Timişul, judeţul cel mai afectat de furtună primeşte 2,24 milioane lei de la Guvern; Maramureşul – 9,46 milioane lei

Guvernul a adoptat o hotărâre privind alocarea a peste 36 de milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni. Timişul, judeţul cel mai afectat de furtuna din 17 septembrie, a primit 2,24 milioane lei, în timp ce Maramureşul a primit 9,468 milioane lei.

 

Potrivit unui comunicat al Executivului transmis AGERPRES, vor fi reparate sau refăcute 16 spitale, 23 de dispensare, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, 251 de școli și grădinițe, sedii de poliție, unități de cult.

Guvernul anunţă că autoritățile locale din zece județe vor primi suma totală de 29,816 milioane lei, pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparații și refaceri pentru grădinițe, școli, muzee, spitale și alte clădiri și construcții aparținând administrațiilor locale, afectate de furtuna din 17 septembrie, anunţă Agerpres.

Conform Executivului, suma va fi împărțită astfel:

  • județul Maramureș – 9,468 milioane lei;
  • județul Bihor – 8,728 milioane lei;
  • județul Arad – 4,946 milioane lei;
  • județul Timiș – 2,24 milioane lei;
  • județul Sălaj – 1,634 milioane lei;
  • județul Cluj – 1,384 milioane lei;
  • județul Bistrița-Năsăud – 1,055 milioane lei;
  • județul Hunedoara – 218.000 lei;
  • județul Caraș-Severin –137.000 lei;
  • județul Alba – 6.000 lei.

Guvernul mai anunţă că alocă suplimentar 1,585 milioane lei pentru bugetul Ministerului Afacerilor Interne, 170.000 lei pentru bugetul Ministerului Sănătății și circa 4,458 milioane lei pentru bugetul Secretariatului General al Guvernului, sume ce vor fi folosite pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni.

Executivul precizează că banii alocați Ministerului Afacerilor Interne vor fi utilizați pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliție, sedii ale Inspectoratelor de Poliție, Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, ale Jandarmeriei, secții de poliție, de pompieri, alte imobile și mijloace tehnice aflate în administrarea acestora. Această sumă va fi distribuită pe județe astfel: 1,109 milioane lei pentru Timiș, 188.000 lei pentru județul Arad, 109.000 lei –Maramureș, 65.700 lei – Cluj, 47.000 lei pentru județul Sălaj, 40.300 lei pentru județul Bihor, 15.000 lei pentru județul Alba, 5.000 de lei pentru județul Satu Mare, 4.500 lei pentru județul Hunedoara și 1.000 de lei pentru județul Bistrița-Năsăud.

Banii alocați suplimentar Ministerului Sănătății vor fi utilizați pentru repararea acoperișului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, iar suma pentru Secretariatul General al Guvernului este destinată lucrărilor de reparații și refacere a unor lăcașuri de cult din județele Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Hunedoara.

Banii se alocă din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Pentru asigurarea sumelor necesare, se suplimentează cu 16,829 milioane lei Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, mai menționează sursa citată.

Banii de la Guvern alocaţi Timişului acoperă cam zece la sută din valoare pagubelor produse la furtună, la Timişoara. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţă că este nevoie de aproape 21 de milioane de lei pentru remedierea pagubelor produse de furtună la şcolile şi spitalele din oraş.

Nicolae Robu spune că pagubele produse şcolilor se ridică la 19.23 de milioane de lei. La spitale, pagubele sunt de 1,3 milioane de lei.

Potrivit listei făcute publice de primarul Timişoarei, au fost afectate de furtuna de duminică 23 de unităţi de învăţământ din oraş, majoritatea având acoperişul distrus. De asemenea, este nevoie de reconstrucţia acoperişului şi la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul Municipal Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email