Teologul Wilhelm Dancă, în conferinţă la Timişoara, despre ştiinţă şi credinţă în opera lui Eliade

Foto: Arhivă personală Wilhelm Dancă

Teologul Wilhelm Dancă, de la Universitatea din Bucureşti, membru al Academiei Europene de Științe și Arte, din Salzburg, va susţine la Timişoara o conferinţă pe tema „Ştiinţă şi credinţă: Mircea Eliade”, urmată de lansarea volumului său, Mircea Eliade. Definitio sacri, recent reeditat.

 

Evenimentul va avea loc joi, 10 noiembrie, de la ora 18.30, în Sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, în cadrul seriei „Conferinţele de la Timişoara”. Alături de Wilhelm Dancă vor vorbi preotul Nicolae Lauş, cancelar al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, şi conferenţiarul universitar Claudiu Arieşanu, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Conferinţa va fi urmată de lansarea volumului Mircea Eliade. Definitio sacri, reeditat la Editura Spandugino. În acest volum, care este teza de doctorat a autorului, susţinută în 1996, la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, Wilhelm Dancă a valorificat idei importante din articole inedite și scrieri de tinerețe ale lui Mircea Eliade despre care spune că, în timpul celor opt decenii de viață, “simțea cu putere teroarea istoriei și nevoia de timp pentru a putea spune tot ceea ce voia să spună. De fapt, moartea l-a găsit lucrând la câteva proiecte, proiecte care trebuiau să dezvolte unele teme, cum ar fi cea a cosmosului, a omenirii și a timpului.”

Wilhelm Dancă, absolvent al Institutului Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iași, cu masteratul și doctoratul obţinute la Facultatea de Filozofie din cadrul Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma, Italia, este profesor abilitat în domeniul teologie şi filozofie şi membru al Şcolii Doctorale de filozofie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii din București. Este, totodată, membru corespondent al Academiei Române şi al Academiei şi membru al Academiei Europene de Științe și Arte, din Salzburg, Austria.

Este autorul volumelor Mircea Eliade. Definitio sacri (1998, 2022), Bazele filosofice ale teologiei (1998) , Introducere în Teologia Fundamentală (1998) , Logica filosofică (2002),  Fascinația sacrului. De la Mircea Eliade la Papa Ioan Paul al II-lea, (2002), Sacro e simbolo in Mircea Eliade, (2004), Fascinația adevărului. De la Toma de Aquino la Anton Durcovici (2005),  Fascinația binelui. Creștinism și postmodernitate (2007), Pentru iubirea lui Cristos. Dialoguri despre Biserică, Preoție și Credință (2011), Și cred și gândesc, (2013)  şi Teologia are nevoie de filozofie? (20159, dar şi autor sau editor al mai mulor volume colective şi autor al câtorva zeci de articole şi lucrări de specialitate.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email