Timişul, unul dintre judeţele cu sponsorizări generoase date Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Timis Foto Timisoara ExpressDupă tragedia de la Clubul Colectiv şi scandalul aferent, cu privire la faptul că multe Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă primeau sponsorizări de la firmele pe care, teoretic, se presupune că le controlează, Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă a promis că va da publicităţii lista tuturor sponsorizărilor de anul trecut. Promisiune onorată, zilele trecute. ISU Timişul se numără printre judeţele cu cele mai mari sponsorizări primite.

 

Donaţii de două milioane de lei, anul trecut

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele din subordine au primit sponsorizări totale în bunuri de peste 2.024.000 de lei anul trecut, potrivit situaţiei făcute publice pe site-ul instituţiei.

Cea mai mare sponsorizare, de 498.465 de lei, în bunuri IT pentru unităţile subordonate, a primit-o IGSU de la Fundaţia pentru SMURD. Tot Fundaţia pentru SMURD a sponsorizat ISU Suceava cu o autoşenilată în valoare de 182.831 de lei.

Cele mai mari sponsorizări de la firme au fost cea de 95.000 de lei, constând în 900 de unităţi centrale şi 100 de monitoare pentru baza logistică a IGSU, de la o companie de profil, şi cea de 73.324 de lei, făcută ISU Timiş, de o companie farmaceutică, care a donat materiale materiale.

Valoarea sponsorizărilor primite în 2015 de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş se ridică la aproximativ 150.000 de lei. Astfel, ISU Timiş a primit anul trecut o Dacia Duster, materiale de intervenţie, echipamente IT sau şi un televizor (ultimul de la o firmă care se ocupă, printre altele, de“proiectarea şi implementarea de sisteme integrate pentru construcţii diverse, încălzire, instalaţii electrice, automatizări şi branşări de joasă tensiune, sisteme de evacuare a fumului şi de protecţie contra incendiilor”).

“Sponsorizări de la firme private nu au mai fost primite după ce anul trecut, în luna noiembrie, a fost abrogat Ordinul Ministrului Afacerilor Interne care reglementa sponsorizarea şi donaţiile către structurile ministerului. Un nou ordin a fost publicat recent, într-o formă actualizată, care păstrează o parte din fostele reglementări”, spune locotenentul Ovidiu-Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Suspiciuni şi controverse

Practica IGSU şi a inspectoratelor din subordine de a primi sponsorizări inclusiv de la firme pe care trebuie să le controleze pentru a se asigura că respectă normele de siguranţă la incendiu a fost dezbătută în spaţiul public după incendiul din 30 octombrie de la clubul Colectiv din Capitală. Clubul funcţiona fără aviz de la ISU Bucureşti-Ilfov şi nu fusese luat în evidenţă, deşi angajaţi ai inspectoratului fuseseră în control la acest local. Conform Tribunalului Militar Bucureşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov ar fi primit sponsorizări de la firmele pe care le verifica, informaţia apărând în motivarea instanţei pentru arestarea celor doi angajaţi ai ISU care ar fi trebuit să verifice clubul Colectiv. În motivaţie se aprecia că este greu de crezut că inspectorii ISU sau o instituţie de stat care beneficiază de sponsorizări din partea unor firme private ar putea să îi sancţioneze drastic pe agenţii comerciali dacă ar găsi nereguli.

„Este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU, cum se poate vedea din dosarul de urmărire penală, va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinând acestei instituţii masiv sponsorizate şi eventual sancţionat drastic de aceştia”, se menţiona în motivarea Tribunalului Militar.

Magistraţii care au decis arestarea inspectorilor care au verificat Clubul Colectiv a subliniat că procurorii ar trebui să se uite şi la superiori ierarhici ai celor doi angajaţi ISU. „Practica încetăţenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlaţi, practică existentă la scară largă la diferite instituţii de control, nu putea să nu fie în atenţia şefilor ierarhici ai celor doi inculpaţi”, se precizează în motivarea Tribunalului Militar.

Print Friendly, PDF & Email