Timişoara, inundată din cauza zecilor de tone de gunoaie „măturate” din canalizarea oraşului

Inundatii Pasaj Gheorghe Lazar Timisoara (o) Foto Costi DumaPeste 30 de tone de deşeuri şi nisip au ajuns la staţia de epurare „Stan Vidrighin”, din Timişoara, spălate din canalizarea oraşului, de ploaia torenţială căzută duminică seara.

 

O furtună de scurtă durată a provocat, ieri seară, mai multe inundații in Timişoara, din cauza canalizării care nu a mai făcut față. Inundații s-au înregistrat în toate cele trei pasaje din zona centrală – Jiul, Popa Șapcă și cel din zona 700 –, dar şi sub podul de pe bulevardul Iuliu Maniu dar și la cel de la Parcul Pădurice. Parcarea Iulius Mall a fost şi ea inundată, după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut față și a refulat.

Oficialii Aquatim transmit situaţia a fost creată de zeci de tone de gunoaie ajunse în staţia staţia de epurare „Stan Vidrighin”, unde au ajuns peste 30 de tone de deşeuri şi nisip, spălate din canalizarea oraşului, de ploaia torenţială. Staţia de epurare a înregistrat aseară debite record de apă uzată. „În numai zece minute, între orele 18.35 şi 18.45, staţia a fost «luată cu asalt» de cantităţi impresionante de apă uzată, din canalizarea oraşului. Pompele au funcţionat la un debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obişnuit şi de două ori mai mult decât debitul Begăi”, declară Crenguţa Radosav, specialist comunicare și relații publice al Aquatim.

Aceasta afirmă că, în mai multe rânduri, angajaţii staţiei au intervenit, eliberând grătarele de deşeurile voluminoase provenite din canalizare, dar că tehnologia automatizată a staţiei nu este proiectată pentru deşeuri al căror loc nu este în canalizarea oraşului.

Canalizarea Timişoarei, în lungime de peste 560 de kilometri, mai spun reprezentanţii Aquatim, funcţionează gravitaţional şi colectează apele reziduale şi cele din precipitaţii, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate. În cazul averselor puternice, capacităţile de preluare proiectate pot fi depăşite, pentru scurt timp, iar reţeaua se poate bloca şi din cauza deşeurilor voluminoase aruncate la canal.

Staţia de epurare a Timişoarei, o investiţie de 35 de milioane de euro, pusă în funcţiune în anul 2011, a funcţionat normal de fiecare dată când s-au înregistrat fenomene meteo excepţionale de acest fel, transmite Aquatim. „Deşeurile aruncate în canalizare şi ajunse în staţia de epurare îngreunează însă procesul tehnologic şi pun în pericol utilaje scumpe. Facem apel la toţi cetăţenii Timişoarei să nu arunce în reţeaua de canalizare a oraşului obiecte sau substanţe care duc la înfundarea acesteia”, mai transmit reprezentanţii Aquatim.

Print Friendly, PDF & Email