Timişoara are cel mai performant laborator de analiză al compoziției corporale din România

Universitatea de Medicina si Farmacie TimisoaraUn laborator dotat cu tehnică de ultimă generație ca permite efectuarea de analize în vederea determinării procentului de grăsime din organism, cel mai performant centru de acest fel, funcționează, de câteva zile, la Timişoara.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, din Timișoara, a inaugurat, joi, cel mai performant laborator de analiză a compoziției corporale din România.

Înzestrat cu aparatură în valoare de peste 100.000 de euro, rod al unei investiții realizate din fonduri proprii de către UMFT, laboratorul poate efectua studiul compoziției corporale, fără a expune subiectul investigat acțiunii unor factori nocivi, anunţă coordonatorul disciplinei de Biofizică din cadrul UMFT, prof. univ. dr. Adrian Neagu. Analizele pot fi efectuate atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul celor care suferă de disfuncții metabolice, îngăduind determinarea procentului de grăsime din corp, în vederea estimării necesarului total de energie al organismului.

Referindu-se la avantajele pe care metoda le oferă, reprezentanții Laboratorului de Analiză a Compoziției Corporale au explicat și că, în urma determinării cu exactitate a procentului de grăsime corporală, poate fi stabilit regimul cel mai adecvat menit să contribuie la combatere și prevenirea uneia dintre cele mai frecvente probleme cotidiene, obezitatea.

„Analizele oferă informații de mare interes pentru managementul masei corporale și pentru managementul tratamentelor care au de a face cu problemele de nutriție”, explică prof. univ. dr. Adrian Neagu.

Laboratorul este dotat cu un adipometru Bod Pod, capabil să măsoare cu precizie procentul de grăsime din corp, la scară moleculară, dar și cu un instrument BioScan 920-II, care generează curenți alternativi de joasă intensitate, măsurând ulterior tendința corpului de a respinge curentul electric. Cele două metode le permit specialiștilor să determine cu exactitate indicii de masă corporală ai fiecărei persoane și să stabilească dacă subiectul supus analizei este o persoană supraponderală sau obeză.

Laboratorul de Analiză a Compoziției Corporale va funcționa în incinta clădirii Facultății de Medicină, din zona Pieței Maria, situată vizavi de Spitalul CFR.

Pentru moment, efectuarea de determinări vizând analiza compoziției corporale se realizează contra-cost, la solicitarea pacientului, începând de la un tarif de 120 de lei. În perspectivă, însă, au precizat reprezentanții laboratorului, se așteaptă includerea acestor analize pe lista investigațiilor al căror cost să poată fi decontat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Print Friendly, PDF & Email