Timișoara, capitala artei contemporane românești, timp de o lună

Timisoara de sus Foto Eye in the SkyTimp de o lună, Timișoara se va transforma într-o veritabilă galerie de artă contemporană unde peste 100 de artiști din ţară şi din străinătate își vor expune lucrările în 17 locații diferite.

 

Art Encounters, un eveniment aflat la prima ediţie, va avea loc în perioada 3 – 31 octombrie, este unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reunește Timișoara și Aradul. Intitulat Aparenţă şi Esenţă, evenimentul este curatoriat de Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos, din Berlin, fiind conceput ca un dialog între arta contemporană românească și contextul internațional actual. Dialog care va fi facilitat de un număr de artiști români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România, cât și în străinătate: Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu, dar și de artiști străini care fac referire la spațiul românesc în opera lor: Saâdane Afif,  A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén.

Organizatorii Art Encounters spun că este pentru prima dată în contextul românesc când se construiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu),  fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – și continuând cu cei care s-au afirmat în  anii '90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor).

La Timişoara, cei peste 100 de artiști din ţară şi din străinătate își vor expune lucrările în 17 locații diferite cum ar fi Muzeul de Artă, Memorialul Revoluției,  Sinagoga din Cetate, Halele Timco sau Cazarma U, unde 12 galerii de artă contemporană vor prezenta mici expoziții. În Arad vor fi patru expoziții, în trei locații: fabrica Teba, Atrium Mall Arad și Muzeul de Artă. „Diferitele expoziții oferă publicului o perspectivă coerentă, prin juxtapunerea unor lucrări create anterior, văzute doar de un public mic, cu lucrări noi. Un număr de 30 de lucrări au fost create special pentru acest eveniment”, spun organizatorii, reprezentanţii Fundației Art Encounters. Co-organizatori sunt Primaria Timișoara, Direcția Regională de Cultură și Patrimioniu şi Fundația Triade.

În cadrul Art Encounters va fi expusă, în premieră în România, o instalație care îți dă impresia că ai pătruns în studioul unui maestru: Darwin`s Room, de Adrian Ghenie, o reproducere tri-dimensională, în mărime naturală, realizată după o mică pictură  în ulei atribuită lui Rembrandt, din 1632, Filozoful în meditație,  și care acum se găsește la Muzeul Louvre, din Paris.

Un alt reper al evenimentului este expunerea unei lucrări de Ana Lupaș în spaţiul numit Geam MAT al Muzeului de Artă, o mică „galerie” vizibilă doar din stradă. Instalaţia este o reflecţie asupra întrebării cum o lucrare efemeră, ca și cea a artistei, produsă în anii 1970, ar putea supraviețui istoriei.

O altă atracţie, anunţă organizatorii, vor fi schițele Getei Brătescu, K, realizate în anii 1976 – 1978, ce ar putea fi o trimitere la romanul lui Franz Kafka, Castelul, și la regimul comunist opresiv. Acestea vor fi pentru prima dată expuse publicului.

O altă  este reconstrucția pentru prima dată în 37 de ani a instalației multimedia Multivision 1 (1972 – 1978) a grupului Sigma, care a activat în Timișoara în anii '70 -'80. 

Programul Art Encounters va cuprinde și numeroase ocazii de dialog între publicul larg, artiști, curatori, critici de artă, menite să apropie timișorenii de fenomenul artei contemporane. Timișorenii vor avea, astfel, ocazia să urmărească prelegerile unor importanți curatori, reprezentanți ai unora dintre cele mai prestigioase instituții de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou, din Paris, Muzeul de Artă Modernă, din New York.

De asemenea, în cadrul evenimentului Art Encounters publicului îi vor fi oferite o serie de activități educaționale pentru copii și grupuri școlare, în patru locații: Muzeul de Artă, Memorialul Durerii, Halele Timco și Galeria Pygmalion.

Evenimentul Art Encounters va avea şi un catalog, omonim, care va fi lansat în cadrul evenimentului și se va putea cumpăra la standul Art Encounters din cadrul Librăriei Cărturești.

Curatori Nathalie Hoyos si Rainald SchumacherÎn 2014, curatorii Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher au dezvoltat un program video pentru expoziția Manifesta 10 care a avut loc în Sankt-Petersburg. „Selecția celor doi a fost prima aplecare majoră asupra filmului și video-artei contemporane, din 1960 până în prezent, dezvoltate atât în Vest, cât și în Est. Simțul fragil al speranței, expoziție ce a avut loc în Berlin sub coordonarea celor doi, a căutat să identifice aspecte ale artei contemporane din Europa de Est și de Sud-Est”, spun organizatorii.

Fundația Art Encounters este o instituție culturală independentă, înființată în 2015 de către Ovidiu Șandor, colecționar implicat activ în scena de artă contemporană din România,  membru al Comitetul de achiziții de artă est-europeană și rusă a Muzeului Tate Modern, Londra. Proiectele fundației au în prim-plan susținerea artei contemporane din România, programele  demarate de Fundația Art Encounters urmărind să consolideze poziția scenei de artă la nivel național și internațional, sprijinind și încurajând arta, promovând producția artistică contemporană, încurajând diverse practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziții, publicarea de cărți și albume de artă contemporană, dar și susținerea instituțiilor de artă și cultură.

Print Friendly, PDF & Email