Timișoara devine capitală literară, la a zecea ediție Bookfest

Peste 40 de evenimente sunt programate la Salonul de Carte Bookfest Timişoara, iar acestea vor prilejui iubitorilor de carte întâlniri memorabile și sesiuni de autografe de la personalități marcante ale culturii românești contemporane. Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu, Sabina Fati sunt doar câteva dintre personalitățile culturale care vor fi pe scena Bookfest Timișoara.

 

Salonul de Carte Bookfest aniversează zece ediții în Timișoara și promite publicului un eveniment de gală, aducând invitați de seamă, cele mai noi apariții editoriale și cele mai bune oferte. Evenimentul va avea loc la Centrul Regional de Afaceri CRAFT (pe bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22), între 30 martie și 2 aprilie.

Gabriel Liiceanu, Armand Goșu, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu, Sabina Fati, Alexandra Furnea, Rareș Moldovan, Cătălin Dorian Florescu, Cosmin Perța, Cristian Fulaș sunt doar câțiva dintre autorii ce vor fi prezenți la această ediție a Salonului Bookfest din Timișoara. Acestora li se alătură cunoscuții autori timișoreni Adriana Babeți, Mircea Mihăieș, Viorel Marineasa, Robert Șerban, Cristina Chevereșan, Claudiu Arieșan şi Radu Pavel Gheo.

Vor fi prezenți aproximativ 40 de expozanți, printre care cele mai importante edituri din România, distribuitori de carte, jocuri și muzică: Asociația ARI, Grupul Editorial All, Grupul Editorial Art, Asociația Liga Albanezilor din România, Brumar, Byton Music, Carminis,  Cartex, Casa, Grupul Editorial Corint, Crime Scene Press, Curtea Veche Publishing, Datagroup, Diana Press, Didactica Publishing House, Fischer International, Focus, For You, Happy Color, Hasefer, Herald, Humanitas, Junimea, Librăria La Două Bufnițe, Litera, Ludicus Games, Mega, Music Media, Nomina, Nemira Publishing House, Niculescu-Oxford University Press, Paralela 45, Polirom, Prestige, RAO, Ratio et Revelatio, Sens, Trei, editura Universității de Vest, Vellant.

 

Joi, 30 martie

Imediat după deschiderea oficială a Salonului, programată pentru ora 12, primele evenimente vor fi dedicate celor mici. Astfel că, între orele 13 și 15, Asociația inEDU îi așteaptă pe copii la două ateliere Lectura te face M.A.R.E, susținute de Bianca Boroș.

De la ora 18, profesorul Mircea Lăzărescu îşi lansează trei titluri. Mai întâi, editura Polirom îi va lansa volumul intitulat Psihopatologie, persoană și cultură, iar editura Brumar propune spre discuție cartea de eseuri semnată tot Mircea Lăzărescu, Idear. Cioran, postistoria și principiul antropic (2020), dar și cărțile de interviuri: Rememorări (2021) și În oglinda vremurilor și a aducerilor aminte, Mircea Lăzărescu în dialog cu Marcel Tolcea (2021).

 

Vineri, 31 martie

A doua zi a Salonului de carte debutează cu un atelier pentru copii, susținut de Alina Iga (Asociația inEDU), între orele 10 și 11. De la 15, Asociația Română a Traducătorilor Literari propune spre dezbatere tema “Textul literar, un dialog între scriitor și traducător”, întâlnire ce va fi moderată de Mirela Iacob. Invitați vor fi Dana Crăciun, Ramona Miza și Radu Pavel Gheo.

Începând cu 16.30, editura Humanitas Fiction lansează în fața publicului timișorean romanul Cele nouă femei de la Ravensbrück: O poveste adevărată despre supraviețuire în Germania nazistă de Gwen Strauss, carte ce va fi prezentată de Smaranda Vultur, Sabina Fati și Denisa Comănescu. Iar de la ora 17, Tatiana Niculescu, Gabriel Kohn, Dana Crăciun și Denisa Comănescu  vor lansa volumele lui Eric-Emmanuel Schmitt, Poarta cerului, Colm Tóibín: Magicianul şi Anthony Doerr: Cetatea cucului din nori.

Între orele 17.30 și 19, editura Humanitas va fi cea care va lansa, în prezența autorilor, trei titluri pe cât de diverse, pe atât de incitante: Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia, de Sabina Fati, Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars, de Alexandra Furnea și Ce gândește Dumnezeu? Puțină teologie, de Gabriel Liiceanu. Cei care vor însoți prezentarea lor sunt scriitorul Radu Paraschivescu și editoarea Lidia Bodea.

Seria de lansări ale zilei va fi încheiată de editura Junimea care, începând cu ora 19, va trece în revistă noile apariții editoriale: Printre teze și cărți. Instanțe ale cercetării doctorale umaniste de azi de Pompiliu Crăciunescu, Emisfere de Bucovina, vol. 1, de Adrian Dinu Rachieru, și Raidul poeților. 72 de interviuri, de Robert Șerban. Totodată, Frăguța Zaharia va prezenta noul număr al revistei Scriptor.

 

Sâmbătă, 1 aprilie

De la ora 10, editura Cartier își prezintă Cartea anului 2021 pentru critică, eseu și istorie literară: Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea Cărtărescu, de Vasile Popovici. În prezența autorului se vor afla ca invitați Simona Modreanu și Radu Paraschivescu.

Istoricul Armand Goșu revine la Bookfest Timișoara și, începând cu ora 12, se va afla în dialog cu Claudiu T. Arieșan, plecând de la noul volum pe care-l semnează, și anume Putin. Obsesia Imperiului, proaspăt apărut la editura Polirom.

Începând cu ora 13, editura Humanitas începe maratonul de evenimente cu scriitoarea Ioana Pârvulescu, cu prilejul lansării primei cărți pentru copii pe care o semnează: Invizibilii. Prezentarea cărții va fi făcută de editoarea Lidia Bodea și de scriitorul timișorean Robert Șerban.

Apoi, de la ora 13.30, va avea loc lansarea seriei aniversare „Monica Lovinescu” ce cuprinde CD-ul Aici e Radio Europa liberă și volumele Jurnal esențial, La apa Vavilonului, Etica neuitării, O istorie a literaturii române pe unde scurte, 1960-2000, editura Humanitas dorind să marcheze într-un mod cu totul special Anul Centenar Monica Lovinescu. Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici sunt cei care ne vor vorbi despre însemnătatea pe care Monica Lovinescu a avut-o și o are în cultura română.

Între orele 14 și 15.30 urmează alte trei lansări ale unor autori români. Prima dintre ele îl va face cunoscut publicului pe Englezul din Gara de Nord, noua carte a scriitoarei Tatiana Niculescu. La lansare vor participa Adriana Babeți și Radu Paraschivescu, care ne propune apoi, de la ora 14.30, o incursiune în lumea fascinantă a noului său roman, Podul Diavolului, despre care vor destăinui parțial Robert Șerban și Lidia Bodea. Iar începând cu ora 15, publicul va putea descoperi câteva eseuri Despre viață, destin & nostalgie cu ajutorul autorului, Horia-Roman Patapievici, și al scriitorului Mircea Mihăieș. Editura Humanitas Fiction propune, după ora 15.30, o întâlnire cu Magul de la Kremlin, romanul semnat de Giuliano da Empoli și distins, în 2022, cu Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze și Premiul Honoré de Balzac. Pe a sa axă de discuție se vor așeza Robert Șerban, Sabina Fati și Denisa Comănescu.

Ora 16.00 va prilejui un alt eveniment important, și anume lansarea la editura Polirom a romanului Ulise, de James Joyce, în noua traducere semnată de Rareș Moldovan. Mircea Mihăieș și Rareș Moldovan vor dezvălui publicului  mai multe din culisele recentei ediții care vine să marcheze colecția Biblioteca Polirom, ajunsă la vârsta de 25 de ani. De la ora 16.30, editura Humanitas Fiction, prin intermediul Denisei Comănescu și al lui Mircea Mihăieș, va prezenta Vânturile, noul volum de proză scurtă semnat de Mario Vargas Llosa. În intervalul orar 17 – 17.45, editura Humanitas propune publicului  o lectură în avanpremieră din romanul Turnul de foc și prezentarea noilor ediții Jacob se hotărăște să iubească, Vremea minunilor, Zaira, Maseurul orb, semnate de Cătălin Dorian Florescu. Alături de autor se va afla scriitorul Robert Șerban.

Între orele 17.45 și 18.25, Adriana Babeți, Sabina Fati și Denisa Comănescu vor prezenta noul volum de eseuri semnat de Amos Oz, Isus și Iuda și cu romanul Destin, de Zeruya Shalev, ambele apărute la editura Humanitas Fiction.

Editura Humanitas lansează, începând cu ora 18.30, volumul de proză scurtă Pas de deux, sub semnătura regretatului Daniel Vighi și a lui Viorel Marineasa. Alături de Viorel Marineasa, în jurul acestui eveniment literar vor dezbate Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Radu Paraschivescu.

Ziua sâmbătă va fi încheiată de editura Cartex care, de la ora 19, va lansa Metamorfoza, de Franz Kafka, în traducerea și cu un studiu introductiv aparținându-i lui Lucian Pricop.

 

Duminică, 2 aprilie

De la ora 10 la 11.25, Simona Modreanu prezintă noile apariții ale editurii Junimea: Diplomat în Oropingo, de Gabriel Gafița, Ultimul Kabbalist, de Radu A. Cernătescu și Când Dumnezeu se amețește cu rachiu și amintirile din urmă, de Radu Găină.

Editura Cartex propune, începând cu ora 11.30, un eveniment prilejuit de volumul Jurnalul psihanalitic al unei tinere fete, de Hermine von Hug Hellmuth (tradus și cu un studiu introductiv de Lucian Pricop). Printre invitați, la această lansare, se vor număra elevi ai Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara.

De la ora 12, vreme de o oră, editura Polirom își va expune noutățile editoriale ca pe mici bijuterii pe care trebuie să le avem în bibliotecă: O viață în scrisori. Corespondență II (1891-1904) de A.P. Cehov, Limbaje ale adevărului, de Salman Rushdie, Patrimoniu. O poveste adevărată de Philip Roth, Prin celălalt capăt al telescopului, de Rabih Alameddine și Natură, de Serge Joncour. Cei care vor introduce publicul în universul cărților menite să celebreze 25 de ani ai colecției Biblioteca Polirom sunt Dana Crăciun, Oana Doboși, Raluca Selejan, Robert Șerban și Radu Pavel Gheo.

Începând cu ora 13, tot editura Polirom ne dă întâlnire cu autori contemporani români ai momentului și colecția Ego. Proză. Publicul va avea prilejul să-i întâlnească și să dialogheze pe rând cu Cristian Fulaș, care îţi prezintă cel mai recent roman al său, Specii, apoi, de la ora 13.30, cu noul roman al lui Cosmin Perța, Ca să nu se aleagă praful de toate. Ora 14 aduce în prim-plan biografia romanțată Hasdeu. Duhuri, prin intermediul scriitorului George Cornilă, iar de la 14.30 Cristina Chira îşi lansează volumul Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor, apărut tot în cadrul colecției Ego. Proză.

A doua parte a zilei se va afla sub amprenta Editurii Universității de Vest din Timișoara care, începând cu orele 16 până seara, la 18.30, propune o serie de lansări. Printre acestea se numără: Reading America in Europe 2022: On Crisis, Challenge and Resilience, coordonată de Cristina Chevereșan, Povești regândite. De la carte la film, de Cristina Chevereșan și Adina Baya, Fragmente din istoria sportului evreiesc din România, de Jacov Sobovitz, Une Roumaine au pays de la francophonie: Mélanges en l’honneur de la professeure Margareta Gyurcsik, coordonată de Ileana Neli Eiben și Andreea Gheorghiu, și Consiliere școlară: tehnici și procedee de intervenție psihologică pentru educarea și modelarea comportamentului copiilor, de Gabriela Melania Dragomir și Luiza Elena Gruici.

Salonul de Carte Bookfest Timişoara este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, fiind un proiect cultural finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Consiliul Local Timișoara, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș şi Universitatea de Vest din Timișoar, iar parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Timiș Online, Timpolis, Puterea a Cincea,  Știri de Timișoara, Știri pentru copii.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La ediția anterioară a Salonului Internațional de Carte Bookfest (București, 1-5 iunie 2022) au fost prezenți peste 170 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări și dezbateri până la proiecții cinematografice şi evenimente interactive. Invitatul de onoare al ediției 2022 a fost Japonia. La edițiile internaționale din anii anteriori țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia și Statele Unite ale Americii. Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.

Print Friendly, PDF & Email