Timișoara, singurul oraș din România cu ghișeu unic pentru reabilitare energetică

Foto: PMT

Astăzi, în cadrul celei de-a șaptea ediții a conferinței pe tema „Digitalizare și eficiență energetică”, reprezentanții Primăriei Timișoara au prezentat rezultatele obținute de Municipalitate prin proiectul „ExpandingPadovaFIT! Home Solutions”. Prin implementarea proiectului, Timișoara a devenit singurul oraș din România care a dezvoltat un ghișeu unic (One-Stop-Shop – OSS) dedicat serviciilor de renovare a locuințelor.

 

Acest ghișeu unic oferă informații și consiliere celor interesați de renovarea locuințelor și de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale. De asemenea, acționează ca un hub informațional, conectând diversele categorii socio-profesionale implicate în procesul de renovare și reabilitare energetică: proprietari, finanțatori, furnizori de servicii, constructori, instituții publice etc.

Ghișeul unic poate fi accesat pe site-ul Primăriei Timișoara, la acest link, unde sunt oferite informații cu privire la toate etapele care trebuie parcurse în cadrul procesului de reabilitare energetică. Informațiile sunt structurate pe categorii de situații întâlnite în practică și pe categorii de beneficiari și persoane interesate. Secțiunea acoperă o gamă foarte largă de resurse, de la legislație la documente necesare, instituții implicate, modalități de finanțare etc.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, conceptul OSS a fost integrat și ca parte a aparatului administrației publice locale, fiind gândit ca o componentă a Serviciului   Informare și Consiliere Cetățeni – Direcția Relații Comunitare. Astfel, unul din ghișeele care funcționează la camera 12 îndeplinește și atribuții de informare și consiliere pe această tematică.

Până în prezent, ghișeul virtual a înregistrat aproape 1500 de vizitatori unici, dintr-un total de peste 2200 de accesări.

În cadrul proiectului „PadovaFIT   Expanded” – „ExpandingPadovaFIT! Home Solutions”, Timișoara a avut ca parteneri Municipalitatea Padova, Italia, care a fost lider de proiect, Universitatea Comercială „Luigi Bocconi”, din Italia, Sinloc – Sistema Iniziative Locali SpA, din Italia, Sogesca SRL (Italia), Forum per la Finanza Sostenabile (Italia), Climate Alliance Belgia și Agenția pentru Energie din Plovdiv (Bulgaria). Alături de Timișoara, orașele Smolyan și Vidin din Bulgaria vor dezvolta sisteme similare, pe baza experienței împărtășite de orașul Padova care a implementat deja sistemul la nivel local, mai spun reprezentanţii Primăriei.

Acest proiect va fi dat ca exemplu de bună practică și la evenimentul național intitulat „Creșterea eficienței energetice prin soluții financiare sustenabile – Mecanisme și instrumente financiare pentru operaționalizarea strategiilor și planurilor de acțiune în domeniul eficienței energetic”, care va avea loc la București, în aprilie.

 

Print Friendly, PDF & Email