Pentru a realiza un plan de redresare economică a Aviaţiei Utilitare Timișoara, mai mulţi consilieri judeţeni au cerut clarificări legate de situaţia patrimoniului societăţii, existând nebuloase legate de pământurile deţinute în zonă de Primărie şi Consiliul Judeţean, precum şi de o serie de vile apărute pe terenuri ce se presupune că ar fi ale societăţii.
Neclarităţi parţiale
La ultima şedinţă de plen a Consiliului Judeţean Timiș, în urma solicitărilor legate de elucidarea neclarităţilor cu privire la terenurile deţinute de către administrația județeană şi Primăria Timişoara la Aeroportul Cioca, consilierii judeţeni au primit două rapoarte: „Sinteza principalelor aspecte constatate privind evoluţia situaţiei juridice a imobilelor pe care îşi desfăşoară activitatea Aviaţia Utilitară SA Timişoara”, act elaborat de Corpul de control al CJ Timiş, şi o informare cu privire la terenurile aflate în domeniul public al Judeţului Timiş din aceeaşi locaţie, făcută de Direcţia Generală de Patrimoniu.
O parte din nelămuriri s-au menţinut. „În timp ce la Raportul Corpului de control se face o descriere exhaustivă a dinamicii transferurilor de terenuri începând cu anul 1935 până în prezent, în informarea făcută de Direcţia Generală de Patrimoniu nu ne răspunde la o întrebare elementară pe care am pus-o, şi anume câte hectare libere de sarcini sunt la dispoziţia consiliului judeţean ?”, s-a precizat în plen.
Ca atare, CJ Timiș s-a cerut un nou raport, prin care să lămurească câte hectare sunt şi ce se va face cu ele.
„S-au stabilit o serie de lucruri care trebuie făcute în perioada următoare pentru redresarea societăţii – să se treacă în cartea funciară terenurile deţinute, să se obţină acordurile necesare de la Autoritatea Aeronautică şi aşa mai departe. Este necesar să se ştie cu siguranţă pe ce suprafaţă de teren se bazează Aviaţia Utilitară pentru a se şti ce facem în continuare”, spune consilierul judeţean PNL Viorel Coifan, cel care a cerut înfiinţarea unei comisii pentru redresarea societăţii.
Vile misterioase
De câteva luni, CJ Timiși s-a cerut eliminarea neclarităţilor cadastrale privind terenul deţinut de către Aviaţia Utilitară şi construcţiile apărute în zonă.
„Sunt incertitudini patrimoniale, având câteva construcţii în zonă care au apărut peste noapte, şi nu ştiu dacă au actele în regulă din punct de vedere urbanistic”, preciza pe această temă consilierul judeţean PNL Marian Vasile.
Pe lângă chestiunea legată de casele construite în zonă, Marian Vasile menţiona că există şi o problemă legată de 2,5 hectare din terenul Aviaţiei Utilitare care au dispărut, conform concluziilor a trei expertize făcute cu privire la teren. „Şi nu este vorba de împărţirea terenului cu Primăria Timişoara, ci de o suprafaţă care pur şi simplu nu se mai găseşte. Cum şi CJ Timiş are membri în Adunarea Generală a Acţionarilor este firesc să ştim ce e întâmplă acolo, să ştim ce e cu acel teren dispărut, şi dacă acele construcţii sunt legale, din punct de vedere al utilităţilor şi autorizaţiilor de construcţie. Dacă aceste aspecte nu se lămuresc acum, un audit făcut după nu ştiu câţi ani devine inutil, pentru că eventualele nereguli se vor prescrie”, mai spunea Marian Vasile. Aceste chestiuni nu au fost elucidate.
Ultimele comentarii