Timișoara, în sărbătoare

Foto. Eye in the Sky

În anul Capitalei Europene a Culturii,  de Ziua Timişoarei, Primăria își dorește să marșeze pe creativitatea, inovația și multiculturalitatea oraşului.

 

Între orele 9-10, primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul generalului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au eliberat orașul, la 3 august 1919. Apoi, de la 11 la 12, în Piața Unirii va fi organizat un ceremonial militar-religios.

La ora 17 este programată Ședința festivă a Consiliului Local, care va avea loc la în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. În cadrul acesteia va fi decernat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara pentru patru personalități: violoncelista Alexandra Guțu, Petru Ilieșu, scriitor, poet și publicist, ondator și președinte al Fundației Timișoara ’89, medicul Aurel Mogoșeanu, fondator al disciplineide Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Universităţii  de Medicină şi Farmacie din Timișoara şi primul șef de Secție ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara, şi Adrian Orza, fost viceprimar al oraşului, căruia titlul îi va fi acordat post-mortem.

Ziua Timişoarei se va încheia cu trei spectacole care vor avea loc între orele 20-23, în  Parcul Rozelor. Primuş va fi spectacolul folcloric al Ansamblului „Timișul”, Născut în România. Acesta va fi urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului „Timișul”, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliști se numără baritonul Giacomo Medici, Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Radu Pâcloiu, Attila Szabo ș.a. Invitat este Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova, la ediția din acest an a Eurovision.

Programul de anul acesta a fost realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, al Filarmonicii Banatul şi al Teatrului German de Stat.

Data de 3 August, cea care a devenit ziua Timişoarei prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999, marchează intrarea trupelor române în oraș la 3 august 1919 și instaurarea administrației românești.

 

Print Friendly, PDF & Email