Text-Concerte, la LitVest, festivalul dedicat literaturii

Sursă foto: Biblioteca Judeţeană Timiş

Timișoara își reconfirmă statutul de Capitală a lecturilor publice și de potențial Oraș al literaturii, titlu acordat de UNESCO, o dată cu cea de a XI-a ediție a LitVest.

 

Desfășurat sub genericul Text-Concerte, LitVest – care va avea loc în perioada 21-24 septembrie – propune întâlniri cu nume de vârf ale literaturii și muzicii: de la Horea Crișovan, la Iris și AnonimTM. Concertele, (re)mixurile etc. vor fi contrapunctate de intervenții literare neconvenționale. Literatura contemporană pătrunde – altfel –în cluburi, piețe publice, școli.

La ediţia din acest an sunt invitaţi scriitorii Juan Arabia (Argentina), Ida Börjel (Suedia), Chris McCabe (Marea Britanie), Erkut Tokman (Turcia), iar din România, Irina-Roxana Georgescu, Ștefan Manasia, Alina Purcaru, Olga Ștefan şi Gelu Vlașin.

Festivalul va începe miercuri, 21 septembrie când Pătura care citește, care va avea loc între orele 12-14, în Piața Unirii, va deschide oficial LitVest. De la ora 19,  la Bruck Cafe, str. Mercy nr. 9, este programa un Text concerto cu Horea Crișovan – chitară şi lecturi susţinute de autorii invitați, lecturi.

Joi, 22 septembrie, de la ora 10, va avea loc o sesiune de lecturi și dialoguri în licee, sub numele Literatura intră-n joc. Vor participa elevi de la Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic ,,Jean-Louis Calderon” şi Liceul Teoretic ,,William Shakespeare”, din Timişoara.

Vineri, 23 septembrie, de la ora 21, va avea loc un text-concert Iris, la Club Heaven, str. Ripensia nr. 40.

LitVest 2022 se va încheia sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 21, cu un Text & Mix, susţinut de AnonimTM, la D’arc Atelier Timișoara, Piața Unirii nr. 5.

Organizat de către Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, LitVest este unul dintre cele mai importante festivaluri literare din Europa. Dincolo de acest aspect, manifestările pe care, de-a lungul timpului, le-a reunit – Lecturi aprinse, Pătura care citește etc. – sunt singurele „exporturi” de concepte de eveniment literar din istoria Timișoarei. Ele s-au organizat sau se organizează la Brașov, Sibiu, Craiova, Reșița, Lugoj etc.

Pictorialele LitVest, cu scriitorii invitați în ipostaze inedite, constituie unul dintre cele mai spectaculoase fonduri foto-literare europene. De LitVest se leagă o premieră în istoria a două culturi: primul număr al unei reviste britanice consacrat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene. E vorba de The Romanian Riveter (septembrie 2020), realizat în colaborare cu European Literature Network. Publicația menționată este principala carte de vizită/interfață internațională a Timișoarei literare.

Print Friendly, PDF & Email