Teatrul Național Timişoara îl sărbătorește pe cel mai longeviv actor

Vladimir Jurăscu, actor al Teatrului Naţional Timişoara, împlinește astăzi nouă decenii de viață. 70 de ani de viață i-a dedicat scenei timișorene.

 

Dacă la începutul carierei sale și-a pus amprenta pe roluri importante în marile teatre ale României, prin personajele pe care le-a interpretat timp de 45 de ani pe scena Teatrului Naţional Timişoara, Vladimir Jurăscu și-a legat definitiv destinul de istoria acestui edificiu de cultură. Mai mult decât atât, prin întreaga sa activitate, a devenit un reper, o permanență în viaţa și în memoria culturală a Timişoarei, declară reprezentanţii TNT.

Dintre cele peste 350 de roluri interpretate, amintim doar câteva: Regele Lear, Sile, în Mobilă şi durere, de Teodor Mazilu, Despot, în Despot vodă, după Vasile Alecsandri, Hallmar, în Raţa sălbatică, de Ibsen, celebrul Bască, din Studiu osteologic…, de D.R. Popescu, Marchizul, în Velasquez, de A.B. Vallejo, Verșinin, dar și, mulți ani mai târziu, Ferapont, în Trei surori, de Cehov, Shylock, în Neguțătorul din Veneția, Agamiță Dandanache, în O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale, sau Robert, din O viață în teatru, spectacol creat, de altfel, în onoarea sa.

În anuş 2015, senatul UNITER a recunoscut locul pe care pe Vladimir Jurăscu îl ocupă în istoria teatrului românesc, conferindu-i premiul pentru întreaga activitate.

În numele tuturor celor din fața și din spatele scenei, ca și în numele publicului care l-a iubit și l-a aplaudat mai bine de jumătate de secol, Teatrul Național face o reverență  în fața unui mare actor: Vladimir Jurăscu”, mai spun reprezentanţii TNT.

Print Friendly, PDF & Email