Ţinând cont de necesitatea acută a unor terenuri şi imobile disponibile în intravilanul Timişoarei, pentrtu diverse investiţii care urmează să fie realizate în anii următori în municipiu, Primăria continuă acţiunea de identificare a proprietăţilor administrate cu statut cadastral incert. În acest sens, Municipalitatea a identificat o serie de „terenuri ale nimănui”, pe care intenţionează să şi le treacă în posesie.
Terenuri cu proprietar necunoscut
Având în vedere faptul că Primăria Timişoara trebuie să se pregătească pentru proiecte de investiţii de amploare, precum cel al aqua-park-ului, pentru care are nevoie şi de suprafeţe de teren pe măsură, Municipalitatea a continuat operaţiunea de clarificare a statutului cadastral al unor proprietăţi de pe raza oraşului. Surprizele nu au încetat să apară, fiind descoperite o serie de terenuri care, după statutul cadastral, par să fie ale nimănui şi pe care Primăria doreşte să şi le treacă în posesie, în perioada următoare.
Pentru această operaţiune, instituţia invocă o dispoziţie legală mai veche, din 1991, care stipulează că terenurile aflate în proprietatea statului, situate în intravilanul localităţilor şi care sunt în administrarea Primăriilor, trec în proprietatea municipiilor, precum şi o altă prevedere legislativă care menţionează că „moştenirile vacante revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat.”
Este vorba în acest caz despre un teren pe strada Martir Miroslav Todorov, cu suprafaţă totală de 4117 metri pătraţi, un teren pe strada Nicolinţ, cu suprafaţa totală de 337 metri pătraţi, unul pe strada Panselelor, de 536 de metri pătraţi, unul pe strada Ciocârliei, de 1.585 de metri pătraţi, şi unul pe strada Romaniţei, de 647 de metri pătraţi, care aparţin unor structuri “defuncte”, respectiv Consiliului Popular Timişoara şi ICRAL (Întreprinderea de Construcţii, Reparaţii şi Administrare Locativă).
Primăria Timişoara spune că aceste terenuri vor fi trecute în proprietatea privată a municipiului Timişoara, însă intabularea se va face după verificarea existenţei cererilor de revendicare sau litigiilor asupra fiecărui teren în parte.
Şi este posibil ca, la fel ca în cazul altor terenuri sau imobile cu statut similar, să apară la minut „moştenitori” surpriză, care să revendice aceste suprafeţe care valorează sute de mii de euro.
Clarificări in extenso
Aceste „revelaţii” cu privire la terenuri „ale nimănui” au apărut în contextul în care Primăria a recunoscut că nu are o situaţie foarte clară din punct de vedere cadastral pentru toate terenurile şi imobilele deţinute şi a decis să ia măsuri. Şi Curtea de Conturi i-a solicitat să-şi facă ordine în propriul patrimoniu, să intabuleze terenurile care, scriptic, sunt ale nimănui şi să lămurească situaţia unor construcţii fără acte şi autorizaţie care au răsărit pe terenurile Primăriei. În patrimoniul Primăriei continuă să existe zone-problemă, precum cea de la Stadionul „Dan Păltinişanu”, unde nimeni nu pare să mai descurce situaţia cadastrală.
În ultimii ani, conducerea Primăriei Timişoara a avut tot felul de revelaţii legate de patrimoniul deţinut, descoperind terenuri şi clădiri pe suprafeţe mari care de drept ar fi trebuit să fie ale sale, dar care, scriptic, sunt ale nimănui, pentru că nu apar cu niciun proprietar la cartea funciară. Problema lipsei intabulărilor şi a unei evaluări corecte şi actualizate a clădirilor nu este, însă, nouă la Timişoara, de ani de zile constatându-se, cu ocazia auditurilor, că Primăria Timişoara nu deţine o situaţie corectă şi reală a imobilelor din patrimoniul său.
De altfel, conducerea Primăriei declara anul trecut că Municipalitatea se află încă în faza identificării terenurilor şi clarificării statutului lor juridic, deoarece nu a existat o situaţie clară a patrimoniului Primăriei. Situaţia aceasta a fost confirmată de date oficiale ale Municipalităţii, din care reiese că Primăria Timişoarei şi-a intabulat recent peste 3.000 de terenuri din cele aproape 5.000 pe care le-a identificat că-i aparţin. Conform oficialilor Municipalităţii, proprietăţile care nu sunt intabulate se află în tot oraşul, dar şi în zona în care urmează să se construiască inelele rutiere aferente centurii oraşului.
Consilierul local PNL Ştefan Sandu susţine că situaţia terenurilor şi a imobilelor cu statut incert nu s-a schimbat foarte mult, dar că se întrevede o speranţă, „pentru că au plecat din Primărie unele persoane care erau de ani de zile pe acest domeniu. Sperăm ca noii şefi desemnaţi pe aceste structuri să se implice mai mult, în condiţiile în care probabil că a conştientizat toată lumea că a trecut epoca în care îi folosea cuiva haosul din Primărie. Trebuie să ştim ce deţine Municipalitatea, pentru că sunt obiective care trebuie construite, şi este nevoie de o evidenţă clară pe acest segment”, mai spune Ştefan Sandu.
Ultimele comentarii