Timişorenii, chemaţi să ofere o şansă la viaţă

Şi să doneze sânge

O sansa pentru viataTimişorenii sunt aşteptaţi să doneze sânge, în cadrul programului „O şansă pentru viaţă”, pentru pacienţii cu arsuri grave şi pentru cei care sunt supuşi unor operaţii complexe, pentru bolnavii de leucemie şi pentru victimele accidentelor rutiere.

 

Această sesiune mobilă de donare de sânge – care se face fără bonuri valorice – va avea loc vineri, 26 iunie, între orele 9 – 13, în parcarea Iulius Mall, din Timişoara, fiind un eveniment organizat, în cadrul programului „O şansă pentru viaţă”, de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara. Sângele recoltat va fi folosit pentru pacienţii cu arsuri grave sau pentru cei care sunt supuşi unor operaţii complexe, pentru bolnavii de leucemie şi pentru victimele accidentelor rutiere.

„Pentru a putea asigura anumite preparate, dar şi pentru a creşte siguranţă produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează periodic, din responsabilitate faţă de semeni şi societate”, spune Andreea Rotaru, manager comunicare la Asociaţia React, într-un comunicat trimis redacţiei. 

Aceasta aminteşte că persoana care donează trebuie să fie sănătoasă şi să îndeplinească mai multe condiţii: să aibă vârstă cuprinsă înttre 18 şi 60 de ani, aă aibă o greutate cuprinsă între 50 şi 100 de kilograme, femeile, şi 60 şi 100 de kilograme, bărbaţii, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale, să nu aibă sau să nu fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie şi nici în perioada menstruală.

Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră.

„În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%”, mai spune Andreea Rotaru.

“O şansă pentru viaţă” este cel mai amplu program naţional de donare de sânge derulat până în prezent în România. Programul derulat de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, a fost lansat în mai 2008 pentru a îmbunătăţi sistemul transfuzional românesc. Până în prezent, în cadrul acestuia au fost recoltaţi mai mult de 66.000 de litri de sânge care au salvat peste 200.000 de vieţi, transmit organizatorii acestui program.

Print Friendly, PDF & Email