Teatrul Maghiar din Timișoara deschide stagiunea 2023-2024 cu “Oraşul paralel”

Foto: www.orasulparalel.ro

Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara începe noua stagiune 2023/2024 cu trilogia teatrală Orașul paralel. Spectacolele Iosefin, Fabric și Party în Elisabetin creează un „festin al poveștilor”, unic în țară.

 

Trilogia Orașul paralel, creată de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan, nu reprezintă doar o serie de spectacole, ci un univers fascinant format din teatru, muzică, dans și tehnologie, în care spectatorul trăiește o aventură fantastică în timp ce descoperă povești din trei cartiere ale Timișoarei, spun reprezentanţii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Luni, 4 septembrie, de la orele 16 şi 18, vor avea loc două reprezentații ale spectacolului Orașul paralel: Iosefin. Poveștile surprinzătoare ale cartierului Iosefin vor fi revelate de trei trasee diferite – albastru, roz și galben –, care permit participanților o experiență cvasicinematografică. „Acest tip de scriitură pentru imersiv, care combină destul de multe forme teatrale, oferă o bogăție imensă în ceea ce înseamnă dezvoltarea unui text dramatic. «Orașul paralel» are ceva din teatru clasic, ceva din storytelling, ceva din teatru participativ și, în mod evident, ceva din film și jocuri video”, explică dramaturgul Ștefan Peca.

Orașul paralel: Fabric va avea loc marți, 5 septembrie, cu începere de la ora 20.30 și se va desfășura pe Bega, pe vaporetto, apoi într-un labirint interconectat creat la Centrul Reformat Noul Mileniu. „Unde a dispărut Flora?” este întrebarea la care sunt invitați să răspundă spectatorii. „Ne-am propus să creăm un cadru în care publicul să vină și să se simtă curios, să simtă nevoia să exploreze, să se joace și să se bucure de experiență”, menționează Andreea Duță, coregraful spectacolului.

Publicul va avea apoi ocazia să participe la două reprezentații Orașul paralel: Party în Elisabetin –  vineri, 8 septembri,e și duminică, 10 septembrie, de la ora 19.30. Acesta este ultimul și cel mai complex spectacol al trilogiei și a fost creat în această vară, premiera având loc pe 21 iulie. „Este un moment incredibil. Reușim să facem ceva ce nu că nu s-a mai întâmplat la Timișoara, nu s-a mai întâmplat nicăieri. Și anume, un spectacol complet imersiv, cu spații de atracție, dar în același timp și cu povești care se suprapun în paralel”, spune Ana Mărgineanu, regizorul trilogiei.

Ca și la primele două spectacole din trilogie, Orașul paralel: Party în Elisabetin invită publicul să aleagă dintre mai multe rute performative, mai exact, cinci spectacole se derulează în paralel prin Elisabetin ca un mozaic teatral, pentru a se suprapune la final la “Portal”, unde se derulează o altfel de petrecere. Fiecare rută are ca protagonist unul sau mai multe personaje care dezvăluie povești ascunse ale cartierului: paraleliana Lela, polițistul Edgár (prezent și în Orașul paralel: Iosefin), fosta dactilografă Beáta (prezentă și în Orașul paralel: Fabric), influencera surdă XO sau membrii Lela Crew de la „Portal” – hala de la Fundații a Facultății de Construcții din Universitatea Politehnica Timișoara.

„Mai degrabă decât a face scenografie sau un design de spațiu am gândit un design de experiență. Spațiul industrial al halei a fost reconvertit pentru a crea un wonderland teatral imersiv”, spune scenograful Adrian Damian.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând acest link, sau de la Casa de bilete a Teatrului Maghiar, începând cu data de 31 august.

Spectacolele Orașul paralel (Iosefin, Fabric și Party în Elisabetin) sunt parte a proiectului Dileme Urbane: Orașul paralel, dezvoltat de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în coproducție cu Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Teatrul German de Stat Timișoara, cu sprijinul Universității Politehnica Timișoara, Societății de Transport Public Timișoara, Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Timișoara, Centrului Reformat Noul Mileniu Timișoara, Teatrului Thespis, PopUp Theatrics, Facultății de Muzică și Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, LOGS, Josefin Pub, Nokia și alții. Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Print Friendly, PDF & Email