Terapiile împotriva hepatitei C, folosite în România, sunt depăşite

Dr. Ioan Sporea: „În România, statul român pierde în continuare foarte mulţi bani netratând pacienţii cu terapiile inovatoare”

Recoltare sangeHepatita C este vindecabilă. La nivel mondial a fost aprobat un nou tratament. În România, însă, pacienţii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni încă de acum trei ani şi care acum sunt considerate depăşite.

 

România este ţara europeană cu cea mai mare prevalenţă a hepatitelor. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o plasează pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţile în care media europeană este de 15 decese.

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii, la care pacienţi europeni au acces de aproximativ trei ani, spre deosebire de pacienţii români, care sunt încă trataţi prin dublă terapie.

Prof. dr. Marcel Tanţău, membru al comisiei de experţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a prezentat, zilele trecute, în cadrul unei conferinţe cu tema „Actualităţi în hepatologie”, ultimele noutăţi referitoare la schemele terapeutice mondiale ale hepatitei B, C şi ale cirozei hepatice. Acesta afirmă că hepatita C este vindecabilă, la nivel mondial fiind aprobat un nou tratament. În România, însă, pacienţii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni încă de acum trei ani şi care acum sunt considerate depăşite.

Prof. dr. Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, spune că accesul la tratament al pacienţilor români cu hepatită C este condiţionat de înscrierea pe listele de aşteptare, şansele de vindecare scăzând astfel sub 50%, prin comparaţie cu tripla terapie, a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor. „În plus, nu există o strategie naţională în ceea ce priveşte hepatitele, un program naţional şi nici un buget. Din păcate, introducerea noilor tratamente a fost amânată. Autorităţile pot găsi formule pentru ca să acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de preţuri în condiţiile în care achiziţionează medicaţie pentru 1,6 milioane de pacienţi, şi nu doar 500.000, câţi sunt în Germania”, a mai declarat, citat de Mediafax. dr. Oliviu Pascu, în cadrul conferinţei cu tema „Actualităţi în hepatologie”, organizată zilele trecute, unde au fost prezentate ultimele noutăţi referitoare la schemele terapeutice mondiale ale hepatitei B, C şi ale cirozei hepatice

Ioan SporeaLa rândul său, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, timişoreanul Ioan Sporea, a spus că trebuie luate în considerare diferite variante care să permită urgentarea includerii pe lista de medicamente compensate a moleculelor necesare triplei terapii. „Accesul la tripla terapie înseamnă un beneficiu major atât pentru pacienţi, cât şi pentru Statul român. Au fost nenumărate cazuri de pacienţi cu hepatita C care s-au vindecat în urma tratamentului cu triplă terapie şi, astfel, aceşti pacienţi s-au putut reintegra foarte repede în societate şi la locul de muncă, nemaifiind o povară pentru sistemul de sănătate. În România, din păcate, statul român pierde în continuare foarte mulţi bani netratând pacienţii cu terapiile inovatoare”, a adăugat prof. dr. Ioan Sporea.

În opinia conf. dr. Liana Gheorghe, şeful Secţiei a III-a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, în prezent asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului.

Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienţilor şi cu efecte secundare mult mai uşor de tolerat pentru aceştia sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afectează un număr mare de români şi ne propunem ca în perioada următoare să discutăm despre monitorizarea acestor pacienţi şi managementul categoriilor speciale”, a mai spus Liana Gheorghe.

Potrivit specialiştilor, pentru ca pacienţii să beneficieze de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate şi gratuite să fie actualizată, proces care, conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor, se va finaliza la 30 octombrie.

Print Friendly, PDF & Email