Ultimele articole ale autorului


Timişul, din nou judeţ campion la tranzacţiile cu terenuri

Conform ultimelor date din registrele naţionale de cadastru, Timişul rămâne cel mai activ judeţ în ceea ce priveşte tranzacţiile cu terenuri. Cât din pământul cumpărat aparţine, direct sau indirect, străinilor rămâne în continuare un mister.   Pământurile din Timiş, la mare căutare Deşi este indicat deseori ca având una dintre cele mai active pieţe imobiliare, pe segmentul clădirilor, conform Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Timişul nu se mai încadrează în topul judeţelor cu cele mai multe imobile vândute şi cumpărate, clasament în care Bucureştiul, Clujul şi Ilfovul se află pe primele poziţii. Lucrurile se schimbă în ceea ce…

Citeşte articolul   

Institutul Oncologic de la Timişoara, din nou în impas

Iniţierea primelor demersuri pentru concretizarea construcţiei Institutului Regional de Oncologie a ajuns din nou în impas. Ministerul Sănătăţii acuză că, în ciuda fondurilor alocate, banii nu se pot cheltui pe plan local.   Reproşuri ministeriale Cu ocazia dezbaterii moţiunii simple intitulate PSD dăunează grav sănătăţii, dar şi într-o serie de declaraţii recente, conducerea Ministerului Sănătăţii a continuat să-şi manifeste dezamăgirea cu privire la faptul că, aparent, banii alocaţi pentru începerea investiţiei de la Institutul Regional de Oncologie nu pot fi cheltuiţi la Timişoara. Ministrul Sănătăţii a fost luat la întrebări de mai mulţi deputaţi, printre care şi parlamentarul bucureştean USR…

Citeşte articolul   

ANL-urile pentru militari, proiect prelungit pe şapte ani

Proiectul prin care, în schimbul suprafeţei generoase de pământ şi a clădirilor aferente primite de Consiliul Judeţean Timiş de la Ministerul Apărării în Calea Girocului, administraţia judeţeană se obliga să iniţieze construirea de blocuri ANL pentru militari este pus din nou pe aşteptare. Termenul a fost prelungit cu şapte ani.   Promisiune unilaterală Fiind, se pare, într-o eternă căutare de terenuri şi clădiri, mai ales sub spectrul regionalizării vehiculat încă de pe atunci, Consiliul Judeţean Timiş primea, în 2010, o suprafaţă imensă de teren de Ministerului Apărării Naţionale, în Calea Girocului. Pe cei peste 111.162 de metri pătraţi CJ Timiş…

Citeşte articolul   

120 de deţinuţi de la Timişoara, pe lista de eliberare

Noile prevederi legate de recursul compensatoriu nu au ocolit nici Penitenciarul Timişoara, unde zece deţinuţi au fost deja eliberaţi, odată cu aplicarea noilor norme legale. Alţi 120 aşteaptă punerea în libertate.   Eliberări în serie Noua lege privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare, care a intrat în vigoare joi, şi în care se stipulează că pentru fiecare 30 de zile petrecute de deţinut în condiţii improprii, se consideră şase zile executate, are deja beneficiari la Timişoara. La Penitenciarul Timişoara, potenţiali beneficiari sunt aproximativ 130 de deţinuţi. „Nouă au fost eliberaţi deja ieri, iar unul, azi….

Citeşte articolul   

Viena şi „Mica Vienă”, legate doar prin autostradă

Operatorii aerieni nu consideră profitabilă ruta Timişoara - Viena

Întrucât operatorii aerieni nu consideră ruta Timişoara – Viena profitabilă, deocamdată cel puţin singura legătură rapidă între Viena şi „Mica Vienă” rămâne autostrada. Deşi Aeroportul Internaţional Timişoara a făcut eforturi pentru reluarea acestei rute, nu s-a găsit o soluţie viabilă cu companiile de profil.   Solicitări oficiale Lipsa legăturii aeriene dintre Timişoara şi Viena a fost adusă în discuţie recent la Consiliul Judeţean Timiş, unde consilierul judeţean PSD Dan Poenaru a făcut o interpelare pe această temă. „Se discută intens despre Timişoara Capitală Culturală Europeană, eveniment crucial pentru oraşul nostru, însă uităm faptul că Timişoara, numită şi Mica Vienă, nu…

Citeşte articolul   

44 de intersecţii noi din Timişoara, predate către Drumuri Municipale

După ce ani de zile semnalizarea rutieră a făcut obiectul unor controverse la Timişoara, Primăria speră că lucrurile se vor normaliza odată cu preluarea acestui sector de către societatea Drumuri Municipale. Municipalitatea predă acestei societăţi la care este acţionar cele 44 de intersecţii noi rezultate în urma implementării proiectului de „Trafic Managament”.   Un inventar clar Pentru a nu mai exista controverse pe tema inventarului în ceea ce priveşte semnalizarea rutieră în Timişoara, odată cu finalizarea proiectului Trafic management, Primăria vrea să predea noile obiective, pe inventar, operatorului care se ocupă de semnalizare rutieră în oraş, adică societăţii Drumuri Municipale,…

Citeşte articolul   

Centrul de Mari Arşi de la Timişoara, posibilă să fie dotat până la sfârşitul anului

Cu tot regretul că a fost nevoie de o tragedie precum cea de la Clubul Colectiv pentru a se conştientiza nevoia înfiinţării şi dotării unor centre în marile oraşe pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave, Ministerul Sănătăţii susţine că va continua să investească în această direcţie. Conform promisiunilor oficialilor ministerului, Centrul de Mari Arşi din Timişoara ar putea primi până la sfârşitul anului toată aparatura necesară.   Promisiuni ministeriale Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat zilele trecute că până la sfârşitul acestui an, Centrul de Mari Arşi din Timişoara va primi o bună parte din echipamentele necesare funcţionării la standardele…

Citeşte articolul   

Mii de cereri de renunţare la urmărirea penală, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara

Ca o soluţie alternativă nouă pentru evitarea aglomerării inutile a instanţelor din vestul ţării, la Parchete se poate decide renunţarea la urmărirea penală în cazuri cu privire la infracţiuni mai puţin grave şi dacă se repară prejudiciul produs. Această alternativă judiciară a prins în vestul ţării, unde, în ultimul an, au fost înregistrate 3500 de astfel de cazuri.   3500 de cazuri, doar 130 infirmate de instanţă Inspecţia Judiciară a remarcat, nu o dată, că instanţele din vestul ţării sunt printre cele mai aglomerate. Tocmai pentru a se evita supra-aglomerarea viitoare a judecătoriilor, curţilor de apel şi tribunalelor, noul Cod…

Citeşte articolul   

Primăria Timişoara vrea un studiu pentru numărul în creştere de cazuri de cancer

Municipalitatea va încerca, printr-un studiu de specialitate, să afle cauzele creşterii numărului de cazuri de cancer, în vestul ţării.   Un demers în premieră Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că va achiziţiona un studiu prin care să se găsească explicaţii la numărul foarte mare al cazurilor de cancer din zona Timişoarei: „Este ştiut că sunt multe cazuri de cancer în toată zona noastră şi sunt dispus ca Primăria Timişoara să finanţeze, printr-o formulă legală, pe care o vom găsi, un studiu care să încerce să găsească explicaţiile pentru asemenea situaţii.” Edilul atrage atenţia că frecvenţa bolilor grave, a celor…

Citeşte articolul   

Braconierii arheologici, hiper-activi în Timiş

În Banat, braconajul arheologic pare să fie un fenomen scăpat de sub control. Arheologii spun că s-a ajuns în situaţia ca unor specialişti din domeniu să li se ceară mai multe avize şi aprobări pentru deţinerea unui detector de metale decât unor amatori.   Un fenomen de amploare Poliţiştii din Caraş-Severin au făcut, la a începutul acestei săptămâni ,14 percheziţii domiciliare în patru judeţe – Caraş-Severin, Bihor, Timiş şi Arad –, la persoane suspecte de braconaj arheologic. În urma 12săpăturilor neautorizate în situri, aceştia şi-au însuşit mai multe bunuri din patrimoniul cultural. La descinderi au participat şi luptători de la…

Citeşte articolul   

Consiliul Judeţean cere colaborare între Primăria Timişoara şi Romsilva, pentru tăierea arborilor periculoşi

La nivelul Consiliului Judeţean Timiş s-a venit cu ideea ca să se realizeze o colaborare constantă cu Romsilva, pentru tăierea sau toaletarea copacilor periculoşi. Asta, ţinând cont de faptul că multe din decesele şi rănirile cauzate de furtuna de acum trei săptămâni de la Timişoara au fost produse de arbori rupţi sau smulşi de vijelie. Reprezentanţii Romsilva spun însă că actualul cadru legal nu le permite să intervină în intravilan.   Un parteneriat dorit la nivel judeţean Cum la Timişoara cele mai multe pagube materiale, dar şi majoritatea deceselor şi vătămărilor produse de furtuna din 17 septembrie au fost cauzate…

Citeşte articolul   

Reglementarea afișajului stradal s-ar putea schimba după bilanţul vijeliei de la Timișoara

Distrugerile, vătămările și pierderile de vieți omenești generate de fenomenele meteorologice extreme din vestul țării nu au rămas fără urmări. Este în pregătire un proiect de lege care să reglementeze mult mai strict afișajul stradal.   Un regim mai strict pentru afișe și panouri În urma bilanțului tragic al furtunii extreme de la Timișoara, din 17 septembrie, în Parlament va fi înaintat un proiect de lege care are ca scop înăsprirea condiţiilor de autorizare a oricăror construcţii cu scop publicitar. În opinia iniţiatorilor legii, „publicitatea stradală trebuie permisă doar în locuri special amenajate şi prin intermediul unor ecrane electronice atent…

Citeşte articolul   

Oficial, în Timiş contaminare radioactivă este doar la Dumbrăviţa

Timişenii primesc, de ani de zile, avertizări din partea unor organizaţii neguvernamentale cu privire la nivelurile mari da radioactivitate din judeţ. Cu toate acestea, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare spune că nu ar fi probleme decât la Dumbrăviţa. O afirmaţie contrazisă de specialişti de pe plan local.   Contaminarea „cu gărduleţ” de la Dumbrăviţa – singura problemă Într-un punct de vedere referitor la poluarea radioactivă din judeţ, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor anunţă că nu are în evidenţă surse importante de contaminare. „Pe teritoriul judeţului Timiş nu au fost efectuate lucrări de explorare geologică şi de exploatare a minereurilor…

Citeşte articolul   

Numărul copiilor nevaccinaţi din şcoli şi grădiniţe, necunoscut oficial

După mai multe solicitări venite din Timiş, prin care Ministerului Sănătăţii i se cerea să comunice numărul de copii nevaccinaţi din grădiniţe şi şcoli, ministerul admite că nu există date în acest sens, nici în Timiş, nici la nivel naţional.   Niciun fel de informaţii Din cauza penuriei legate de asigurarea stocurilor de vaccine obligatorii, dar şi a diverselor campanii anti-vaccinare, numărul copiilor nevaccinaţi a crescut în ultimii ani. E un lucru cu care este de acord şi Ministerul Sănătăţii, căruia i s-a cerut oficial, încă din primăvară, să precizeze numărul copiilor nevaccinaţi din şcoli şi grădiniţe. Aceste date ar…

Citeşte articolul   

Un consilier local acuză semi-asumarea de răspundere la unele compartimente ale Primăriei Timişoara

Un fost viceprimar al Timişoarei, acual consilier, Adrian Orza, semnalează faptul că în tot mai multe proiecte ale Primăriei Timişoara apar formulări vagi legate de asumarea răspunderii, din partea unor compartimente de specialitate. „Toţi se tem de abuz în serviciu”, spune actualul consilier local.   Formulări bizare Consilierul local Adrian Orza, fostul viceprimar al Timişoarei, spune că, în ultima perioadă, s-au înmulţit pe anumite proiecte de hotărâri locale avizele de legalitate cu formulări vagi sau semi-asumări de răspundere. Un exemplu în acest sens este un proiect de Plan Urbanistic Zonal  în zona Ilsa – bulevardul Take Ionescu. În privinţa acestuia…

Citeşte articolul   

Alocări misterioase de spaţii şi fonduri pentru unele ONG-uri din Timişoara

Consiliul Local Timişoara doreşte o evidenţă mai bună a organizaţiilor neguvernamentale care primesc spaţii, gratuităţi şi fonduri de la bugetul local. Consilierii locali spun că o parte din aceste ONG-uri sunt un mister pentru ei, deşi li se solicită să aprobe, an de an, tot felul de facilităţi sau fonduri pentru aceste organizaţii.   Nelămuriri de la un spaţiu de 170 de metri pătraţi Câţiva consilierii locali spun că nu vor mai aproba spaţii gratuite sau cotizaţii pentru diverse organizaţii neguvernamentale, fără a vedea rapoarte anuale de activitate care să justifice atribuirile de sedii, de fonduri sau cotizaţiile. Controversele au…

Citeşte articolul   

Utilaje pentru incendii la înălţime, pe lista de cumpărături a instituţiilor publice

Întrucât şi în Timişoara se construiesc tot mai multe clădiri de birouri, dar şi rezidenţiale foarte înalte, se pune problema eventualităţii intervenţiei în caz de incendii sau alte evenimente nedorite la acese imobile. Consiliul Judeţean, dar şi Primăria Timişoara au în plan să aloce fonduri în acest sens.   O necesitate resimţită tot mai acut Regimul de înălţime al clădirilor din oraş pare să fie, în cazul construcţiilor noi, în continuă creştere, Timişoara având deja unele dintre cele mai înalte clădiri de birouri din ţară. Ca atare, pentru ca o eventuală situaţie de urgenţă să nu prindă echipele de intervenţie…

Citeşte articolul   

Locuri strict clasificate pentru manifestări şi manifestaţii, la Timişoara

Raportat la ceea ce se va întâmpla în continuare în strategia aferentă conceptului de Timişoara, capitală culturală europeană, dar şi ca un mijloc de prevenire a atentatelor teroriste, Primăria Timişoara va aproba, la propunerea Poliţiei Locale, o listă de locuri speciale din oraş în care se pot organiza manifestaţii şi manifestări culturale.   Zone de grevă şi concert jazz Ca o completare la o Hotărâre de Consiliu Local mai veche, din 2008, în care se autoriza desfăşurarea de spectacole şi manifestări cultural-artistice şi sportive pe raza municipiului Timişoara, Poliţia Locală a analizat locaţiile disponibile şi a decis să actualizeze şi…

Citeşte articolul   

Întreruperea căldurii, pe motiv de datorii ale Colterm, vehiculată, din nou, la Timişoara

Primăria dă asigurări că nu vor fi întreruperi

Ca şi în alţi ani, apropierea sezonului rece readuce în discuţie problema facturilor care trebuie plătite de către compania de termoficare Colterm către furnizorul de gaze naturale, şi posibilitatea unor întreruperi ale furnizării gazului în caz de neplată. Primăria dă asigurări că nu se va ajunge la sistarea alimentării cu gaze.   „Luptă” cu facturile Aproximativ două milioane de euro ar mai avea de plată compania de termoficare Colterm către furnizorul de gaze E.ON până la sfârşitul anului, pentru a nu se ajunge la situaţia unor întreuperi în furnizare. Primăria Timişoara dă asigurări vor fi făcute eforturi pentru plata acestor…

Citeşte articolul   

Acţionariatele fără profit, poveste prelungită la Consiliul Judeţean Timiş

După o lungă perioadă în care a înfiinţat comitete sau comisii, fără niciun rezultat final, Consiliul Judeţean Timiş a ajuns, se pare, la concluzia că se impune contractarea unor servicii private pentru a lămuri problema veche şi nerezolvată a acţionariatelor minoritare la societăţi de la care nu obţine venituri. Prima pe listă este societatea Drumco.   Evaluare privată Consiliul Judeţean Timiş şi-a anunţat, zilele trecute, intenţia de a achiziţiona servicii private de evaluare a pachetului de acţiuni pe care îl deţine la societatea Drumco, în parteneriat public privat cu un consorţiu german din domeniul infrastructurii rutiere. Pare a fi un…

Citeşte articolul   
Page 1 of 69
1 2 3 69