După asigurările date de deputatul Sorin Grindeanu în privinţa „iminentei” finanţări pentru demararea construcţiei noului corp al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, senatorul P.N.L. Ben-Oni Ardelean spune „confidenţial” că Timişoara este preferată altor zone pentru realizarea Centrului Intermodal. În acelaşi timp, surse din Consiliul Judeţean Timiş susţin că poate se va cumpăra teren pentru această investiţie la Remetea Mare, pentru că există interese personale în acest sens, dar Centrul Intermodal nu se va face în viitorul apropiat.
Centrul Intermodal, promovat intens
Dacă e să credem unii parlamentari de Timiş, Timişoara este preferata finanţărilor pentru investiţii alocate de către Guvern, deşi acest lucru nu s-a văzut la adoptarea bugetului pe 2014, fiind preferate cu totul alte zone pentru realizarea de investiţii mari finanţate de Guvern.
Acum, ultimele asigurări legate de „iminenta” alocare de fonduri vizează celebrul Centru Intremodal de transport marfă. De această dată, senatorul liberal Ben-Oni Ardelean este cel care spune că noul Centru Intermodal se va realiza în Timiş în exerciţiul financiar 2014 – 2020. „Lucrez intens de multe luni de zile în discuţiile şi în demersurile de promovare a Timişoarei ca fiind cel mai important centru intermodal pe care România îl poate avea. Din discuţiile cu cei de la minister – discutăm despre Constanţa, Iaşi, Craiova, Braşov, Iaşi, Cluj şi au mai fost şi alte localităţi avansate – Timişoara este net deasupra tuturor celorlalte”, precizează senatorul liberal. Acesta susţine că Timişoara are cel mai complet dosar din cele depuse la minister, dar centrul nu putea să intre pe finanţarea 2007 – 2013. „În momentul în care îl fazăm şi l-am convenit deja şi în discuţiile cu cei de la U.E., procedeul va continua, indiferent de ce ministru va fi şi de ce guvernare va fi. Ai dat drumul la un procedeu şi atunci, în chestiunea aceasta a fazării, cu siguranţă se va termina. Când, cum, nu ştim”.
„Nu se face niciun Centru modal”
Optimismul şi asigurările date de pe plan central nu sunt împărtăşite în întregime şi la nivelul administraţiei judeţene. Mai mulţi consilieri judeţeni au îndoieli că se va realiza ceva concret în acest sens, în perioada următoare, cu excepţia eventualei achiziţii de terenuri de la Remetea Mare, care ar servi intereselor unor reprezentanţi ai administraţiei judeţene. „Nu are nicio şansă de realizare acel Centru Modal. La relaţia pe care o are preşedintele Consiliului Judeţean, Titu Bojin, cu factorii de decizie centrali, e exclusă vreo investiţie de acest gen în anii următori. Până acum nu s-a reuşit să se facă nimic concret, au fost doar promisiuni. În cazul Centrului de la Remetea Mare, da, poate se va face ceva, adică se va cumpăra teren, pentru că există interese materiale şi personale la Consiliul Judeţean în acest sens. Dar, în rest, nu s-a aprobat nicio documentaţie, nu s-a făcut absolut nimic”, spune consilierul judeţean P.D.-L. Marius Martinescu.
Spre deosebire de varianta realizării în Remetea Mare a acestei investiţii, vechea variantă, a Centrului Intermodal care să fie înfiinţat la Recaş, avea aprobarea Ministerului Transporturilor. Paradoxal, locaţia de la Remetea a fost aleasă în urma unui lobby constant făcut de C.J. Timiş, lobby care scapă logicii normale. Şi asta pentru că, măcar din perspectiva terenului care la Recaş e pus la dispoziţie gratuit de către Stat, varianta cu Remetea Mare e mult mai scumpă pentru buget. Şi Ministerul Transporturilor recunoaşte însă că susţine varianta cu Remetea Mare, la sugestia directă a C.J. Timiş. La Recaş, Primăria pusese la dispoziţie un teren public, iar la Remetea proiectul ar presupune exproprieri şi bani mulţi daţi de Stat pentru despăgubirea proprietarilor din zonă. De altfel, C.J. Timiş a decis recent alocarea unei sume preliminare de 1,5 milioane de lei pentru achiziţionare de teren, în vederea derulării proiectului Centrului Intermodal de transport marfă Timişoara, în zona Remetea Mare, cheltuială care nu mai era necesară în varianta în care Centrul ar fi fost amplasat la Recaş.
Ultimele comentarii