Timişoara sărbătoreşte 101 de ani de la instalarea administrației românești în Banat

Foto: Constantin Duma

Timp de trei zile, Timişoara va fi în sărbătoare pentru a marca data de 3 august 1919, când, sub comanda colonelului Virgil Economu, trupele române intrau în Timişoara, fiidn apoi instalată administrația românească.

 

Deși Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 Decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, preluarea de jure și de facto a administrației Banatului de către autoritățile românești s-a produs mult mai târziu. Istoria consemnează intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României. Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a primit astfel o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin hotărâre de Consiliu Local, acaesză dată a fost stabilită ca Zi a Timișoarei.

Pentru a marca împlinirea a 101 de ani de la instalarea administrației românești în Banat, Primăria Timişoara organizează o serie de manifestări, în perioada 30 iulie-3 august, după următorul program:

Joi, 30 iulie

Ora 19, Parcul Rozelor – Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Timișul, avându-i ca invitați pe Andreea Voica, Ionuț Fulea, Carmen Popovici-Dumbravă, Ion Drăgan, Dumitru Stoicanescu, Ansamblul Timișul Tineret: Anda Sabados, Alexandra Acs, Ana Maria Moldovan, Ana Gabriela Cote, Vlad Văcaru, Bianca Opariuc.

Vineri, 31 iulie

Ora 19, Piața Unirii – Vernisajul expoziției Art United.

Ora 20, Piața Unirii – Concerte de muzică clasică,  jazz și muzică ambientală.

Ora 21, Parcul Rozelor – Concert vocal-simfonic extraordinar susţinut de Orchestra și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii „Banatul”, sub bagheta dirijorală a lui Cristian Macelaru şi a lui Iosif Todea, dirijoul corului. Invitat special este Dumitru Prunariu.

Sâmbătă, 1 august

Ora 10, Piața Unirii – Teatru de păpuși prezentat de compania Phantasia.

Ora 19, Piața Libertății – Bega Music Festival, concurs de interpretare si premierea câștigătorilor. În recital vor fi Andreea Vlas şi Dragoş Moldovan.

Ora 20, Piața Unirii – Concerte de muzică clasică,  jazz și muzică ambientală.

Duminică, 2 august

Ora 10, Piața Unirii – Teatru de păpuși prezentat de compania Phantasia.

Ora 19, Piața Libertății – Bega Music Festival, concursul de creație si premierea câștigătorilor. În recital sunt trupele Dincolo de ziduri şi Pragu de sus.

Ora 20, Piața Unirii – Concerte de muzică clasică, jazz și muzică ambientală.

Luni, 3 august

Ora 9, Piața Petru Maior – Depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu.

Ora 10.30, Piața Unirii – Ceremonialul militar-religios dedicat împlinirii a 101 ani de la intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu și instalarea administrației românești în Timișoara.

Ora 18, Galeria Bastion, corp D – Verniajul expoziției Ziua Timișoarei a Asociației „Romul Ladea”.

Ora 19, Piața Libertății – Premierea concursului de artă fotografică  Timișoara Vibes.

Ora 19.15, Piaţa Libertăţii – Festivalul Blues pentru Timișoara în cadrul căreia vor susţine concerte Jazz a la Jais, Bega Blues Band & Cristina Bălan, Sir Blues Vali Racilă şi Rareș Totu’s Midnight Sun.

Ora 20, Piața Unirii – Premierea concursului de arte vizuale Art United  și concerte de muzică clasică,  jazz și muzică ambientală.

Oficialii Primăriei transmit că toate evenimentele se vor derula cu respectarea cerințelor legale referitoare la măsurile de distanțare socială, cu respectarea numărului maxim de spectatori prevăzut de lege. Evenimentele vor fi transmise live pe pagina  de Facebook Evenimente Primăria Timisoara și tot pe această pagină se pot înscrie cei ce doresc să participe la evenimente,  în limita locurilor disponibile.

Print Friendly, PDF & Email