Terapie medicală nouă la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara bazată pe folosirea unui sistem de oxigen cu flux mare

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au introdus în tratamentul pacienților covid un nou tip de terapie medicală bazat pe folosirea unor aparate care asigură un sistem de oxigenare cu flux mare. Sunt destinate pacienţilor cu forme severe, diminuând riscul de mortalitate.

 

Sistemele de oxigen cu flux mare – aşa-numitele High Flow Nasal Canula (HFN) – sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate si severe de infecție cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat si încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/minut, prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare fiind de până la 15 litri/minut, explică specialişti de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara.

Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, explică dr. Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul „Victor Babeș”.

Dr. Monica Marc. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Utilizarea acestei terapii, adaugă ea, se poate face pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecției cu Sars-CoV 2. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubație oro-traheală, ceea înseamnă o scădere a numărului de pacienți ce pot ajunge în Secția de Terapie și Anestezie Intensivă.

„Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie non-invazivă cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevăm secția de Terapie Intensivă”, mai spune dr. Monica Marc.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare care sunt folosite în zona roșie a secțiilor de pneumologie.

 

Print Friendly, PDF & Email