Timișoara, pe harta culturală și diplomatică internațională

Foto: Eye in the Sky

Timișoara va fi, săptămâna viitoare, gazda mai multor delegații oficiale străine, interesate de evenimentele desfășurate în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Un șef de stat și peste 60 de diplomați și înalți oficiali vizitează Capitala Culturală, în mai puțin de o săptămână. Vizitele vor culmina cu prezența Președintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

 

Urmează câteva zile foarte intense pentru Timișoara, când atenția oficialităților și a presei din Europa va fi din nou ațintită asupra noastră. Sunt extrem de onorat să primesc la Timișoara, într-un timp așa de scurt, peste 60 de diplomați, parlamentari, înalți oficiali străini. Suntem în fața unei vizite istorice pentru Timișoara: prima vizită a unui președinte al Germaniei și după foarte, foarte mulți ani, prima vizită a unui șef de stat străin. Este șansa pe care titlul de Capitală Culturală ne-o dă, de a arăta Europei povestea Timișoarei multiculturale, inovative și curajoase. Este anul în care trebuie să profităm de vizibilitatea internațională a Timișoarei pentru a repoziționa orașul pe harta Europei și pentru a schimba percepția asupra României”, declară primarul Dominic Fritz.

Duminică, 21 mai, edilul Timişoarei va întâmpina o delegație compusă din diplomați din 35 de state din întreaga lume, acreditați la București -–ambasadori, consuli, atașați culturali. Evenimentul va avea loc la Cazarma U, unde se desfășoară una dintre cele mai mari expoziții de artă contemporană din programul Capitalei. Întâlnirea va fi urmată de o recepție oficială, tot la Cazarma U. Vizita este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și cuprinde principalele obiective ale orașului și o parte din expozițiile reprezentative ale bogatei oferte culturale a anului 2023: Bienala Art Encounters, expoziția lui Adrian Ghenie Corpul Imposibil și expoziţia după Sculptură / Sculptură după, organizată de Fundaţia Triade de la Cazarma U.

Luni, 22 mai, și marți, 23 mai, primarul Dominic Fritz se va afla în Portugalia pentru a promova Timișoara 2023, împreună cu Romanian Chamber Orchestra. Va fi prezent în orașul înfrățit Porto și la Lisabona, unde va avea întâlniri cu reprezentanți ai autorităților portugheze, personalități culturale, jurnaliști, membri ai corpului diplomatic, membri ai comunității românești. La Lisabona, va avea loc o întâlnire bilaterală cu primarul Carlos Moedas, care s-a aflat anul trecut la Timișoara și a participat la o dezbatere despre rolul tot mai important al orașelor la nivel internațional și provocările pe care acestea le întâmpină. De altfel, între Primăriile Timișoara și Lisabona există deja stabilite relații de colaborare: Municipalitatea timişoreană a beneficiat de ajutorul Primăriei Lisabona în elaborarea regulamentului de implicare a populației în campania de bugetare participativă.

Miercuri, 24 mai, și joi, 25 mai, Primăria Timișoara va primi vizita unei delegații a Parlamentului din regiunea poloneză Wielkopolska, alcătuită din parlamentari și reprezentanți ai Biroului de Cooperare Internațională și Biroului de Cultură din cadrul Președinției Regiunii Wielkopolska. Obiectivele vizitei vizează în principal discutarea modalităților de reajustare a politicilor culturale în context contemporan, modul în care au decurs pregătirile pentru preluarea titlului de Capitală Culturală Europeană, cum decurge implementarea și care sunt beneficiile, dar și responsabilitățile pe care le implică gestionarea unui program atît de complex. De asemenea, membrii delegației vor avea întâlniri cu responsabilii din domeniul politicilor culturale și cu manageri ai instituțiilor culturale din oraș.

Joi, 25 mai, și vineri, 26 mai, la Timişoarea va ajunge președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în urma invitației lansate de Președinția României, Forumul Democrat al Germanilor din România și primarul Dominic Fritz. Preşedintele Germaniei va participa la un concert al Filarmonicii Banatul și va vizita expoziția de la Cazarma U. Vineri, Frank-Walter Steinmeier va vizita Timișoara împreună cu Dominic Fritz.

De altfel, reamintesc oficialii Municipalităţii, Germania este unul dintre susținătorii financiari ai evenimentelor Capitalei Culturale cu 550.000 de euro. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu Gurre-Lieder, de Schönberg, la Timișoara și Gera, în septembrie 2023. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei, pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera.

 

Print Friendly, PDF & Email