Timişoara la cutie. Palatul Lloyd are o machetă în miniatură

Clădirea Rectoratului Universității Politehnica din Timișoara, Palatul Loyd cum era cunoscut, are de azi machetă în miniatură, Politehnica devenind prima universitate din țară care are un astfel de produs.

 

Lansarea machetei Palatului Lloyd a avut loc, ieri, la aniversarea a 101 ani de la înființarea Universității Politehnica din Timișoara, prima instituție de învățământ superior din vestul țării, în prezența

Grafica este realizată de ilustratorul de cărți pentru copii Dan Ungureanu, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, cu un masterat în ilustrația de carte la Cambridge School of Art și câștigătorul a numeroase concursuri de ilustrație din țară și străinătate.

Această colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara ne dă un nou avânt în dezvoltarea proiectului Timișoara la cutie, marcând un moment important atât ca interes din partea celei mai vechi și mai prestigioase instituții de învățământ superior din zona de vest a țării, cât și ca oportunitate de a pătrunde în mii de case și familii care au o istorie legată de Politehnica. Suntem tare mândri că am putut realiza macheta acestei bijuterii arhitecturale, a acestui palat impunător cu trei etaje și un acoperiș monumental, de înălțimea a cel puțin două niveluri, prezent în peisajul timișorean de mai bine de 100 de ani, martor a multor evenimente istorice importante”, declară inițiatorii proiectului Timișoara la cutie.

Palatul Lloyd a fost construit între anii 1910-1912, în stil Secession, după planurile arhitectului Leopold Baumhorn, cunoscut pentru construirea a zeci de sinagogi în Europa Centrală. În primii ani, Palatul Lloyd a funcționat ca sediu al Bursei Agricole a Societăţii Lloyd, iar la etajele al doilea și al treilea se găseau apartamente de închiriat pentru cei cu dare de mână. Din 1948 edificiul găzduiește Rectoratul Universității Politehnica Timișoara, prima instituție de învățământ superior din vestul țării, înființată prin Decret regal în 11 noiembrie 1920.

Timișoara la plic – Palatul Lloyd poate fi procurat de la magazinul Univerității Politehnica sau online de pe www.timișoaralacutie.ro precum și de la partenerii locali Librăria La Două Bufnițe și Monoton.

 

Print Friendly, PDF & Email