Timișoara celebrează 30 de ani de înfrățire cu orașul Karlsruhe

Dominic Fritz si Frank Mentrup. Foto: Primăria Timișoara

O delegație condusă de primarul orașului Karlsruhe, Frank Mentrup, se află în acest weekend la Primăria Timișoara, pentru a celebra 30 de ani de înfrățire a celor două orașe.

 

Vă mulțumesc pentru această invitație de a celebra împreună parteneriatul nostru de trei decenii. Prietenia sinceră și pacea sunt lucrul de care, acum, într-o vreme în care este război în Europa, avem nevoie mai stringent decât de diamante sau de aur sau de argint”, a declarat primarul Karlsruhe, Frank Mentrup, punând în contextul zilelor noastre un citat celebru al lui Martin Luther King.

„Ce lecții putem să învățăm din acest parteneriat care însuflețește și dă semnificație proiectului european, dar și ce poate învăța Europa de la această înfrățire? Văd patru lecții: că Europa este mai veche decât Uniunea formală la care am aderat acum 15 ani, iar șvabii au pornit și întărit această înfrățire cu mult înainte, văd că Europa rămâne un motor de prosperitate, că Europa poate să supraviețuiască doar dacă rămâne un proiect al cetățenilor și văd că intrăm într-o epocă de egalitate și învățare comună între Europa de Est și de Vest”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Ceremonia festivă care a marcat cei 30 de ani de parteneriat între Timișoara și Karlsruhe. Foto: Primăria Timișoara

În cadrul vizitei, delegația a participat sâmbătă, 19 noiembrie, și la un concert simfonic susținut de Filarmonica Banatul „In Memoriam Marius Nichiteanu”, a participat apoi la o prezentare completă a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, la Centrul de Proiecte a Municipiului Timișoara, s-a întâlnit cu reprezentanții Colegiului de Artă „Ion Vidu”, ai Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara și cu reprezentanții comunității germane din Timișoara. Vizita se încheie duminică, 20 noiembrie, cu un tur ghidat al centrului istoric din Timișoara.

Din Karlsruhe a fost prezentă o delegație de 14 persoane condusă de dr. Frank Mentrup, primarul oraşului Karlsruhe, Alexandra Ries, preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Karlsruhe-Timișoara, și Werner Gilde, din partea Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni, precum și reprezentanți ai formațiunilor politice din Consiliul Local Karlsruhe, ai echipei de fotbal de seniori, reprezentanți ai administrației, ai mediului cultural și ai societății civile din orașul german. La eveniment a participat, de asemenea, Consulul Republicii Federale Germane la Timișoara, Regina Lochner.

Timișoara a mai fost reprezentată, la întâlnire, de rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, deputatul minorității germane Ovidiu Ganț și de fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, în mandatul căruia a fost început acest parteneriat, precum și membri ai consiliului local și ai administrației municipiului.

Print Friendly, PDF & Email