Timp liber

Teatru

De-a baba oarbaDe-a baba oarba

De Edna Mazya 

Un spectacol în regia artistică a Mihaelei Lichiardopol

1988. Un proces zguduie întreaga comunitate. Acuzaţii şi victima sunt adolescenţi, nişte puşti ca oricare alţii. Autoarea israeliană Edna Mazya transformă acest caz real într-o poveste despre pierderea inocenţei, despre justiţie, despre abuz şi, dincolo de toate acestea, despre iubire. Spectacolul Naţionalului timişorean aduce în faţa publicului spectacolul de licenţă al studenţilor Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest, specializarea Artele Spectacolului – Actorie, coordonaţi de regizoarea Mihaela Lichiardopol.

Studio “Uţu Strugari”, 11 martie, ora 19

CloacaCloaca

După Maria Goos 

Un spectacol în regia Mihaelei Lichiardopol

Patru vechi prieteni, acum la vârsta de mijloc, se reîntâlnesc într-un moment de cotitură pentru viaţa fiecăruia dintre ei. Nu mai sunt tineri, dar nici bătrâni încă, libertatea li se pare o noţiune din ce în ce mai relativă, opţiunile – tot mai limitate: Pieter, istoric de artă, acum funcţionar, e în mijlocul unui conflict stresant cu primăria pentru nişte tablouri odinioară subevaluate. Joep, politician de succes, se ascunde la Pieter de eşecul său matrimonial. Tom, avocat celebru, încearcă să-l ajute, deşi îşi are şi el propriile lui probleme cu drogurile. În sfârşit, Maarten, dramaturg, are o relaţie cu fiica de 18 ani a lui Joep. Patru poveşti, patru destine care se întrepătrund şi care, între tragic şi comic, pun la încercare o prietenie de-o viaţă.

Studio “Uţu Strugari”, 13 şi 16 martie, ora 19

Te uita cum ninge DecembreTe uită cum ninge Decembre

De George Bacovia şi Agatha Grigorescu Bacovia 

Un concept de Valentin Ivanciuc

Lumea lui George Bacovia, o lume fragilă, sensibilă, dar, în egală măsură, plină de viaţă, suculentă, ne este mult mai aproape decât ar părea. Istoria aşa-zis minoră – cea a  tristeţilor, a bucuriilor, a melancoliilor noastre – traversează timpul şi ne face contemporani cu trecutul, ca şi cu viitorul. George Bacovia şi Agatha Grigorescu Bacovia ne traversează cotidianul şi ne iau cu ei în plimbarea lor printre emoţii.

Teatrul Naţional Timişoara, Holul cu coloane, 15 martie, ora 19

Fetita din bolul pestelui auriuFetiţa din bolul peştelui auriu

De Morris Panych

Un spectacol în regia lui Radu Afrim

Vremuri tulburi: În Canada anilor '60, Iris, o fetiţă de zece ani, trăieşte împreună cu părinţii ei şi cu Miss Rose, o chiriaşă mai puţin agreată, într-o casă pe malul oceanului. Fetiţa, cu multă afecţiune, îi educă pe adulţii în mijlocul cărora trăieşte, merge la o şcoală catolică – se consideră însă budistă – şi adoră peştişorul ei auriu, până când într-o zi acesta, urmând calea a tot ce este trecător, dispare din căminul oricum lipsit de bucurie. În aceeaşi zi mama ei decide să-şi părăsească familia, dar soarta pare să-i fie potrivnică. La scurt timp, Iris aduce acasă un naufragiat ce seamănă atât de mult cu peştişorul ei auriu, încât subit începe să creadă în reîncarnare. Va reuşi acesta să reîntregească familia?

Teatrul German de Stat Timişpara, Sala TGST, 13 martie, ora 19.30

cabaretCabaret

De Joe Masteroff, pe muzica lui John Kander şi versurile lui Fred Ebb

Un spectacol în regia lui Răzvan Mazilu

În Berlinul anilor ‘30, în vremea în care nazismul ajungea la putere, Sally Bowles, o tânără cântăreaţă şi dansatoare în clubul de noapte „Kit Kat“, se îndrăgosteşte de americanul Cliff Bradshaw, al cărui vis este să devină scriitor de romane. Alături de ei, deşi la o vârstă înaintată, domnişoara Schneider şi domnul Schultz, îşi trăiesc delicata poveste de dragoste, care însă nu se poate concretiza prin căsătorie, deoarece el este evreu. Între umor şi resemnare, între ludic şi decadent, între vise împlinite şi spulberate, destinele personajelor din musicalul „Cabaret“ sunt marcate de un context politic şi social a cărui influenţă este abia la început. 

Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 16 martie, ora 19.30

O ce zile frumoaseO, ce zile frumoase!

De Samuel Beckett 

Un spectcaol în regia lui Kedves Emőke 

O, ce zile frumoase! vorbeşte despre probleme, situaţii de viaţă şi relaţii. Dar este important ca spectatorul să decidă în legătură cu ceea ce a văzut. 

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, Sala Studio, 11 martie, ora 19

Sus in adancuriSus în adâncuri

După Nick Hornby

Un spectcaol în regia lui Kedves Emőke 

În noaptea de Revelion viaţa a patru străini se schimbă pentru totdeauna. Chiar în momentul în care au luat decizia de-a renunţa.
Spectacolul Sus în adâncuri este o comedie neagră, care ne înfăţişează patru protagonişti confruntaţi cu teme precum singurătatea, depresia şi sinuciderea. Acţiunea începe în noaptea de Revelion, când viaţa lui Martin, prezentator TV delabrat, a lui Maureen, mamă singură cu un copil bolnav, a lui JJ, un tânăr cu ambiţia de a deveni star şi a lui Jess, fiica rebelă a unui politician, se schimbă pentru totdeauna. Montarea este comică, păstrând o adâncime umană reală.
Personajele din Sus în adâncuri nu sunt eroi tragici, nici nu ar putea fi. Acest spectacol funcţionează ca o critica a timpurilor şi a societăţii în care trăim, într-un mod în care problemele şi personajele prezentate ne par absolut reale şi legitime.  

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, Sala Studio, 13 martie, ora 19

Regian frumusetii din LeenaneRegina frumuseţii din Leenane

De Martin McDonagh

Un spectacol în regia lui Upor László 

Englezul de origine irlandeză Martin McDonagh îşi scrie piesele de mare succes despre îndepărtatele meleaguri irlandeze într-un stil inconfundabil. Ne înfăţişează destine tragice, mărunte, aflate în situaţii limită, aparent fără ieşire, cu o cunoaştere profundă a naturii umane, cu mult umor negru, sfâşietorşi deseori în culori terifiante. Felul în care eroii noştri de zi cu zi se luptă cu marile probleme ale vieţii e impresionant, emoţionant, dar şi amuzant.

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, Sala Studio, 16 martie, ora 19

 

Operă

ToscaTosca

Operă în două acte

Muzica: Giacomo Puccini

Libretul: Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa

Spectacol cântat integral în limba italiană şi titrat în limba română, susţinut de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Române Timişoara

Opera Română Timişoara, 9 martie, ora 19

Scripcarul de pe acoperisScripcarul de pe acoperiş

După povestirile lui Sholem Aleichem, prin amabilitatea lui Arnold Perl

Musical în trei acte

Muzica: Jerry Bock

Libretul: Joseph Stein

Versificaţia: Sheldon Harnick

Spectacol susţinut de Corul, Orchestra şi Ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara

Opera Română Timişoara, 9 martie, ora 19

 

Filarmonică

Medalion Isaac Albeniz

Recital de chitară susţinut de Marco Pistillo, din Italia

În program sun incluse Suita Spaniolă nr. 1, op. 47, España, op. 165 – Tango şi Mallorca, op. 202 – Barcarolla   

Foaierul Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul, 12 martie, ora 19

Concert simfonic

Un spectacol susţinut de Doru Roman – percuţie şi dirijat de Gheorghe Costin

În program sunt incluse lucrări de M. Kagel (Piesă de concert pentru timpan şi orchestră) şi P.I. Ceaikovski (Simfonia Manfred Op. 58)

Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, 14 martie, ora 19

 

Expoziţii

Poza Josef KoudelkaInvazie 68. Praga

Expoziţie de fotografie Josef Koudelka

În această primăvară, Timişoara este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: lucrări ale faimosului fotograf ceh Josef Koudelka sunt prezentate la Timişoara într-o expoziţie organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din Bucureşti.

În timpul celor şapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară, emigrând în Franţa. Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos, în 1969, în numeroase reviste internaţionale, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului. În acelaşi an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa.

Deşi nu mai lucrase până atunci pe evenimente de actualitate, fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice şapte zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic. Josef Koudelka este  unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume.

Halele Timco, str. Circumvalaţiunii, nr. 8 – 12, până în 6 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10 – 19.

Rupt din peisaj

Expoziţie de pictură în acuarelă a artistei Adriana Olaru

Galeria Logart, etajul II al Colegiului Naţional “Constantin Diaconovici Loga”,  b-dul C.D. Loga nr. 37, Timişoara, până în 28 martie, zilnic între orele 15 – 17

Apa II

Expoziţie a artistului Constantin Răducan

Constantin Răducan este un desenator în sensul cel mai profund al cuvântului şi cel mai serios. Inconfundabile stilistic, desenele sale sunt un amestec de rafinament cultural, erudiţie şi magie. A desena apa este un pariu ambiţios pentru orice artist, Constantin Răducan o face cu lejeritate şi cu precizie de chirurg, fie în pastel, fie în creion de argint, tuş, marker sau acuarelă. Forţa liniei şi melancolia petei, gestul minimal aproape imperceptibil, uneori doar intuit, se întrepătrund ca într-un haiku, unde observaţia şi puterea de sinteză fuzionează reciproc şi se echilibrează împreună. Laconice, desenate sumar, uneori amorfe, alteori încărcate de metaforă, desenele lui Răducan sunt un amestec de fragilitate şi vigoare, de linişte şi tumult – esenţa intrinsecă apei şi ce imensă forţă generatoare poartă în sine însăşi”, spune Dana Sarmeş.

Fundaţia Rubin, până în 20 martie

Prefigurări

Expoziţie de pictură şi grafică de şevalet a artistei plastice Carmen Bayer
Sunt expuse lucrări în tuş (unele păstrând velaturi de cafea) şi o serie de lucrări în ulei pe pânză, a căror cromatică prefigurează fragil siluete într-un sens ce capătă profunzime.
Conceptul expoziţional  suprinde femininatea în valenţele ei cele mai delicate, revelate în curgerea discretă a tuşului, în pete sau texte ce se pierd în contururi, contururi ce sugerează poeme.

Centrul de Informare Turistică Timişoara, str. Alba Iulia nr. 2, până în 12 martie, de luni până vineri, între orele 9 – 18 şi sâmbăta, de la 10 la 15.

În căutarea ţărmului pierdut

Expoziţie personală de pictură a artistului Mihai Teodor Olteanu

Galeria Helios, din P-ţa Victoriei nr. 6

 

Lansare

Lansarea catalogului Analog Mania ediţia 001

Afis lansare catalog Analog ManiaAnalog Mania, festival dedicat artei şi aparaturii analogice, lansează catalogul ediţiei 001 luni, 10 martie, de la ora 19, la Casa Artelor. Evenimentul va avea loc în Galeria Pigmalyon şi va cuprinde dezbateri, proieţii, muzică şi fotografii.

„Vă invităm la o «doză» analogică pentru pentru memorie: vinyluri, aparate de filmat, fotografii, casete audio, aparate foto, proiecţii, benzi de magnetofon, istorie, film, magnetofoane, peliculă, casetofoane, pickup-uri, căldură”, spun organizatorii evenimentului, Ambulanţa Culturală în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Societatea Timişoara, Librăria Cărtureşti şi Casa Studenţilor.

 

Vitrina cu cărţi

Cautand-o pe Alaska“Căutând-o pe Alaska”, John Green (Ed. Trei)

Înainte. Miles Halter – un adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre în ultimele lor clipe de viaţă – pleacă la şcoala cu internat Culver Creek în căutarea a ceea ce Rabelais numea „Marele necunoscut”. Acest Necunoscut se dovedeşte mai tulburător decât şi-ar fi imaginat vreodată când în noul său cerc de prieteni îşi face intrarea seducătoarea Alaska Young. Inteligentă, amuzantă, imprevizibilă, Alaska îl atrage într-o lume misterioasă de lumini şi umbre, ce stă sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simón Bolívar, faimosul general imortalizat de Gabriel García Márquez: „Cum o să mai ies eu din labirintul ăsta?”

După. Nimic nu va mai fi la fel. “Iar acum cred că e momentul prielnic să spun că era frumoasă. În întunericul de lângă mine, Alaska mirosea a sudoare şi a raze de soare şi a vanilie, iar în acea noapte luminată de o lună firavă vedeam doar silueta ei, excepţie făcând momentele în care fuma, când tutunul aprins al ţigării ei îi învăluia faţa într o lumină roşiatică. Dar, chiar şi pe întuneric, îi vedeam ochii – două smaralde arzătoare. Avea acel soi de privire pătrunzătoare care te făcea să i cedezi.”

Axa lupului“Axa Lupului. Din Siberia până în India pe urmele evadaţilor din Gulag", Sylvain Tesson (Ed. Polirom)

Sylvain Tesson a refăcut lungul drum din Siberia până în Golful Bengal pe care se presupune că l-au străbătut odinioară evadaţii din Gulag. Pentru a le aduce un omagiu celor a căror sete de libertate a depăşit cele mai mari obstacole, a traversat singur, mergând pe jos, pe bicicletă sau călare, taigaua siberiană, stepa mongolă, deşertul Gobi, înaltele platouri tibetane, lanţul himalayan, până la Calcutta. Tesson descrie oamenii pe care îi întâlneşte, întâmplările şi locurile prin care trece, cu uimitoarea varietate a peisajelor ce i se înfăţişează de-a lungul călătoriei. Timp de opt luni, a avut de înfruntat foamea, frigul şi singurătatea pe parcursul celor 6.000 de kilometri ai „axei lupului” – traseu urmat doar de evadaţii din Gulag şi de lupii aflaţi în căutare de pradă, care se deplasează de la nord la sud, spre deosebire de marile migraţii din istorie, care au urmat de fiecare dată axa Est-Vest.

Dragostea„Dragostea.Gene egoiste, chimie sau romantism”, Richard David Precht (Ed. Litera)

Ce este dragostea? Cum poate fi explicat ceva atât de intim, de misterios, de minunat? Richard David Precht nu îşi propune să ne dezvăluie vreun mare adevăr filosofic, nici să ne ofere sfaturi practice. Nu ne învaţă cum să avem orgasm sau cum să scăpăm de gelozie. Nu ne spune că femeile gândesc cu o altă parte a creierului decât bărbaţii, nici nu ne arată cum să ne salvăm relaţia. În schimb, ne ajută să înţelegem comportamentul sexual şi social, dar şi mecanismele din spatele unor reacţii pe care le considerăm normale şi fireşti. 
În căutarea răspunsului la întrebarea “Ce este dragostea?”, Richard David Precht explorează discipline dintre cele mai diverse: biologia, psihologia, sociologia, filosofia, chiar şi chimia. De la fiecare vom afla câte ceva despre dragoste: cât de egoiste sunt genele noastre şi cât de mult ne influenţează; ce este tipic comportamentului sexual feminin şi celui masculin; cât de mare este aportul culturii la capacitatea noastră de a ne înţelege pe noi înşine şi de a înţelege lumea, ca femeie sau ca bărbat; ce se întâmplă, de fapt, în creierul nostru când iubim; care este diferenţa dintre dragoste şi sex; de ce a devenit atât de importantă pentru noi dragostea romantică. În final, aflăm că dragostea nu are explicaţie. Ea nu poate fi decât trăită!

Print Friendly, PDF & Email