Teatrul Naţional din Timişoara, două nominalizări la premiile UNITER

Pe lângă Premiul pentru întreaga activitate care i-a revenit scenografei Geta Medinschi, Teatrul Naţional din Timişoara a primit şi două nominalizări la premiile UNITER. Actorul Ion Rizea, de la Teatrul Național din Timișoara, a fost nominalizat, în cadrul premiilor UNITER, pentru rolul din spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese. O altă nominalizare îl vizează pe scenograful Helmut Stürmer, pentru decorul spectacolului Rinocerii, de Eugène Ionesco.

 

Radu Iacoban, care semnează atât textul, cât și regia spectacolului, a avut curajoasa inițiativă de a-l distribui pe Ion Rizea în rolul „Bunica”, iar actorul Naționalului timișorean a ridicat mănușa aruncată de regizor și, sfidând toate riscurile pe care le presupune un rol în travesti, a creat un personaj de o admirabilă complexitate, care acoperă o mare parte din gama emoțiilor omenești, spun reprezentanţii Teatrului Național din Timișoara.

Ion Rizea în rolul „Bunica”. Foto: Adrian Pîclişan

O a doua nominalizare UNITER care se îndreaptă către Teatrul Național este acordată scenografului Helmut Stürmer pentru decorul spectacolului Rinocerii, de Eugène Ionesco. Spectacolul, a cărui premieră a avut loc în 4 martie 2020, s-a dovedit a fi, dincolo de forța, estetica și mesajul său, incontestabil puse în valoare de regizorul Gábor Tompa, premonitoriu pentru pandemia care urma să izbucnească și pe care încă o trăim.

Helmut Stürmer. Foto: Arhiva personală

Helmut Stürmer, scenograf de teatru și film a cărui excepțională carieră internațională s-a derulat pe mai multe  scene ale lumii, multiplu laureat al premiilor UNITER și al altor premii naționale și internaționale, a girat cu profesionalismul lui performanța Teatrului Național. „Într-adevăr, recunoașterea pe care juriul UNITER o acordă scenografului Helmut Stürmer este, implicit, o recomandare adusă Atelierelor «Fabrica de decoruri» a Teatrului Național din Timișoara. Cu atât mult, calitatea de execuție a decorului pentru spectacolul «Rinocerii» dovedește din nou faptul că o instituție publică de spectacol – acest teatru, în orice caz – poate face excelență în domeniul manufacturării decorurilor de teatru”, transmit reprezentanţii Naţionalului timişorean.

Aceştia mai spun că „cele două onorante nominalizări vin să confirme justețea principiilor și a direcțiilor artistice și morale pe care Teatrul Național le-a urmărit într-un context extrem de dificil, care părea că va îngenunchea întreaga lume.”

Pentru a XXIX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020.

 

Print Friendly, PDF & Email