Timişoara şi zona periurbană au ieşit din carantină

Foto: Eye in the Sky

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş au decis ieşirea din carantină a Timişoarei şi a celor patru comune periurbane Dumbrăviţa, Ghiroda, Giroc şi Moşniţa Nouă, începând din 31 martie, ora 24.

 

Decizia ieşirii din carantină a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş după o analiză de risc efecuată de către Direcţia de Sănătate Publică Timiș. Având în vedere că Institutul Naţional de Sănătate Publică nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul ședinței Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală a fost supusă la vot. Pentru prelungirea măsurii de carantinare zonală au fost exprimate doar cinci voturi, 30 au fost împotrivă și au existat şi trei abțineri.

Prefectul de Timiş Nemeth Zoltan spune că a votat pentru încetarea carantinei în Timişoara şi în zona periurbană. „De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil și în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp. Trendul ascedent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit și am ajuns pe un trend descrescător, fiind printre puținele județe din țară în această situație, în condițiile în care la nivel național a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timișoara și cele patru localități”, a declarat Nemeth Zoltan.

Totuşi, deşi se ridică măsura carantinării zonale, se aplică în continuare restricțiile impuse la nivel naţional în localităţile unde rata de infectare cu Sars-Cov2 este mai mare de 7 la mia de locuitori, anunţă Prefectura Timiş. Astfel, în Timişoara, programul cu publicul al operatorilor economici va fi între orele 5 şi 18, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20 se poate circula doar pentru excepţiile prevăzute în hotărârea de guvern.

În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7 la mia de locuitori, restricţiile vor fi menţinute doar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni, marţi, miercuri şi joi programul operatorilor economici va fi prelungit până la ora 21, iar ora limită pentru circulația fără adeverință sau declarație pe proprie răspundere va fi ora 22, mai anunţă Prefectura Timiş.

Am speranța că timișorenii și timișenii vor respecta restricțiile stabilite la nivel național și că vom putea continua scăderea ratei de infectare și fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităților, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor”, declară prefectul de Timiş. Acesta atrage atenţia asupra faptului că sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri, „așadar, facem apel să vă îngrijiți atât pe dumneavoastră cât și pe cei dragi și programați-vă pentru vaccinare”.

Print Friendly, PDF & Email