Timişoara va fi capitală europeană a culturii în 2022 sau 2023

Timișoara se oferă să fie capitală europeană a culturii în 2022 sau 2023, dacă evenimentele de anul viitor se amână din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Asociaţia Timişoara 2021.

 

Timișoara este pregătită să fie capitală europeană a culturii anul viitor, dar dacă evenimentele se amână din cauza pandemiei de coronavirus, așa cum există discuții la nivel european, orașul de pe Bega se oferă și este pregătit să găzduiască evenimentele pentru capitala europeană a culturii în 2022 sau 2023”, transmite Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, menţionând că reprezentanții Primăriei Timișoara și ai Ministerului Culturii au transmis deja aceste propuneri către instituțiile Uniunii Europene.

Asociația Timișoara 202 şi reprezentanți ai Primăriei Timișoara și ai Ministerului Culturii au transmis o scrisoare către Comisia Europeană, prin care și-au manifestat disponibilitatea de a găzdui evenimentele în 2022 sau 2023, în cazul în care cele de anul viitor se amână. „Prin adresa noastră transmisă la Bruxelles, am explicat că Timișoara și România sunt pregătite să găzduiască evenimentele anul viitor așa cum era programat inițial, dar dacă acestea se amână, suntem pregătiți și ne oferim ca Timișoara să fie capitală europeană în 2022 sau 2023. Sperăm ca decizia finală să se ia cât mai curând, pentru a putea regândi programul cultural”, spune Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021.

Amânarea capitalelor culturale din 2020 și 2021 cu unul sau doi ani este luată în calcul pentru cinci orașe desemnate să fie capitale europene în 2020 și 2021: Galway – Irlanda și Rijeka – Croația (alese pentru anul 2020), precum și Timișoara – România, Elefsina – Grecia și Novi Sad – Serbia (pentru anul 2021). Bruxelles-ul urmează să decidă anul în care vor avea loc evenimentele pentru capitala europeană a culturii în România.

Inițiativa capitalelor europene ale culturii datează din 1985. Susținerea orașelor culturale din toată Europa evidențiază diversitatea culturală, dar are și un impact pe termen lung asupra culturii acestor orașe și regiuni, dar și asupra situației economice și sociale.

Print Friendly, PDF & Email