sub 40 de ani şi care desfăşoară o activitate agricolă.

Deocamdată nu au fost semnalate cazuri în Timiş

Până în momentul de faţă astfel de cazuri nu au fost semnalate în Timiş. „Deocamdată nu avem nicio sesizare de acest gen. Însă nu doar pe acest program dedicat tinerilor fermieri, ci pe toate programele pot apărea neconformităţi, caz în care se iau măsurile necesare. Ori de câte ori am depistat vreo neregulă, am luat măsuri corespunzătoare de recuperare a fondurilor”, ne-a declarat Daniel Rîşnoveanu, diectorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Timiş.

Print Friendly, PDF & Email