În următorii patru – cinci ani, în Timişoara s-ar putea circula şi cu mijloace de transport nepoluante. Şi aceasta pentru că Primăria Timişoara intenţionează să devină dintr-un consorţiu care îi va permite să obţină fonduri nerambursabile în cadrul programului european „Orizont 2020 – Smart Cities”.
Edilul Nicolae Robu anunţă că Primăria Timişoara intenţionează să devină parte dintr-un consorţiu care să îi permită instituţiei să beneficieze de fonduri nerambursabile din programul „Orizont 2020 – Smart Cities”. Propunerea de asociere va fi supusă aprobării consilierilor locali.
Viitorul consorţiu ar urma să reunească mai multe oraşe din regiune, dar şi universităţi şi parteneri industriali. Oraşele care ar putea deveni parte, alături de Timişoara, din consorţiu, sunt Ulm, din landul german Baden-Württemberg, Szolnok, din Ungaria, şi Novi Sad, din Serbia.
Universitatea Politehnica din Timişoara va deveni parteneră cu universităţi cu profil similar din Budapesta şi Novi Sad, în vreme ce partenerii industriali nu au fost încă selectaţi. Durata proiectului ar urma să fie de patru – cinci ani, iar suma nerambursabilă care i-ar reveni Timişoarei ar fi de un milion de euro, bani pe care Primăria Timişoara şi-a propus să îi investească în proiecte menite să contribuie la diminuarea gradului de poluare urbană.
Potrivit declaraţiilor lui Nicolae Robu, Municipalitatea ar urma să investească într-un sistem de gestionare informatizată a utilizării bicicletelor cu motor electric, a scuterelor şi a maşinilor cu motor electric. Sistemul ar presupune inclusiv furnizarea de servicii conexe privind localizarea proximei staţii de încărcare disponibile, precum şi notificarea prin smartphone a utilizatorului cu privire la informaţiile de care acesta are nevoie. În ceea ce priveşte achiziţionarea de autobuze electrice destinate transportului în comun, primarul Nicolae Robu a anunţat că Municipalitatea intenţionează să cumpere autobuze cu motor electric, cel mai probabil prin accesarea de fonduri europene în exerciţiul financiar 2014 – 2020.
Un alt proiect în care se va investi, mai spune edilul, vizează realizarea unei reţele de staţii de încărcare pentru bicicletele, scuterele şi maşinile electrice.
Al treilea obiectiv enunţat de primarul Timişoarei este cel legat de realizarea unui sistem de senzori pentru optimizarea iluminatului stradal, proiect similar celui implementat recent în Parcul Copiilor, care permite controlul de la distanţă, prin senzori, a sistemului de iluminat public.
Pentru fiecare din cele trei obiective vor fi întocmite studii şi proiecte. Şi, anunţă primarul Nicolae Robu, vor exista şi implementări-pilot. Consorţiul care va permite obţinerea de fonduri nerambursabile destinate finanţării acestor obiective se află în acest moment în etapa de constituire.
Ultimele comentarii