Teatru nipon, pe texte de Goethe şi Cehov, la Timișoara

„Pescăruşul”, în regia lui Masahiro Yasuda. Sursă foto: Facebook / Sunlight Theater

Festivalul de teatru și artele spectacolului Sunlight Theater, ajuns la ediţia a patra, anunţă un regal de artă teatrală japoneză, la Timişoara. În program sunt incluse două spectacole pe texte clasice, Faust, al lui J.W. Goethe, și Pescărușul lui A. P. Cehov, montate în viziunea doi reputați regizori japonezi.

 

Primul spectacol care va fi jucat la Timişoara este Faust: o mărturisire, în regia lui Akihiro Yamamoto. Acesta va putea fi văzut în 3 iulie, de la ora 20, pe scena Filarmonicii Banatul din Timișoara. Jucat în limba japoneză, spectacolul va avea traducere în română și engleză. Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea de Medicina şi Farmacie Timişoara.

Va găsi vreodată sufletul lui Faust pacea? Acest spectacol spune continuarea poveștii clasice, având ca protagoniști un preot, un bătrân și două fantome, a lui Faust și a Margaretei. Legenda lui Faust este una dintre cele mai cunoscute povești ale spiritului occidental, iar punerea în scenă niponă folosește intensitatea formei riguroase a teatrului Noh. Akihiro Yamamoto este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai genului, actor de teatru Noh în stilul Kanze, director al Yamamoto Noh Theatre și Președinte al Asociației Actorilor de Teatru Noh din Japonia.

„Faust, o mărturisire”, în regia lui Akihiro Yamamoto. Sursă foto: Facebook / Sunlight Theater

Cel de al doilea spectacol, pe un text la fel de cunoscut, Pescăruşul lui  A. P. Cehov, în regia lui Masahiro Yasuda, va avea loc în 4 iulie, de la ora 20, la Teatrul German de Stat din Timișoara și este o piesă despre viață și artă. Spectacolul, nerecomandat celor sub 16 ani, este prezentat în limba japoneză, cu traducere în limbile română și engleză.

Mai mult decât o adaptare a uneia dintre cele mai reprezentative piese cehoviene, acest spectacol este o nouă dovadă a versatilității incredibile a stilurilor teatrale nipone convenționale, fiind interpretată în stilul propriu al companiei Yamanote Jijosha, care pune în valoare corpul actorilor japonezi. „În această piesă asistăm la o confruntare între «oameni împăiați», care trăiesc în plictiseală, și «oameni vii», care visează că își pot modela destinul prin propriile forțe. La începutul piesei, doar Treplev, Nina și Masha corespund «oamenilor vii», apoi ei pot fi considerați «oameni împăiați»”,  spune regizorul Masahiro Yasuda, director al companiei de teatru Yamanote Jijosha.

Biletele pentru ambele spectacole pot fi achiziționate online de pe pagina www.iabilet.ro.

Sunlight Theater 2023 este un proiect al Fundației Culturale Aartmedia, organizat cu sprjinul Flight Festival. Cele două reprezentații au sprijin financiar din partea EU Japan Fest, oferit programului cultural Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Spectacolele fac parte din proiectul Sunlight Theater Performative Dialogues – care a debutat în luna martie și se va termina în noiembrie, ca parte din Programul Cultural Național Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, finanțat prin programul European Echoes Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

 

Print Friendly, PDF & Email