Timişoara îşi celebrează eliberarea de sub ocupaţie otomană

Expozitie Muzeul Banatului (4) Foto Costi DumaSe împlinesc 300 de ani de la eliberarea de sub stăpânirea otomană a Timişoarei. Evenimentul este marcat prin expoziţii de de pictură, grafică, sculptură, fotografie.

 

La Galeria Helios din Timişoara are loc, azi, de la ora 18, vernisajul expoziţiei jubiliare de artă plastică contemporană Timişoara eliberată, dedicată Zilei Timişoarei şi împlinirii a 300 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia otomană, anunţă Uniunea Artiştilor Plastici Timişoara.

Pe simeze şi stative vor fi etalate şi prezentate lucrări de pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, fotografie, instalaţie etc., care poartă semnăturile a peste 50 de artişti profesionişti din Timişoara şi din judeţ.

Expoziţia – al cărei curator este prof. univ. dr. Constantin Catargiu – rămâne deschisă până în 3 august  şi poate fi vizitată zilnic între orele 10 – 18.

Există şi o secţiune a doua a expoziţiei, care va fi găzduită de Galeria Primăriei, din P-ţa Victoriei nr. 5, cu intrare din Bd. M. Eminescu, în perioda 1 – 30 august.

Citeşte şi: Timişoara marchează 300 de ani de la eliberarea de sub stăpânirea otomană

Expozitie Muzeul Banatului (5) Foto Costi DumaŞi Muzeul Banatului găzduieşte o expoziţie care marchează împlinirea a 300 de ani de la eliberarea Timişoarei de sub stăpânirea otomană. Expoziția Timişoara 1716. Începuturile unui oraş european, care prezintă aspecte ale prezenței otomane, asediul cetății turcești de către armata habsburgică condusă de Eugeniu de Savoya, ne dezvăluie primele decenii ale administrației austriece, introducându-ne în atmosfera vieții spirituale multiconfesionale și culturale a Timișoarei acelor vremuri.

Expoziția poate fi văzută la sediul temporar al Muzeului Național al Banatului, până în 20 septembrie, de marți până duminică, între orele 10-20.

Din 12 octombrie și până în 10 decembrie, expoziția va putea fi vizitată la Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, de pe str. Augustin Pacha, nr. 4.

Print Friendly, PDF & Email