Terenul din spatele magazinului Bega a devenit proprietatea fraţilor Cristescu

Primăria, care îşi propusese să facă acolo o parcare, a aflat după opt luni

Parcare-magazin-Bega-TimisoaraUn teren pe care Primăria Timișoara s-a pregătit de-a lungul anului trecut să demareze construirea unei parcări supraterane se dovedeşte a fi, de câteva luni, proprietatea unei firme a oamenilor de afaceri Marius și Emil Cristescu. Edilul Nicolae Robu mai spune că o singură persoană din Primărie a oferit, de-a lungul timpului, indicii potrivit cărora aceste intenții ale Municipalității nu se vor materializa…

 

O intrare în proprietate, rămasă secretă timp de mai bine de opt luni Primăriei Timișoara

Edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a oferit, vineri, informaţii referitoare la situaţia unei proprietăţi situată în spatele magazinului Bega, constând într-o suprafaţă de teren pe care edilul a anunţat, în repetate rânduri, în cursul anului trecut, că Municipalitatea intenţionează să construiască o parcare supraterană cu plată.

Potrivit informaţiilor oferite vineri de edil, abia începutul acestui an a adus cu sine lămurirea situaţiei legate de proprietatea asupra respectivei suprafeţe de teren. Care, potrivit unei înştiinţări pe care edilul Timişoarei declară că Primăria a primit-o recent de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ar aparţine, încă de la jumătatea lunii aprilie a anului trecut, SC Bega Turism SA, societate deținută de oamenii de afaceri Marius şi Emil Cristescu.

În baza documentului transmis Primăriei Timişoara de către OCPI, datat 19 decembrie 2014, se comunică faptul că parcarea din spatele magazinului Bega a trecut în proprietatea Bega Turism SA, în baza unui certificat de atestare a dreptului de proprietate, emis în 18 aprilie 2014, de Ministerul Economiei, ulterior analizei documentaţiei referitoare la această cerere depusă în data de 18 februarie 2014. Documentul transmis de OCPI Primăriei Timişoara mai menţionează că bunul imobil, care a fost înscris în cartea funciară a unităţii administrativ-teritoriale Timişoara, având ca proprietar Primăria Timişoara în cota de 1/1, trece în proprietatea Bega Turism SA.

Nicolae Robu spune acum că, până la momentul notificării Primăriei de către OCPI, nimeni din instituţie nu i-ar fi adus la cunoştinţă indicii potrivit cărora, în decursul anului trecut, s-ar fi schimbat proprietarul respectivei parcele de teren pe care Municipalitatea intenţiona să construiască o parcare supraterană cu taxă. Și aceasta în condițiile în care, chiar în aprilie anul trecut, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, terenul respectiv a fost concesionat Societății de Drumuri Municipale, care ar fi trebuit, în baza unei competiții deschise, să selecteze un partener privat, împreună cu care să realizeze proiectul în discuție.

Traian-Stoia210Edilul a admis, însă, faptul că viceprimarul PSD Traian Stoia a exprimat public rezerve cu privire la materializarea intenţiilor în acest sens ale Municipalității. Dar, a mai adăugat edilul, precizând că nu doreşte să se pronunţe asupra unei eventuale implicări a viceprimarului PSD în această situaţie, niciun document cu caracter oficial care să ateste schimbarea de proprietate nu a ajuns la cunoştinţa sa până la momentul emiterii notificării oficiale de către OCPI, datată 19 decembrie 2014. „Dacă domnul Stoia ştia sau nu, nu ştiu. (…) Domnul Stoia a dat de înţeles că nu se va face nicio parcare subterană acolo”. Primarul spune, însă, că nu doreşte să facă niciun fel de alte consideraţii cu privire la o eventuală culpă a viceprimarului Traian Stoia: „Nu vreau să fac niciun fel de alte declaraţii, ci doar să relatez realitatea. (…) Nici OCPI nu ştia în aprilie (despre schimbarea proprietarului suprafeţei de teren – n.r.), a aflat în 10 decembrie”. Adică, atunci când înscrisul oficial atestă că a avut loc intabularea.

Ambiţii mai vechi ale fraţilor Cristescu

Nicolae Robu afirmă că legea în baza căreia Ministerul Economiei a decis trecerea bunului imobil în proprietatea Bega Turism SA, HG 834/1991, a fost utilizată, în repetate rânduri, la trecerea în proprietatea celor care au preluat clădiri a terenurilor aferente acestora. Hotărârea de guvern prevede ca proprietarul unui imobil să poată trece, în cotă de 1/1, şi în proprietatea suprafeţei de teren din proximitatea respectivului imobil, cu condiţia să convină cu vecinii de proprietate asupra grăniţuirilor şi să prezinte documentele în baza cărora să rezulte că nu există neînţelegeri, urmând ca, ulterior, să se decidă asupra transferului terenului în proprietatea celui care deţinea clădirea.

Primarul a prezentat şi un istoric al situaţiei legate de proprietatea asupra parcelei de teren în cauză, situat în spatele centrului comercial Bega. Potrivit afirmaţiilor sale, s-ar mai fi încercat intrarea în proprietatea respectivei suprafeţe de teren „în 2009, 2010”, atunci când ar fi fost pe rol un proces în acest sens, care a fost câştigat de către o societate comercială aparţinând tot oamenilor de afaceri Marius şi Emil Cristescu, o precursoare a Bega Turism SA. În urma respectivului proces, a mai adăugat edilul, Primăria Timişoara ar fi fost obligată să recunoască graniţele proprietăţii.

În paralel, a existat, declară primarul, şi un proces cu Consiliul Judeţean Timiş, care era la rândul său implicat, proces despre care nu a putut furniza însă prea multe detalii. Precizând doar că, în urma respectivului proces, instanţa nu a obligat şi CJ Timiş la recunoaşterea graniţelor respectivei proprietăţi, aşa cum a fost obligată Primăria Timişoara.

Ulterior, societatea implicată în cele două procese cu Primăria Timişoara şi CJ Timiş a fuzionat cu Bega Turism SA, activitatea acesteia fiind, practic, continuată de Bega Turism, ocazie cu care s-ar fi schimbat şi destinatarul solicitărilor de intrare în proprietate, care au fost adresate, începând din acel moment, Ministerului Economiei. Minister care a luat şi hotărârea anunţată acum public de edil și care a utilizat ca suport legal pentru decizia luată HG 834/1991.

Nicolae Robu mai spune că, ulterior comunicării acestei decizii, a purtat o discuţie, la inițiativa sa, cu Emil Cristescu, care ar fi ivocat ca argument pentru neaducerea la cunoştinţa Primăriei a faptului că, din data de 18 aprilie 2014, Bega Turism SA deţine dreptul de proprietate asupra respectivei parcele, prin aceea că nu a fost la curent cu intenţiile Municipalităţii. Intenţii despre care, însă, rezultă din relatările edilului, omul de afaceri a admis, totuşi, că ar fi aflat din mass-media locală. „Mi-am exprimat mirarea că nimeni nu ne-a sesizat acest aspect”, declară edilul Nicolae Robu, referindu-se la conţinutul convorbirii şi evocând răspunsul omului de afaceri Emil Cristescu, care „nu a fost la curent cu ce facem noi” şi care, mai spune edilul, a dat asigurări că nu există nicio problemă de legalitate în ce priveşte trecerea respectivei suprafeţe în proprietatea Bega Turism SA.

Nicolae Robu anunţă că juriştii Primăriei vor verifica situaţia: „Dacă există cea mai mică fisură de legalitate, vom ataca în instanţă această trecere a terenului în proprietatea Bega Turism”.

Primarul a adăugat şi că în urma discuţiilor purtate cu Emil Cristescu, acesta a asumat realizarea, pe suprafaţa respectivă de teren, a unei parcări care va funcţiona în regim privat.

În ce priveşte faptul că, pentru respectiva suprafaţă de teren, au fost încasate de către Municipalitate venituri în decursul anului trecut, prin sistemul de parcare TimPark, edilul a precizat că va trebui scos acel teren din sistemul TimPark şi a adăugat că a dispus, imediat după ce a primit notificarea de la OCPI, să înceteze taxarea prin sistemul TimPark aferentă respectivei suprafeţe. „Dacă se va constata că terenul aparţine Bega Turism, voi fi mulţumit să fie o parcare acolo”, a mai declarat primarul Nicolae Robu. Adăugând că Primăria nu va putea impune preţurile solicitate de către deţinătorul viitoarei parcări: „Primăria nu poate impune preţuri, dar sigur că îmi doresc să se respecte un preţ rezonabil”.

Referindu-se la faptul că, în acest moment, există în Timişoara numeroase alte suprafețe pentru care nu este lămurită situaţia proprietăţii, edilul a informat că „există mii de terenuri pentru care s-a depus cerere să fie trecute în proprietatea Primăriei, cereri care nu şi-au găsit niciun răspuns de la reprezentanţii Statului”.

Un final anticipat?

Pe terenul din spatele centrului comercial Bega, Primăria Timişoara intenţiona să construiască o parcare supraterană, ideea fiind vehiculată public în repetate rânduri de către edilul Nicolae Robu. În cursul anului trecut, Primăria Timişoara a concesionat terenul respectiv către Societatea de Drumuri Municipale, pentru a crea premisele identificării unui partener cu care aceasta să se asocieze, în vederea realizării unei parcări.

Anunţul legat de faptul că demarează procedurile vizând identificarea unui partener privat împreună cu care să se poată realiza parcarea din zona parcului I. C. Brătianu a fost făcut în februarie 2014. În aprilie, consilierii locali au votat atribuirea directă, prin contract de concesiune, către Drumuri Municipale Timişoara SA – Serviciul Administrare Parcări, pentru o perioadă de 49 de ani, a respectiveisuprafeţe de teren, însumând 1.852 metri pătraţi, în vederea realizării parcării. La finalul anului trecut, concesiunea a fost, însă, retrasă, întrucât niciun investitor privat nu s-a arătat interesat de oferta de asociere. Drept urmare, Municipalitatea şi-a manifestat intenţia de a construi, pe bani proprii, o parcare în zona respectivă.

Ideea realizării mai multor parcări în Timişoara, printre care şi o parcare în zona parcului I.C. Brătianu, a fost vehiculată de edilul Nicolae Robu încă de la jumătatea anului 2013, atunci când acesta a precizat că, în varianta în care se va conveni asupra realizării unei parcări în apropierea parcului, pe terenul din spatele magazinului Bega, nu va fi nevoie de aviz de la terţe persoane.

Subiectul realizării parcărilor a creat disen­siuni încă din acel moment între reprezentanţii Municipali­tăţii. Primarul Nicolae Robu declara atunci că “a intervenit o schimbare de op­tică”, în sensul că preferă parcările supraetajate în locul celor subterane. Vi­ce­primarul Traian Stoia, însă, nu părea să agre­eze această idee şi declara că, pentru Timşoara, sunt mai potrivite parcările subterane.

Nicolae Robu, în 2013: „Nu pot să-mi permit să semnez contracte de parte­neriat public-privat pe baza discuţiilor dintr-o comi­sie de negociere”

Nicolae RobuPledoaria sa pentru parcările subterane nu era, însă, un element de noutate. Şi aceasta pentru că, în perioada administraţiei Ciuhandu, Traian Stoia, pe atunci consilier local şi membru al Comisiei de negociere a Consiliului Local în discuţiile cu investitorii doritori să se implice în astfel de proiecte, evoca posibilitatea construirii a cinci parcări subterane în zona centrală a Timişoarei.

Ulterior, la jumătatea anului 2013, Traian Stoia, ajuns viceprimar, declara că proiectul realizării de parcări subterane mai are nevoie doar de semnă­tura primarului, pentru a putea demara. În replică, edilul Nicolae Robu a decla­rat că nu poate asuma realizarea de parcări subterane “prin sim­pla semnare a unor con­tracte”, întrucât tre­buie respectate procedurile de achiziţie publică:

Nu pot să-mi permit să semnez contracte de parte­neriat public-privat pe baza discuţiilor dintr-o comi­sie de negociere, doresc să se facă o lici­taţie şi prin licitaţie să se aleagă exe­cutantul cel mai potrivit pentru că nu vreau, sub nicio formă, ca într-o bună zi să fiu pus să dau cu subsemnatul la DNA”, a declarat, în iulie 2013, primarul Nicolae Robu.

Print Friendly, PDF & Email