Timişoara, gazda întâlnirii dintre 250 de tineri supraviețuitori de cancer

250 de tineri români supraviețuitori de cancer se reunesc la Timişoara pentru a sărbători victoria asupra bolii.

 

Întâlnirea anuală de iarnă, care va reuni tineri supraviețuitori de cancer, va avea loc la Timişoara, în perioada 21 – 23 decembrie, şi va reuni. Scopul acestui eveniment, organizat de Asiociaţia Little People şi ajuns la a 9-a ediție, este sărbătorirea victoriei acestor tineri asupra bolii și revederea altor tineri trecuţi prin experiențe similare.

Organizatorii anunţă că le vor pregăti acestora un program bogat în activități recreative și culturale, aici fiind inclusă şi piesa de teatru Billy Mincinosul, jucată special pentru ei de către actorii Teatrului Național Timișoara. La cererea tinerilor supraviețuitori, în 22 decembrie, de la ora 9, la Hotel Timișoara, Asociația Little People organizează conferința Open-Space care le va oferi posibilitatea de a discuta despre provocările înfruntate zi de zi, după finalizarea tratamentului oncologic. Conferința se adresează tinerilor care au avut experiența tratamentului oncologic în copilărie sau adolescență, transmit organizatorii. Punctul culminant al evenimentului este anunţată a fi, în aceeaşi zi de 22 decembrie, mult așteptata seară a elegantei Gale de Crăciun Temerarii.

Începând cu anul 2010, Asociația Little People România este prezentă zi de zi alături de copiii și adolescenții bolnavi de cancer internați în cadrul Secției de onco-hematologie din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, din Timișoara, desfășurând un program structurat și complex de asistență psihosocială al pacienților, începând de la prima lor internare și urmărindu-i pe termen lung pe tinerii care finalizează tratamentul oncologic.

Reprezentanţii Asociaţiei Little People tarnsmit că, anual, mai mult 200 de copii și adolescenți (713 pacienți în ultimii trei ani), beneficiază de peste 365 de activități terapeutice parte din premiatul program „Nu mi-e frică!”, adaptate la nevoile specifice ale pacientului oncopediatric, implementate de echipa Little People formată dintr-un psiholog, coordonator local al programului și un număr constant de 30 de voluntari.

Dani Tomai, supraviețuitor de cancer, membru al Comunității Temerarii® și voluntar în cadrul echipei Little People din Timișoara, spune că, de câte ori se întoarce în spital și vede coridoarele și saloanele unde a „locuit” ani de zile, retrăieşte clipe, frânturi de memorii petrecute acolo, „și înțeleg că și ele fac parte din viața mea, și mă definesc cine sunt azi eu ca persoană. Sunt sigur că nu aș fi la fel fără să fi trecut pe acolo, și nu regret nici măcar o clipă. Ele m-au făcut să înțeleg copiii de care ne ocupăm și să îi încurajez.”

Cu o experiență de peste 19 ani în programe de suport psihosocial, Asociația Little People România oferă servicii, evenimente complexe pentru tinerii supraviețuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secțiilor din spital, grijă și implicare constantă din partea unei echipe dedicate. „Programul de suport al pacienţilor a fost elaborat pentru a crea un standard de calitate a intervențiilor psihosociale oferite în sprijinul copiilor și tinerilor bolnavi de cancer și a familiilor acestora. Dorim ca acest program să devină o parte integrantă a strategiei de tratament în unităţile de oncopediatrie din România, fiind deja implementat cu succes în opt secţii de onco-pediatrie din țară, din cinci orașe: Cluj, București, Timișoara, Iași și Târgu-Mureș”, declară reprezetanţii asociaţiei.

Din februarie 2013, activitatea asociației s-a extins și în două centre de oncopediatrie din Chișinău, Republica Moldova.

În 2006, Asociația Little People a înființat Clubul Temerarii, Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer, ce numără astăzi peste 400 de membri din 123 de localități, devenind prin urmare cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenților și al tinerilor adulți afectați de cancer și totodată una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa. „Prin intermediul Clubului Temerarii, Asociația Little People oferă suport atât tinerilor care au finalizat tratamentul, cât și fraților și surorilor acestora, asigurând susţinere reciprocă şi facilitând reintegrarea lor reuşită în viaţa de adolescent sau tânăr adult după tratament. Grupul pune la dispoziția membrilor oportunități de autodezvoltare, socializare, prietenie, focus-grupuri, orientare în carieră, precum și o serie de evenimente extraordinare organizate anual: Tabăra de Vară Temerarii și Gala de Crăciun. Acest lucru le oferă un puternic sentiment de apartenență și suport real din partea unor tineri care au trecut prin aceeași experiență ca și ei”, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Print Friendly, PDF & Email