Timişorenii pot cumpăra hrană sănătoasă, direct de la țărani

Sursă foto: ASAT

Timișorenii au posibilitatea de a încheia un parteneriat anual cu legumicultori înscriși în rețeaua ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. Producători din patru localităţi din judeţ oferă hrană sănătoasă.

 

Pe baza unui contract fix încheiat cu un legumicultor local, timișorenii se pot abona pentru întregul an la un coș săptămânal de legume, care conține legume de sezon, crescute în condiții naturale și proaspăt cultivate. Producția se realizează în condiții de transparență, membrii parteneriatului având acces la informații referitoare la practicile de producție, semințele folosite, costurile de producție, spun reprezentanţii Asociației pentru Susținerea Agriculturii Țărănești.

În Timișoara, sunt înscriși patru producători în rețeaua ASAT, aceștia având grădinile în Otelec, Ghioroc, Ficătar și Stanciova. Costul abonamentului diferă între cele patru parteneriate, valoarea anuală a unui abonament variind între 2.300 și 3.452 de lei.

Am știut mereu că participarea în ASAT nu se rezumă la coșul de legume sănătoase pe care îl primesc săptămânal, ci este un act prin care încurajez pe termen mediu și lung micii producători să producă hrană curată pentru noi, consumatorii de proximitate. De peste zece ani susținem trecerea la o agricultură naturală, cu respect față de resursele cele mai importante (apă, pământ), susținem păstrarea unor soiuri de semințe tradiționale și experimentarea unui model economic bazat pe solidaritate”, spune Mihaela Vețan, inițiatoarea modelului ASAT în România.

Timișorenii interesați să primească mai multe informații pot scrie la adresa timisoara@asatromania.ro, unde unul dintre voluntarii ASAT le va răspunde întrebărilor pe care le au.

Parteneriatele ASAT au fost lansate în Timișoara în anul 2008. Peste 10.000 de consumatori și zeci de mici producători de hrană au participat până în prezent în ASAT.

 

Print Friendly, PDF & Email