Timişoara nu a primit niciun leu din fondul de rezervă de aproape un miliard de lei

Sursă foto: Facebook / Dominic Fritz

Din suma de un miliard de lei alocată de Guvernul Cîţu pentru municipiile, orașele și comunele României, Timișoara nu a primit din Fondul de rezervă niciun leu, la fel ca celelalte localități din Timiș conduse de primari USR – Dumbrăvița, Cenad şi Foeni –, acuză Dominic Fritz, primar al Timişoarei şi preşedinte al USR Timiş.

 

„Aceste alocări de fonduri nu sunt «cadouri guvernamentale», ci reprezintă bani pentru nevoile urgente ale localităților noastre, pentru care contribuim în mod generos la bugetul de stat”, atrage atenţia Dominic Fritz. Acesta mai spune că, în condiţiile în care Medgidia, un oraș care are 10% din locuitorii Timișoarei, a primit o alocare de 20 milioane de lei, iar Timișoara nu a primit niciun leu, „miroase a răzbunare politică”.

Dar cu ce sunt de vină timișorenii pentru ce se întâmplă la București?, se întreabă, retoric, primarul Timişoarei. Banii din Fondul de rezervă, subliniază el, „nu sunt pentru primari, nu sunt pentru mine, sunt pentru comunitate, iar Timișoara merită susținută de către Guvern, oricine ar fi primarul Timișoarei. Timișoara contribuie substanțial la bugetul de stat al României, dar nu primește bani pe măsura contribuției. Nu doar acum, se întâmplă de 30 de ani. De 30 de ani Timișoara contribuie mai mult la bugetul țării decât primește. Adevărul este că Timișoara este ce este prin forțe proprii, datorită spiritului antreprenorial al timișorenilor și investitorilor care au văzut potențialul orașului.”

Nevoia urgentă a momentului, pentru Timișoara, declară primarul Dominci Fritz, este susținerea din bugetul de stat a costurilor pentru continuarea termoficării orașului. Creşterea de patru ori a prețului la gaz nu va putea fi suportată doar de bugetul local și nici de abonații Colterm, avertizează edilul: „Este, matematic, imposibil. Dacă vrem să avem căldură în spitalele, școlile și gospodăriile Timișoarei în această iarnă, Guvernul va trebui să își asume o parte a poverii.”

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat că Guvernul a alocat peste un miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiectele locale, o parte din sumă urmând să acopere şi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor plătite de consiliile judeţene.

Print Friendly, PDF & Email