Timişeni implicaţi într-o reţea transnaţională de trafic ilegal de maşini

Peste 30 de persoane suspectate că au închiriat maşini din Italia, Spania şi Germania şi le-au vândut cu acte false în România au intrat în atenţia D.I.I.C.O.T.

Mascati in timpul unei perchezitiiProcurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au făcut, luni, zece percheziţii, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale organizate din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Timiş, Satu Mare şi Hunedoara. Aceştia sunt suspectaţi de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii, potrivit Mediafax.

Percheziţiile au fost făcute întră-un dosar în care procurorii D.I.I.C.O.T. Ploieşti începuseră, în 16 octombrie, urmărirea penală faţă de 26 de persoane suspectate că au închiriat maşini din străinătate şi le-au vândut apoi în România, folosind acte false. Prejudiciul estimat de procurori, până în prezent, se ridică la peste 750.000 de euro. O parte dintre autoturisme au fost recuperate şi restituite proprietarilor, potrivit anchetatorilor. “O parte din membrii grupului infracţional organizat au încheiat convenţii de închiriere a unor autoturisme în străinătate cu societăţi de închirieri autoturisme, preponderent din Italia, Spania şi Germania, cu scopul de a intra în posesia ilicită a acestora, precum şi de a obţine documentele originale şi cheile autoturismelor”, arată D.I.I.C.O.T., într-un comunicat de presă. Autoturismele erau apoi aduse în România şi preluate de către alţi membri ai grupului infracţional, care se ocupau de vânzarea maşinilor într-un timp scurt şi la preţuri cu mult sub preţul pieţei. “Următoarea etapă infracţională consta în încredinţarea acestor autoturisme celorlalţi membri ai reţelei pentru a efectua demersurile preliminare înmatriculării, respectiv prezentarea la Registrul Auto Român pentru eliberarea cărţilor de identitate a vehiculelor şi autentificarea acestora”, spun procurorii. Imediat după ce erau înmatriculate, în baza unor acte false, dar şi folosindu-se de documentele reale obţinute de la firmele de închiriere, suspecţii vindeau maşinile, iniţial între membrii grupării şi ulterior unor persoane care nu cunoşteau provenienţa autoturismelor. Gruparea infracţională a acţionat între anii 2008 şi 2011.
Percheziţiile au fost făcute de procurorii D.I.I.C.O.T. Ploieşti şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Timişoara, Satu Mare şi Hunedoara. Acţiunea a fost realizată cu suportul de specialitate al S.R.I. şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Print Friendly, PDF & Email