Timișorenii pot decide un capitol din bugetul local

Timișoara va avea, în premieră, un capitol din bugetul local propus și votat de către cetățeni, anunţă Primăria.

 

Regulamentul bugetului participativ al Timișoarei, pentru care anul acesta va fi alocată suma de 3 milioane de lei, a fost supus votului Consiliului Local, iar luna aceasta Municipalitatea va demara campania „Timișoara decide!”, prima etapă fiind cea de informare și formare a cetățenilor.

Primăria Timișoara a creat platforma online de consultare publică  https://decidem.primariatm.ro/, secțiunea de buget participativ putând fi accesată aici: https://decidem.primariatm.ro/assemblies/Grup-de-lucru-buget-participativ.

Bugetul participativ este un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetățeni, de transparență și de implicare a comunității în buna administrare, explică oficialii Primăriei: „De aceea, în competiția pentru cele 3 milioane de lei, vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetățeni, individual, sau grupuri informale de cetățeni, pentru a stimula coagularea lor în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei cu TVA inclus.”

Primul buget participativ al Timișoarei este elaborat de către cetățeni încă din etapa regulamentului de desfășurare, la care au lucrat, împreună, angajați ai Primăriei Timișoara, consilieri locali și timișoreni care au transmis propuneri de îmbunătățire.

Elaborarea bugetului participativ al Timișoarei se va desfășura potrivit următorului calendar: în ianuarie – februarie va avea loc Informarea și formarea cetățenilor pentru bugetul participativ, în martie – colectarea propunerilor de proiecte, verificarea eligibilității acestora și centralizarea lor în Lista generală de propuneri, în aprilie – mai – analiza tehnică, juridică și financiară a propunerilor de proiecte eligibile și publicarea listei cu proiectele care se califică pentru etapa de votare, în perioada 1 – 20 iunie – primirea și soluționarea contestațiilor, în 20 iunie – 20 iulie – votarea proiectelor, iar în 25 iulie – publicarea listei cu proiectele câștigătoare.

Primăria Timișoara anunţă că va asigura sesiuni de formare cu angajații proprii și cu cetățenii care doresc să propună proiecte și asistență digitală. Liniile de finanțare deschise pentru cetățeni, menţionează reprezentanţii Municipalităţii, corespund viziunii administrației conduse de Dominic Fritz despre direcția de dezvoltare a orașului.

Timișorenii sunt invitați să depună proiecte pe următoarele cinci domenii: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital.

„Timișoara este tradițional un oraș al oamenilor cu inițiativă, pe care dorim să-i stimulăm să se implice în administrarea comunității, să ne fie parteneri la elaborarea unui buget local conform nevoilor și viselor lor. Bugetul participativ deleagă putere către cetățeni și aceasta este viziunea mea despre cum ar trebui să ducem mai departe orașul, spre ceea ce ne dorim să fie, împreună, noi, Primăria, și timișorenii. Prin hotărârea Consiliului Local de astăzi Timișoara va avea un capitol de buget realizat și votat de timișoreni și acest lucru se va întâmpla în fiecare an de acum înainte, în mandatul meu”, declară Dominic Fritz, edilul Timișoarei.

 

Print Friendly, PDF & Email