Timişorenii, invitaţi la lectură în aer liber

Timișorenii iubitori de cărți tipărite şi, în egală măsură, de mersul pe bicicletă sunt invitaţi la sfârşitul acestei săptămâni la un un circuit de promovare a cititului de cărți tipărite intitulat: „Căsuța de lectură din Timișoara văzută de pe bicicletă”.

 

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, de la ora 15, şi are un dublu scop. Pe de o parte, încurajarea cititului de cărți tipărite în natură, pe bancă, pe terasă sau în mijloacele de transport în comun, în anul în care în România a fost declarat Anul Cărții, pe de alta, încurajarea folosirii bicicletei, ca mijloc alternativ de deplasare, pentru a susține împreună eco-mobilitatea, într-un oraș sufocat de autoturisme.

Traseul circuitului este următorul:

  1. Parcul Carmen Sylva din Timișoara, locul amplasării primei căsuțe de lectură.
  2. Bulevardul Mihai Viteazu, pe pista de biciclete, până în Parcul Alpinet, locul amplasării celei de-a doua căsuțe de lectură.
  3. Podul Tinereții, spre Parcul Justiției, locul amplasării celei de-a treia căsuțe de lectură, apoi traseul continuă pe pista de biciclete prin fața Primăriei Timișoara până la intersecția bulevardului Regele Ferdinand I cu bulevardul Republicii şi mai apoi pe strada pietonală Mărășești până în Parcul Botanic, locul amplasării celei de-a patra căsuțe de lectură.
  4. Strada General Eremia Grigorescu spre Piața Unirii, strada Palanca, strada Martin Luther, bulevardul I. C. Brătianu, strada Michelangelo, strada Academician Alexandru Borza cu oprire în Parcul Rozelor, locul amplasării celei de-a cincea căsuțe de lectură.
  5. Traseul continuă pe malul canalului Bega, pe pista de biciclete, spre Parcul Carmen Sylva, locul de sosire.

Iniţiatorul acestui eveniment este Alex Dascălu, cel care a iniţiat proiectul numit Căsuța de lectură pentru Timișoara. Proiectul presupune instalarea și dotarea cu cărți a unor biblioteci stradale în miniatură, la care să aibă acces liber toți doritorii „pasionați de lectură, cărți și de parfumul vechi al paginilor răsfoite pe o bancă la soare sau la umbra unui copac”. Mai exact, explică el, conceptul căsuței de lectură se bazează pe principiul schimbului de cărți (bookcrossing): „Iei o carte, pui alta în loc sau, eventual, o aduci pe prima înapoi.”

Din luna martie şi până acum au fost instalate cinci astfel de căsuţe de lectură, în parcuri Timişoara, locaţiile fiind amintite mai sus.

Scopul acestui proiect este acela de a stimula interesul pentru lectură în rândul tinerilor, copiilor, dar şi al adulţilor ţţi aminteşte că un recent studiu Eurostat arată că doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună, iar datele Institutului Naţional de Cercetare în Cultură spun că un român din cinci nu a citit niciodată o carte.

Alex Dascălu este consilier de integritate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara şi, dorindu-şi o schimbare la nivelul administrației publice locale, anunţă că va candida, ca independent, la Primăria Municipiului Timișoara, în 2020.

Print Friendly, PDF & Email