Sub forma unui nou regulament privind transparenţa la nivelul Consiliului Judeţean Timiş, administraţia judeţeană oficializează posibilitatea de a se scrie exclusiv despre realizările echipei de conducere, prin adoptarea unui regulament care dă undă verde la mediatizarea executivului instituţiei.
Regulamente noi pentru mediatizări de tip vechi
Sub forma unui regulament privind „aprobarea măsurilor pentru asigurarea liberului acces la informaţiile de interes public, transparenţei decizionale şi editării Monitorului Oficial al Judeţului Timiş”, Consiliul Judeţean Timiş oficializează posibilitatea ca în ziarul propriu să fie mediatizate exclusiv realizările echipei executive.
Conform noului regulament adoptat zilele trecute, Agenda CJT este publicaţia oficială care are ca obiect de activitate producţia editorială, tipografică şi de difuzare a informaţiilor de interes şi utilitate publică, cu precizarea că în ziarul CJ Timiş se vor publica unele proiecte de hotărâri, cu aplicabilitate generală, alte documente şi informaţii de interes public, cu excepţia celor a căror publicitate se face, potrivit legii, prin alte mijloace, dar şi „declaraţiile de politică judeţeană şi alte asemenea declaraţii şi orice alte informaţii utile privind activitatea şi realizările administraţiei publice judeţene”, ultima categoria fiind o undă verde pentru mediatizarea exclusivă a realizărilor echipei de la conducerea CJ Timiş.
Nemulţumiri ale consilierilor judeţeni
Anul trecut, în octombrie, CJ Timiş îşi anunţa intenţia de a achiziţiona servicii de editare şi tipărire a ziarului propriu, Agenda CJ Timiş, punând la bătaie suma de 60.000 de lei plus TVA, ceea ce înseamnă aproape 20.000 de euro.
Formatul ziarului este A3, pe hârtie de 80 grame, offset, simplă, iar numărul de pagini pe exemplar variază, de la 12, la 14 sau 16 pagini, în funcţie de materialele pentru publicare, cu policromie pe opt pagini. Tirajul acestei publicaţii lunare este de 3.500 de exemplare.
Încă de anul trecut, mai mulţi consilieri judeţeni susţineau că sunt supăraţi că proiectele şi iniţiativele lor nu-şi găsesc loc în Agenda CJ Timiş. Conform acestora, sunt amintite cu precădere realizările conducerii administraţiei judeţene, iar reprezentanţii Opoziţiei sunt aproape ignoraţi.
„Am vrea ca presa de-o anumită culoare, sponsorizată de CJ Timiş, să ia aminte că existăm şi noi, că vocea noastră a fost extrem de auzită şi că nu trebuie să plătim pentru a apărea la televizor sau în ziarele plătite de CJ Timiş. Cred că am fost destul de constructivi în acest mandat, însă am constatat că nicio figură de luptător din Opoziţie nu apare în acest ziar. Or, nu este un ziar personal al USL,ci şi al nostru, al tuturor”, se specifica într-o şedinţă de plen, de la începutul anului trecut.
Adăugându-se că nu este normal ca într-un ziar plătit din bani publici să nu se regăsească iniţiativele şi amendamentele tuturor consilierilor care au avut ceva de spus în procesul administrativ. „E vorba despre un ziar plătit din bugetul CJ Timiş, care nu trebuie să se transforme într-unul de propagandă, care să mediatizeze doar măreţele realizări ale conducerii şi ale partidului de guvernământ. Citindu-l, ai impresia că totul decurge perfect, că toţi sunt deştepţi şi frumoşi”, menţionau aceiaşi aleşi judeţeni.
Interpelat pe această temă, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a văzut o rezolvare a problemei în stilul caracteristic: „Rog echipa de redacţie să ţină cont de observaţie şi chiar o rog ca în primul număr să pună o poză cu toţi consilierii judeţeni”.
„Niciodată în toţi anii de mandat nu a apărut niciun material cu o iniţiativă de-a mea în ziarul Consiliului Judeţean, nu m-a deranjat nimeni cu vreo întrebare. Consider că a fost transformat într-un instrument de propagandă, fiind conceput în acest sens şi scop. Adevărul e că, ştiind că e o publicaţie de propagandă, nici nu l-am prea citit”, ne-a declarat consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.
Ultimele comentarii