Timişoara Civică: „Să ne asumăm ce ne dorim ca societate și să ne impunem dorința”

Asociaţia Timişoara Civică lansează un manifest prin intermediul căruia atrage atenţia că fiecare dintre noi trebuie să apărăm valorile în care credem și să ieșim în stradă atunci când acestea sunt călcate în picioare: „Democrația trebuie apărată în fiecare zi.”

 

Destul! Ne-am jucat suficient de-a șoarecele și pisica. 2017 a fost anul celor mai mari proteste postdecembriste din România. Un an în care vocile a sute de mii de români au răsunat în întreaga lume – cu un ecou pe care nici noi nu-l credeam posibil – pentru a denunța apăsat abuzurile celor de la Putere. Dar 2017 a fost și anul în care aleșii și-au arătat măsura îndărătniciei. Privind cu dispreț protestele și nesocotind promisiunile pentru care au fost votați, politicienii Puterii au pus în scenă noi modificări legislative care afectează funcționarea statului de drept, activitatea anticorupție, mediul antreprenorial și bunăstarea românilor.

Destul! A venit momentul să gândim mai amplu şi mai decis. Să nu ne mai limităm la a reacționa emoțional la mișcările strategice ale unei clici politice discreționare. Să nu le mai facem jocul, din care ieșim mai mereu buimaci și slăbiți. A venit momentul să trecem la fapte. La 100 de ani de la Marea Unire, a venit momentul să ne asumăm ce ne dorim ca societate și să ne impunem dorința!”, se arată într-un manifest al asociaţiei Timişoara Civică.

Aceasta anunţă că inițiază anul acesta o campanie de comunicare pentru coagularea unui mesaj unificator, care să treacă de diferențele dintre cetăţeni și de jocul mărunt propus de politicienii Puterii. Un mesaj care să ajungă la cât mai multă lume și care să mobilizeze spiritele înspre o schimbare reală a societății românești: „Să nu ne mai limităm, adică, la mici peticiri, ci să facem schimbarea pe care o așteptăm de atâta vreme.”

Campania Timișoara Civică, mai anunţă reprezentanţii asociaţiei, va fi construită în jurul a trei idei simple:

  1. Ne-am săturat de politicienii corupți!
  2. Vrem politicieni care să slujească interesul cetățenilor!
  3. Noi, cetățenii, ne asumăm responsabilitatea civică.

Ne-am săturat de aleșii incompetenți, care își fac legi doar pentru ei și clientela lor politică, ignorând interesul public. Ne-am săturat de condițiile precare din spitale, de sistemul de învățământ veșnic nereformat, de lipsa infrastructurii și a condițiilor decente de trai. Ne-am săturat să plece milioane de oameni în putere în străinătate, iar aici să rămână în funcții-cheie doar șmecherașii. Ne-am săturat de șmecherași! Și ne-am săturat să-i vedem ocupând cele mai înalte poziții în Statul Român, dându-și legi pentru a scăpa de pușcărie”, transmit reprezentanţii Timişoarei Civice.

Aceştia mai spun că vor să vadă oameni capabili în funcțiile de conducere, oameni care pun binele public în fața intereselor personale. „Avem nevoie de forțe politice noi, atât de stânga, cât și de dreapta, care să se concentreze pe măsuri reale, nu pe jocuri de clică și pe lupta pentru putere. Sănătatea, educația, inegalitățile sociale, emigrația, acestea ar trebui să fie lucrurile pe care cei de la putere ar trebui să le aibă în vedere, nu propriile interese. Să-i votăm de acum pe cei care se preocupă real de aceste problemele și să-i mustrăm pe cei care nu o fac. Nu trebuie să ne mai lăsăm mințiți!”, se arată în manifestul Timişoarei Civice.

Reprezentanţii acestei mişcări mai spun că a venit momentul să ne asumăm noi înșine rolul de cetățeni activi: „Democrația nu este un dat inalienabil. Democrația trebuie apărată în fiecare zi. Și ține de noi să o facem asumat. Ține de noi să devenim mai atenți cu ceilalți și cu spațiul public. Ține de noi să votăm atunci când sunt alegeri, să urmărim evoluția celor pe care i-am ales, să intervenim atunci când există abateri și să ieșim în stradă atunci când abuzurile puterii sunt peste măsură.”

Ianuarie 2018 va veni cu un nou val de proteste împotriva măsurilor luate de majoritatea parlamentară. Timişoara Civică atrage atenţia că ţine de fiecare dintre noi să apărăm valorile în care credem și să ieșim în stradă atunci când acestea sunt călcate în picioare.

Vom încerca să punctăm fiecare dintre cele trei idei în cât mai multe și mai diverse moduri și folosindu-ne de cât mai multe exemple. Am fi bucuroși de orice ajutor. Haideți să ne asumăm din nou democrația clamată pe străzile Timișoarei în Decembrie 1989, apoi în întreaga țară. Haideți să le transmitem acest mesaj unificator părinților, bunicilor, copiilor, elevilor, colegilor, prietenilor noștri și să le spunem că fiecare în parte poate să participe la schimbarea felului în care societatea noastră funcționează”, transmit reprezentanţii Timişoarei Civice.

Aceştia avertizează că politicienii corupți vor face tot ce le stă în putință pentru a descuraja astfel de mişcări din partea societăţii civile. „Noi trebuie să le arătăm că suntem mai puternici. Dacă eforturile lor se dublează, ale noastre se vor tripla, dacă creativitatea lor perversă este bogată, inventivitatea noastră va fi nesfârșită. Nimic nu este prea puțin pentru România de mâine, iar împreună putem să producem schimbarea. Haideți alături de noi!”, îşi încheie manifestul Timişoara Civică.

Print Friendly, PDF & Email