Teatrul German din Timişoara, invitat la Festivalul Euroregional de Teatru cu „Leonce și Lena”

Sursă foto: TGST

Teatrul German de Stat Timișoara a fost invitat la Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar din Timișoara, să participe cu spectacolul Leonce și Lena, de Georg Büchner, regizat de Niky Wolcz.

 

Spectacolul va fi jucat miercuri, 25 mai, începând cu ora 16, în sala de spectacole a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara. Se va juca în germană, cu supratitrare în română, maghiară și engleză.

Multă vreme Leonce și Lena, comedia melancolică despre doi tineri care nu-și găsesc locul, a fost considerată ca eșuată. I se reproșa lipsa de acțiune și absența unei construcții clasice. Leonce și Lena sunt doi străini într-o lume irațională, în care doar ironia și autoironia mai puteau oferi o consolare. Melancolia lor provine din lipsa iluziilor și din refuzul viziunilor idealizante. Cu întrebări referitoare la identitate și la sensul vieții, cu percepția grotescă pe care o proiectează asupra clasei politice, Büchner de fapt a fost cu mult înaintea vremurilor sale. Doar moartea prematură l-a împiedicat să devină un Shakespeare al literaturii germane.

Asistența de regie este semnată de Isolde Cobeţ, scenografia – Helmut Stürmer, costumele –  Ioana Popescu, dramaturgia – Rudolf Herbert, regie tehnică – Adrian Georgescu, iar machiajul este realizat de Bojita Ilici.

Din distribuţie fac parte Boris Gaza, Richard Hladik, Harald Weisz, Isa Berger, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Tatiana Sessler-Toami, Oana Vidoni, Ioana Iacob, Aljoscha Cobeţ, Daniel Ghidel, Simona Vintilă, Daniela Török, Radu Brănici, Daniel Ghidel şi Aida Olaru.

Actorul, regizorul, coreograful și profesorul de teatru Niky Wolcz are o carieră de cinci decenii care l-a purtat, ca actor și regizor, pe marile scene ale lumii. Ca actor, Niky Wolcz a lucrat mai întâi la teatrul din Bochum, condus de Peter Zadek, unul din reprezentanții teatrului german de regie modern. Au urmat angajamente la Berna, apoi Frankfurt, unde Wolcz a predat actoria. Ca regizor a lucrat lucrat, printre altele, la Basel, Geneva, Ulm, Freiburg, Regensburg. În 1996 Niky Wolcz a plecat la New York, unde a predat actoria la Columbia University, și unde a colabora atât cu teatrul newyorkez La MaMa, cât și cu renumita Metropolitan Opera.

Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT, eveniment ajuns la cea de a 13-a ediţie, se desfăşoară în perioada 22 – 29 mai şi reunește 24 de spectacole produse în ultimii trei ani în Europa, toate fiind traduse în română, maghiară și engleză.

Biletele la spectacole se pot achiziționa de la casieria Teatrului Maghiar (deschisă toată ziua pe perioada TESZT) sau de pe tm-t.biletmaster.ro.

 

Print Friendly, PDF & Email