Timişoara are un centru de radioterapie performant, destinat tratamentului bolnavilor de cancer

radioterapie_Daruieste Viata (1)Un centru de radioterapie performant a fost inaugurat la Timișoara. Acesta va funcționa în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp și este destinat îngrijirii pacienților bolnavi de cancer din zona de vest a țării. Dotarea noului centru poate îngădui tratarea unui număr de aproximativ o mie de pacienți anual.

 

Tratament complet pentru bolnavii de cancer

Asociația OncoHelp în parteneriat cu Asociația „Dăruiește Viață” au inaugurat, la Timișoara, la începutul acestei săptămâni, unul dintre cele mai performante compartimente de radioterapie din țară. Secția de radioterapie nou inaugurată în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp va putea oferi servicii unui număr de aproximativ o mie de pacienți anual, care vor fi tratați complet gratuit, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie și a dovezii că sunt asigurați în sistemul public de sănătate.

Potrivit reprezentanților OncoHelp, pacienții vor putea fi tratați în ambulator, ședințele de tratament având o durată de 10 -15 minute și întinzându-se pe aproximativ patru – cinci săptămâni. Pacienții care nu au domiciliul în Timișoara vor putea fi internați și vor putea beneficia de tratament complet, chimioterapic și radioterapic.

Secția de radioterapie recent inaugurată este dotată cu un aparat de radioterapie a cărui achiziție a costat 1.600.000 de euro, 400.000 de euro fiind alocați de Asociația „Dăruiește Viață”, din fonduri strânse în cadrul campaniei „Dar din dar se face viață”, demarată în decembrie 2012.

Conf. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog și președintele asociației OncoHelp, spune că tratamentul radioterapic reprezintă o necesitate terapeutică în tratarea cancerului, acesta fiind recomandat unui procent de peste 50% din pacienți. „Peste 50% din pacienții care au cancer au nevoie și de radioterapie. Este extraordinar că acum putem să le oferim radioterapie în cadrul clinicii, pentru că astfel tratamentul lor va fi unul complet și îi putem urmări mult mai bine. Investiția totală s-a ridicat la aproape 3 milioane de euro, pentru că, pe lângă achiziția aparatului, au mai fost necesare construirea unui buncăr și a saloanelor unde pot fi internați pacienții care nu pot face tratamentul în ambulator”, declară Șerban Negru.

Președintele Asociației „Dăruiește Viață”, Carmen Uscatu, a precizat, referindu-se la investițiile pe care asociația pe care o reprezintă le-a făcut în ameliorarea condițiilor de tratament a bolnavilor din Timiș și din județele limitrofe, că sprijinul oferit este o urmare a investiției de 1.100.000 de euro efectuată, în cursul anului trecut, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”. Acolo a fost creat un centru de excelență în tratarea cancerului. „Motivul care ne-a determinat să facem această investiție este că pentru prima dată, în Timișoara, în cel mult un an, se va putea face Radioterapie și pentru copii. Proiectul a venit ca o continuare firească a investiției de 1.100.000 de euro de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Louis Țurcanu», unde am creat Centrul de excelență în tratarea cancerului”, a declarat Carmen Uscatu.

Implicare în ameliorarea condițiilor de tratament din centrele oncologice

Centrul de Oncologie OncoHelp a apărut în 2009, ca alternativă la serviciile oferite de sistemul medical de stat. Clinica OncoHelp oferă servicii de oncologie, hematologie, îngrijiri paliative și imagistică medicală. Aceasta se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, desfășurându-se pe șase nivele și dispunând de o capacitate de 160 de paturi. Partenerul OncoHelp în derularea acestui proiect a fost Asociația „Dăruiește Viață”, înfiinţată în iunie 2012.

Referindu-se la obiectivele pe care asociația și le propune, reprezentanții săi precizează că scopul acesteia este acela de a continua într-o manieră profesionistă demersurile de apărare a drepturilor pacienţilor şi de implicare în proiecte de strângere de fonduri.

„Platforma online de strângere de fonduri a organizației se numește „Bursa de Fericire”, care transparentizează investiţiile companiilor sau ale persoanelor fizice în proiectele vizând dotarea şi modernizarea centrelor oncologice din România”, este precizat într-un comunicat transmis de către reprezentanții Asociației „Dăruiește Viață”. Investiţiile la Bursa de Fericire au depăşit, până în acest moment, suma de două milioane de euro. Cei care doresc să susțină demersurile menite să asigure condiții mai bune de tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pot face donaţii accesând platforma online:  www.bursadefericire.ro.

Print Friendly, PDF & Email