Timişul, în topul judeţelor cu cele mai multe credite „Prima Casă”, acordate anul acesta

prima casaFondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat în primele şase luni peste 11.000 de garanţii în cadrul Programului „Prima Casă”. Timişul este în topul judeţelor cu cele mai multe cereri.

 

27,6% dintre cereri, 3.036, au fost înregistrate în Bucureşti, Capitala fiind urmată de judeţul Cluj, cu 8,1%, judeţul Ilfov, cu 7,1%, judeţul Timiş, cu 5,8 %, şi judeţele Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi, cu procente cuprinse între 3 şi 5% fiecare.

Cele mai puţine solicitări au venit din Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garanţiilor acordate în primele şase luni, respectiv cu câte 33 de credite.

Din analizele statistice efectuate reiese că programul Prima Casă a fost accesat cu preponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, care au preferat achiziţionarea apartamentelor de două camere.

Prin contractele încheiate de la începutul Programului, în 2009, şi până în 20 iulie anul acesta, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garanţii, în valoare de circa 2,3 miliarde euro, pentru credite accesate în valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.300 de euro. Programul continuă să fie cerut şi apreciat de public, în condiţiile menţinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casă fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane lei destinat achiziţiei de locuinţe prin ANL)”, se arată într-un comunicat al Fondului, citat de Mediafax.

Beneficiarii au la dispoziţie în acest an circa două miliarde de lei, din care 740 de milioane lei fonduri neutilizate în 2013, astfel că în primele şase luni a fost cheltuit jumătate din plafonul alocat pentru 2014.

Credite pe Programul Prima Casă, cu garanţii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Print Friendly, PDF & Email