Teatrul Maghiar din Timișoara aduce în scenă „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea”

Foto: Petru Cojocaru

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara le propune spectatorilor săi o inedită experiență de teatru-cinema live, cu spectacolul Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea, spectacol în direcția de scenă a lui Adrian Sitaru, regizor distins cu importante premii de film europene.

 

Primele reprezentații cu public în sală ale acestui spectacol au loc în 27 și 28 mai, ambele de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului.

Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea inaugurează la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara programul teatru-cinema, conceput să aducă pe scenă noi opțiuni estetice, o conversie a limbajelor cinematografice în teatru. De o captivantă ingeniozitate, spun reprezentanţii teatrului, montarea îi oferă spectatorului experiența simultană a teatrului și cinematografiei. Spectacolul jucat pe scenă de actori va fi văzut printr-un ecran sepia, ca în filmele de epocă, deasupra căruia un alt ecran oferă experiența filmării live în culori reale. Astfel, spectatorul va avea acces la percepții diferite ale lumii personajelor.

Creațe a scenaristului Adrian Sitaru, acesta este un spectacol de teatru contemporan despre conștiință, despre relații umane și percepții personale ale realității. Reunite în jurul unei mese, personajele dezbat probleme de moralitate și conștiință, încercând să găsească răspunsuri la întrebăti de genu: Există situații în care crima este justificată? Criminalul devine erou atunci când contextul îi justifică faptele? Viața unui animal este mai puțin valoroasă decât viața unui om? În același timp, textul scris de Adrian Sitaru explorează cât de mult este influențată realitatea fiecăruia, imaginarul și raționalul uman, de limbajul dobândit în copilărie și cuvintele folosite,  punând spectatorul în situația să reflecteze și el la propriile lui convingeri și la constructele sociale care îi filtrează conștiința.

Din distribuție fac parte actorii  Kocsárdi Levente (în rolul titular), Lőrincz Rita, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Vajda Boróka, Lanstyák Ildikó, Hegyi Kincső, Molnos András Csaba, Tokai Andrea, Kiss Attila, Mátyás Zsolt Imre, Barti Lehel András și cățelul Ronță.

Echipa de creație a spectacolului „este întregită de Velica Panduru (care semnează decorul și costumele), Adrian Silișteanu (director de imagine), Mona Szucsik, Sorin Szucsik, Lavinia Obreja și Bogdan Spulbat (video), Nóra Balázs (dramaturgie), Cári Tibor (muzică),  Zoltán Gidó și Mihály Péter (lumini), Meda Dávid  (sunet),  Bledea Ioan (proiecții), Szabó Andor (asistent regie), Sabina Reus (аsistent scenograf), Mona Donici (adaptare versiune în limba română), Fazakas Timea (supratitrare).

Spectacolul este supratitrat în limba română. Biletele sunt disponibile la casieria teatrului de luni până vineri, între orele 10-13 și 16-19), sau online, pe https://tm-t.biletmaster.ro/.

Adrian Sitaru. Foto: Ionuţ Dobre

Regizor de film și de teatru, scenarist și producător de film, Adrian Sitaru s-a născut în anul 1971, la Deva și este unul dintre cei mai de succes regizori ai noului cinema românesc, fiind autorul unor filme multipremiate precum Valuri, Din dragoste cu cele mai bune intenții, Excursie, Domestic, Ilegitim, Artă. Cu scurt-metrajul Colivia a obținut premiul Serviciului German de Schimburi Academice din cadrul Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Din dragoste cu cele mai bune intenții (2011), al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, a câștigat două trofee Leopardul de Aur în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno (Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor) și alte cinci premii, fiind selectat în peste 70 de festivaluri de film din întreaga lume. Lungmetrajul Pescuit Sportiv (2008) a fost selectat printre altele în cadrul Festivalului de Film Zilele Veneției, Festivalului Internațional de Film de la Toronto, BFI Londra, câștigând zece premii. În anul 2018 a montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca spectacolul Ilegitim, în care a apelat în premieră pentru România la tehnologia realității virtuale.

 

 

Print Friendly, PDF & Email