Timişul a preluat preşedinţia Euroregiunii DKMT

Titu Bojin DKMT Foto debanatPreşedinţia Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa a fost preluată de judeţului Timiş. Cel mai important proiect al acestui mandat este deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria, iar ulterior şi spre Serbia.

 

Sâmbătă, la borna Triplex Confinium, în locul în care graniţele României, Ungariei şi Serbiei se întâlnesc, Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a preluat de la Branislav Bugarski, secretar provincial al provinciei Voivodina din Serbia, preşedinţia Euroregiunii DKMT, pentru următorul an. La eveniment a fost prezent şi Kakas Bela, preşedintele judeţului Csongrad, din Ungaria.

Titu Bojin declară în acest mandat vor începe procedurile pentru deschiderea unui nou punct de frontieră între România şi Ungaria, la Beba Veche, iar pe viitor se doreşte deschiderea, în aceeaşi localitate, a unui punct de trecere şi spre Serbia. „Următoarea graniţă va fi deschisă între Beba Veche şi Kubekhaza. De la Beba Veche se aude cum cântă cocoşul la Kubekhaza. Vrem să facem în aşa fel încât românii să poată să se ducă la vecinii unguri, să mănânce împreună supa de cocoş. Dorim să-i ajutăm şi pe vecinii sârbi, să facem în aşa fel încât să nu mai avem deloc graniţe. Depinde numai de noi ca aceste proiecte să se realizeze”, a afirmat Titu Bojin.

Titu Bojin spune că, pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, se va încerca accesarea de fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2014 – 2020.

Localnicii din Beba Veche, cea mai vestică localitate din România, la marginea căreia se întâlnesc cele trei graniţe, trebuie să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge în Ungaria. Şi asta pentru că sunt nevoiţi să iasă din ţară pe la Vama Cenad.

Euroregiunea DKMT, din care fac parte judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin din România, judeţul Csongrad, din Ungaria, şi Provincia Autonomă Voivodina, din Serbia, a împlinit 18 ani, iar de-a lungul timpului mai multe proiecte comune ale celor trei ţări au fost realizate în zona de graniţă. Cel mai recent este construirea unei piste de biciclete de 80 de kilometri, pe digul râului Bega, între România şi Serbia, de la Timişoara până la Zrenjanin.

Print Friendly, PDF & Email