Teatrul German sărbătorește 150 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”

Liceul „Nikolaus Lenau”. Sursă foto: PMT

Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, unde au învățat şi doi laureați ai Premiului Nobel, scriitoarea Herta Müller și fizicianul Stefan Walter Hell, sărbătorește150 de ani de existență.

 

Aniversarea celor 150 de ani se face însă retroactiv. Aceasta a avut loc în 2020, dar din cauza pandemiei evenimentele au fost amânate. Astfel, anul acesta, în perioada 18-20 mai, sunt organizate mai multe evenimente și momente care să marcheze această dată.

Teatrul German, care se află în colaborare cu Liceul “Nikolaus Lenau” – prin susținerea și organizarea trupelor de teatru NiL, a Weekend-ului de teatru NiL și a Festivalului Internaţional de Teatru Școlar și de Tineret de Expresie Germană – va participa la acest moment festiv cu spectacolul Oameni. De vânzare, în regia semnată de Carmen Lidia Vidu, care se va juca în 18 mai, de la ora 19.30. O parte din actori sunt absolvenți ai acestui liceu, care au ales actoria pentru că au făcut parte din trupa de Teatru NiL, coordonată de la înființarea ei de Isolde Cobeț, actriță a TGST. Din distribuţie fac parte Ioana Iacob, Oana Vidoni, Daniela Török, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz şi Robert Bogdanov-Schein.

„Oameni. De vânzare”. Foto: TGST

Spectacolul este destinat unui public format din absolvenți ai Liceul „Nikolaus Lenau”, oficialități ale instituțiilor cu profil german, dar și comunității germane, atât din țară, cât și din străinătate.

Reprezentând a doua colaborare a regizoarei Carmen Lidia Vidu cu TGST, spectacolul Oameni. De vânzare este un proiect de teatru documentar care, asemenea spectacolului Jurnal de România. Timișoara, reunește filmul, teatrul și fotografia. Oameni. De vânzare expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane, probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul XX. Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.

Programul complet al festivităților organizate de Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” poate fi consultat, în limba germană, la acest link.

https://www.lenauschule.eu/index.php/lenautreffen/treffen2023/183-153jahrfeiereinladung

 

Print Friendly, PDF & Email